cultuurindustrie


cultuurindustrie 1.0

geheel van de activiteiten waarbij grootschalig en bedrijfsmatig cultuur wordt aangeboden in woord, beeld of geluid; deelgebied in de dienstverleningsbranche dat zich richt op het commercieel aanbieden van cultuur; commerciële cultuurbranche
Soms ook met de negatieve bijgedachte van een geringer kunstgehalte als gevolg van de massaliteit en de doorgedreven commercialisering.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een cultuurindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Activiteit of handeling] biedt cultuur aan op een commerciële basis

    Algemene voorbeelden


    De muziekindustrie is in de meeste gevallen een commercieel opererende bedrijfstak [...]. Het is een industrie waarin culturele goederen door middel van massaproductie en volgens een strategie, gebaseerd op economische overwegingen, worden geproduceerd, gereproduceerd en gedistribueerd. De muziekindustrie is dan ook een onmiskenbaar onderdeel van de hedendaagse cultuurindustrie.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    Was voor de opkomst van de cultuurindustrie de cultuur, en het doorgeven ervan, het domein van instanties als de kerk, de staat, het gezin, de school of een gezelschap intellectuelen, tegenwoordig is de nieuwe cultuur, de zogenaamde massacultuur, koopwaar geworden. Ze wordt geproduceerd door bedrijven met een commerciële instelling en hierdoor is de productie van cultuur onderschikt gemaakt aan de wetten van vraag en aanbod.

    http://iaspm.soundscapes.ws/,

    Het Antwerpse ensemble voor nieuwe muziek wordt door de jury geprezen voor zijn engagement om de meest recente en vaak zeer complexe muziek te interpreteren. Met koppigheid verdedigt het een repertoire dat in de cultuurindustrie amper aan bod komt.

    De Standaard,

    Ondernemingen binnen de sector van de cultuurindustrieën kenmerken zich doordat ze culturele producten of diensten voortbrengen en verdelen, en doordat ze die output commercieel willen vermarkten. Daarmee streven ze economische zelfstandigheid en het realiseren van rendement op de ingezette middelen na.

    http://www.muziekcentrum.be/news.php?ID=257,

    De Raadvan de Europese Unie [...] memoreert dat tot de belangrijkste cultuurindustrieën onder andere behoren: de film- en audiovisuele productie, de uitvoerende kunsten, muziek, beeldende kunst, architectuur, uitgeverij en pers, multimedia, de opname-industrieën, design en industriële vormgeving en cultuurtoerisme; en dat het cultuurbezit een belangrijke basis vormt voor het voortbrengen van nieuwe cultuurproducten.

    http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=nl&ihmlang=nl&lng1=nl,nl&lng2=da,de,el,en,es,fi,fr,it,nl,pt,sv,&val=240116:cs&page=,

    cultuurindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de cultuurindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van bedrijven die cultuur aanbieden

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een cultuurindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        Het belang van de cultuurindustrie kan en mag niet onderschat worden. Uit cijfers van de OESO blijkt immers dat deze sector meer mensen tewerkstelt dan de auto-industrie.

        http://www.bamart.be/organisations/detail/nl/218

        Met meer dan 800 musea en 20 miljoen bezoekers per jaar zijn de musea een van de belangrijkste cultuurindustrieën van Nederland. Nergens is de museumdichtheid zo groot, het aanbod zo divers.

        http://www.mbma.nl/,