deelauto


deelauto 1.0

(transport, verkeer en reizen; natuur, milieu en energievoorziening)

auto waarvan meerdere mensen om beurten tegen betaling gebruikmaken en die doorgaans deel uitmaakt van een vloot van deelauto's; auto die gedeeld wordt door meerdere mensen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een deelauto…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Plaats] is soms stationbased (dus met een vaste standplaats) en soms free-floating (dus zonder vaste ophaal- en terugbrengplek)
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een auto die door meerdere mensen om beurten tegen betaling gebruikt wordt

    Hoofdsemagram: auto


    Algemene voorbeelden


    Twintig pct. autorijders goedkoper uit. Deelauto scheelt handenvol geld. Eén op de vijf automobilisten kan zich jaarlijks handenvol geld besparen door zijn eigen auto te verkopen en gebruik te gaan maken van een deelauto.

    De Telegraaf,

    De deelauto is in opmars. De ANWB heeft al z'n Afroep Auto, in Twente waart vanaf januari Automobel rond.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030837:mpeg21:a0119,

    Het kabinet wil 100 duizend deelauto's in 2021, een aantal dat volgens eerdere plannen trouwens dit jaar al bereikt had moeten worden. Vooral in grote steden ontstaan behoeftes aan deelauto's. Parkeren is er duur, vergunningen beperkt en in veel gebieden loopt het verkeer vast.

    https://www.volkskrant.nl/economie/studievrienden-van-tu-eindhoven-zetten-deelautobedrijf-op-dat-beschikbaarheid-van-auto-s-garandeert-~b3265c60/,

    Een derde onderdeel van het project is de deelauto voor senioren. Daarvoor worden enkele auto's bij verzorgingshuizen gestationeerd, zodat ouderen mobiel blijven zonder dat zij zelf een auto hoeven te onderhouden. Wie een dagje uit wil, hoeft slechts een telefoontje te plegen om het wagentje te reserveren.

    De Telegraaf,

    Het gebruik van een deelauto wordt fiscaal bevorderd.

    http://www.e-stem.nl/,

    Het aantal deelauto's is het afgelopen jaar met 23 procent gestegen, maar dat is in absolute cijfers slechts 5.700 voertuigen. De Bovag roeptoetert trots dat deelauto's veel vaker elektrisch zijn, maar nog steeds rijdt slechts 4 procent op stroom.

    https://www.autobahn.eu/5600/meer-mensen-delen-hun-partner-dan-hun-auto/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen