debatcultuur


debatcultuur 1.0

((vooral) in België)

cultuur waarin de zogenoemde gevestigde orde het debat aangaat met andere en andersdenkende groeperingen; cultuur waarin open gedebatteerd wordt over belangrijke zaken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een debatcultuur…

is een cultuur

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een cultuur waarin de zogenoemde gevestigde orde het debat aangaat met andere en andersdenkende groeperingen; is een cultuur waarin open gedebatteerd wordt over belangrijke zaken

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Ik kan enkel hopen dat de debatcultuur in het provinciale veiligheidsoverleg en vooral in de zonale veiligheidsraden voldoende ontwikkeld is om dit alles bespreekbaar te maken.

    http://www.lokalepolitie.be/VCLP_NL/index6.htm,

    De Angelsaksische wereld koos voor een debatcultuur, wars van autoritaire meesters die opleggen wat anderen mogen denken.

    De Standaard,

    Het Minaplan-2 - en straks ook met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen - is een test of zo'n debatcultuur er kan komen over ingewikkelde onderwerpen, zoals de ruimtelijke ordening en het milieubeleid.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een debatcultuur invoeren
    • geen debatcultuur hebben

    ID21 is in 1997 ontstaan als politieke beweging om een antwoord op de Witte Mars te bieden: het radicaal-democratische iD21 dat thema's als o.m. referenda, e-government, rechtstreekse verkiezing van de regering en van de burgemeesters in het politiek debat in Vlaanderen invoerde. Zij wil vooral de politieke inspraak en bijhorende debatcultuur invoeren.

    http://www.meerspirit.be/vragen.php

    We hebben geen debatcultuur, want alles is dichtgetimmerd.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een andere debatcultuur
    • een eigen debatcultuur
    • een gebrekkige debatcultuur
    • een nieuwe debatcultuur
    • een open debatcultuur
    • een ware debatcultuur

    Peirens was vorige donderdag op Rerum Novarum vlijmscherp over het project van Coppieters en De Batselier [...]. De Batselier relativeert de uitval van Peirens. Een nieuwe debatcultuur is niet mogelijk als mogelijke partners de oproep zonder fundamentele kritiek zouden bijtreden, aldus De Batselier.

    De Standaard,

    Hij pleit voor een open debatcultuur. "Nu is een debat gericht op snelle vermunting. Het lijkt op een boksmatch. Winnaar is degene die de zwaarste verbale uppercut uitdeelt. Een nieuwe cultuur betekent dat je op basis van de inhoud over partijgrenzen heen kunt praten, en stemmen."

    De Standaard,

    Vermelding verdient hier in de eerste plaats de zogenaamde Muctazila, een groep van denkers die de eerste theologische "school" creëerden. Zij waren het product van een rijke debatcultuur waarvan het hof te Baghdâd het actieve centrum vormde. Ze gaven aan het nog jonge moslimgeloof de rationele ideologische bovenbouw, nodig om een wereldreligie te worden.

    http://www.flwi.ugent.be/cie/RUG/deley20.htm,

    Als tweede eigenschap van de katholieke intellectueel wens ik hem verdraagzaamheid en bereidwilligheid toe tot een dialoog met andersdenkenden. Uit openhartige gesprekken blijkt vaak dat wij dichter bij elkaar staan dan wij denken. Helaas zijn wij in Vlaanderen nog ver verwijderd van een ware debatcultuur.

    De Standaard,

    Het vrij beschikbaar stellen van informatie, genereert nieuwe informatie zodat de discussie in alle openheid kan gevoerd worden. Uiteindelijk is het aan de Vlaamse ministers om een beslissing te nemen. Waarom grijpen zij niet de unieke kans om de kracht van het nieuwe medium te gebruiken voor een andere debatcultuur?

    De Standaard,

    De assemblée ontwikkelde een eigen debatcultuur, waar het federale parlement iets van kan opsteken. Ze nam De Batseliers voorstel ter harte om meer naar buiten te treden. Maar het halsstarrig vasthouden aan één dag waarop stemmingen plaatshebben en de agenda zwaar overladen is, doet haar geen goed.

    De Standaard,

    Haider is vooral het resultaat van een gebrekkige debatcultuur, waarop de totalitaire erfenis van de katholieke Oostenrijkse variant van het fascisme (1934-38) en de Hitlertijd (1938-45) zwaar doorwegen.

    Een rondleiding door het land van de schrijvers en de Haiders, Clemens Ruthner,