daten


daten 1.0

(seks, gender en relaties; neologisme)

een date met iemand hebben of maken; een afspraakje met iemand hebben of maken
Aan het daten zijn heeft ook de algemene betekenis van 'afspraakjes maken of daarvoor openstaan'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Daten…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De Belastingdienst heeft met succes geklaagd bij de commissie over misleiding. Relatiebureau Just2Match stuurde de afgelopen weken duizenden blauwe enveloppen rond met daarin een 'aanslagbiljet'. Dat was bijna niet van echt te onderscheiden en vermeldde een teruggavebedrag van ruim 7.000 euro, aldus de Belastingdienst. Wie echter verder las, zag dat het ging om een reclamestunt [...]. Directrice S. Stuiver van Just2Match zei dinsdagavond dat zij juist enorm veel positieve reacties op hun mailing heeft gekregen. "Ons doel was ook niet om de belastingdienst boos te maken of mensen te verwarren. We wilden laten zien dat daten via ons een hoop geld scheelt."

      ANP,

      Tom Cruise en Penelope Cruz hebben hun veelbesproken relatie eindelijk openbaar gemaakt tijdens de premiere van Penelope's laatste film "Captain Corelli's Mandolin". Het stel is aan het daten sinds de verjaardag van Tom.

      ANP,

      Als je iemand zoekt in je directe omgeving, dan geef je dat aan door de straal rond je woonplaats aan te klikken waarbinnen je wilt daten.

      http://www.onehello.nl/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 1995
      Periode opkomst 2001
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal to date
      Bijzonderheden Daten is een Engels leenwoord met een Nederlandse werkwoordsuitgang -en.

      daten 2.0

      (seks, gender en relaties; neologisme)

      ( Met betrekking tot beoogde liefdespartners)
      een date hebben of maken met; met romantische of erotische bedoelingen een afspraak hebben of maken met

      Algemene voorbeelden


      Wil je mij daten? Leer dan eerst spellen. De jeugd kan niet meer spellen. Dat zegt ze zelf in een enquête van NRC en De Standaard. Maar dat betekent niet dat jongeren van de regels af willen. In hun zoektocht naar een date blijken slechte spellers zelfs minder aantrekkelijk.

      https://www.standaard.be/cnt/DMF20211001_97340452?utm_campaign=poreus&utm_source=standaard&utm_medium=email-dedicated&utm_term=mail4&utm_content=default-default&adh_i=&imai=&articlehash=dv4ILKLVev7BlYaeEsg9uXXLvPZ1i28hh4NtIrpvgDo0X77ytdNZeZwSh9ex0dpxRF4iZPmyGb8WaQBP%2FlVuICRN%2B9DNX5tfvPSzuRGFITMtlITUHltEQ3EMivXkvJRvqZ1cT5lbNgc7zSauCi2bwy%2BuNAdSB24UtPFbXNhXWqqHX%2Bm3XVxeRBxO9VywOD1o0WeXNZWswEvKfaXin6Ep%2Bm2GigkNbKTRlKdwVOdzhVoB6sSJZL7dTvVGtntABCdmVoUDBSWoXX8Yqklrg34TPEzqCg1IBFmzW2l6kfq%2Fb4lSYE9PnOS8cb0QeS%2FgjR9rbOJ4J2udrzNLdobawvSUQQ%3D%3D,