de vis wordt duur betaald


de vis wordt duur betaald 1.0

iets vraagt offers of kost veel moeite
Wordt soms ook in letterlijke zin gebruikt om aan te geven dat de prijs van vis hoog is. Komt oorspronkelijk uit het toneelstuk "Op hoop van zegen" uit 1900 van Herman Heijermans, waarin deze zin door de vissersvrouw Truus en de vissersweduwe Kniertje wordt uitgesproken om aan te geven dat de visserij mensenlevens kost.

Algemene voorbeelden


Als ik kijk wie aan de tafel zitten om de wereld te 'liberaliseren' dan krijg ik toch een heel onbestendig gevoel … De vis wordt duur betaald …. door ons, nu of later.

http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/03/oorlog-daffy-versus-de-rest-liveblog/,

Meneer Franke, de grootverbruiker van het middel HES, de bloedverdunner. Op zichzelf al een prestatieverhogend middel maar wordt meestal gebruikt om EPO gebruik te maskeren. Tijdens z'n studie in Amerika niet opvallend op de 5km een paar jaar later ineens 13.03. Korte termijn successen, maar de vis wordt duur betaald. Trek zelf de conclusie maar, RIP.

http://losseveter.nl/blog/stephane-franke-overleden/,

Was het vroeger zo dat vis meer een "volksvoedsel" was dan vlees, tegenwoordig is dat wel wat anders. "De vis wordt duur betaald", zo zegt het spreekwoord en helaas is dat maar al te vaak waar.

http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm