defensie-industrie


defensie-industrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal of hoogtechnologisch wapens, verdedigingssystemen en militair materieel worden geproduceerd; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van wapens, verdedigingssystemen en militair materieel; industrie die wapens, verdedigingssystemen en militair materieel produceert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een defensie-industrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert wapens, verdedigingssystemen en militair materieel

    Algemene voorbeelden


    Begin dit jaar gingen de activiteiten op het gebied van de defensie-industrie over naar het staatsbedrijf Celsius Industries.

    NRC,

    Het grootste debacle in de huidige defensie-industrie is een juridisch geschil met de VS over een overtreding van de sancties tegen Zuid-Afrika.

    De Standaard,

    Hoofd van het opleidings- en onderzoeksinstituut voor defensie-industrieën (Defence Industries Training and Research Institute).

    http://www.europa-nu.nl/9353000/1/j4nvirkkkr58fyw_j9vvikqpopjt8zm/vihcdur1x2xa,

    defensie-industrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de defensie-industrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van bedrijven die wapens, verdedigingssystemen en militair materieel produceren

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een defensie-industrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        Volgens Paul Beaver, eindredacteur van defensieblad Jane's Defense tijdens de beurs, kende deze editie vele nieuwe ondernemers, maar ook de conventionele defensie-industrie heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten.

        http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/7899647/items/8060507/

        De Nederlandse defensie-industrie bouwt wel geen kant-en-klare handvuurwapens of landmijnen, maar is wel betrokken bij de productie van onderdelen.

        http://www.vredesactie.be/view.php?lang=nl=243,

        Een aantal universiteiten en defensie-industrieën werden betrokken bij de proefnemingen om het concept te bewijzen in het ARPAnet.

        http://www.tno.nl/instit/fel/refs/pub97/intranl.html,

        De ene dag ondertekent de Turkse premier [...] onder zwaar Amerikaans protest in Teheran een contract ter waarde van honderden miljarden voor de aankoop van Iraans aardgas. De volgende dag, bij manier van spreken, sluit zijn regering een nieuw militair verdrag met Israël. Meer bepaald een overeenkomst voor samenwerking van de defensie-industrieën , dat Israël miljarden kan opleveren en in Washington zeker op instemming zal worden onthaald.

        De Standaard,