decriminaliseren


decriminaliseren 1.0

(recht en misdaad)

iets, meestal een bepaalde handeling die voorheen als crimineel, verboden of zeer omstreden te boek stond, niet langer als crimineel beschouwen, ontdoen van eventuele criminele of verboden associaties of uit de criminele sfeer halen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Decriminaliseren…

is een handeling

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het niet langer als crimineel beschouwen van iets, meestal een bepaalde handeling of activiteit die voorheen als crimineel, verboden of zeer omstreden te boek stond

    Hoofdsemagram: criminaliseren


    Algemene voorbeelden


    Het is ook hoog tijd voor het decriminaliseren van het drugsgebruik, voor legaliseren van soft drugs en voor experimenten met de verstrekking van gratis heroïne.

    NRC,

    "Er heerst grote onzekerheid over wat wel en wat niet mag. We zullen ook moeten proberen minder onder de strafwet te laten vallen met een fraai woord: te' decriminaliseren". Prof. Van Bemmelen denkt daarbij aan abortus en aan soft drugs. Op het punt van de verdovende middelen is hij het pertinent oneens met staatssecretaris Kruisinga: "We hebben er in het Psychiatrisch-Juridisch gezelschap uitvoerig over gepraat. Hasjiesj en marihuana zouden we moeten verkopen net als alcohol, ze zijn zeker niet veel gevaarlijker".

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:002856007:mpeg21:a00037,

    Amnesty roept op om de homoseksualiteit wereldwijd te decriminaliseren.

    De Standaard,

    De opheffing van het bordeelverbod is onder meer gericht op het decriminaliseren van de niet langer strafbare vormen van exploitatie van prostitutie.

    http://www.rotterdam.nl/rotterdam/internet/overig/rdm/download/01apv.pdf,