deeltaxi


deeltaxi 1.0

(transport, verkeer en reizen)

taxi die door meerdere passagiers met elkaar gedeeld wordt; taxi die meerdere passagiers naar verschillende op de route gelegen bestemmingen brengt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een deeltaxi…

is een taxi

  • [Doel of bestemming] dient om meerdere passagiers naar verschillende op dezelfde route gelegen bestemmingen te brengen
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt door meerdere passagiers gedeeld

    Hoofdsemagram: taxi


    Algemene voorbeelden


    De provincie Friesland wil met een deeltaxi de leefbaarheid in de kleine kernen vergroten. Inwoners van kleine dorpen kunnen zich door samen een taxi te delen naar een bushalte of station laten brengen. Ook is er de mogelijkheid van deur tot deur te reizen.

    Utrechts Nieuwsblad,

    De Interliner-taxi is een deeltaxi. Het kan zijn dat u de taxi moet delen met medepassagiers. Hierdoor kan de reis soms wat langer duren.

    http://www.interliner.nl/informatie/index.html

    De belangstelling voor deeltaxi bij vervoerbedrijven en overheden neemt de laatste tijd sterk toe.

    NRC,

    Tot nog toe bestaan er in Nederland alleen gesubsidieerde vormen van deeltaxi, zoals de treintaxi.

    NRC,

    Openbaarvervoerbedrijven, zoals de NZH in Noord-Holland, willen dun bezette buslijnen liever opheffen en vervangen door deeltaxi's.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een commerciële deeltaxi

    "Bij commerciële deeltaxi is een tariefsverlaging van zestig à zeventig procent mogelijk ten opzichte van de reguliere straattaxi", schat statenlid Felix Frankfurther, die namens D66 de commerciële deeltaxi heeft bepleit.

    NRC,

    Te denken valt daarbij met name aan bedrijven in de twee regio's waar volgens het NEA-onderzoek een commerciële deeltaxi rendabel te exploiteren valt: het Gooi en West-Friesland.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gesubsidieerde deeltaxi

    Een andere vorm van gesubsidieerde deeltaxi die snel aan populariteit wint is het vervoer van gehandicapten. De Wet vervoer gehandicapten verplicht gemeenten een collectief vervoerssysteem voor gehandicapten op te zetten.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen