detente


detente 1.0

(politiek en bestuur)

periode van verminderde politieke spanning ten tijde van een conflict tussen twee of meer antagonistische staten; in het bijzonder: de periode van verminderde spanning tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten ten tijde van de Koude Oorlog

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een detente…

is een periode

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door verminderde spanning
  • [Specificatie of referentiekader] wordt vaak gebruikt voor de periode van verminderde spanning tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten ten tijde van de Koude Oorlog

    Algemene voorbeelden


    Hoewel het nooit tot een direct militair conflict kwam - vandaar ook de term 'Koude Oorlog' - liepen de spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjetunie soms hoog op. Hoogtepunt was de Cubaanse rakettencrisis in 1962. Daarna trad een zekere mate van ontspanning (détente) op, vooral als gevolg van de wederzijds verzekerde vernietiging door middel van nucleaire wapens.

    http://www.atlcom.nl/,

    De verhouding tussen Phil en Meredith heeft het stadium van détente bereikt, maar ze mijden elkaar nog alsof ze verdacht zijn, of alsof ze jou als het ware beschermen door afstand te bewaren tot elkaar (al is dat misschien niet waar, en blijkt er alleen maar weer jouw narcistische verlangen uit het middelpunt van alle denken en doen te vormen).

    Cherry, Mary Karr,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: tussen

    • de detente tussen Oost en West
    • de detente tussen de supermachten
    • de detente tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie
    • de detente tussen de VS en China

    Al met al spraken de Duitsers over een succes terugkijkend naar de resultaten die de voortschrijdende détente tussen Oost en West hen opleverden, dit in tegenstelling tot de Amerikanen.

    http://home.planet.nl/~aadel/Geschiedenis.htm

    In de periode dat Schmidt kanselier was (1974-1982) heeft hij te maken gehad met een aantal beperkingen die de richting van zijn buitenlandse politiek beïnvloedden. - Ten eerste was daar natuurlijk de erfenis van Brandt, de Ostpolitik [...]. - Ten tweede kreeg hij te maken met de verhouding tussen de twee super-machten, die na jaren van behoedzame toenadering juist tijdens zijn regeringsperiode weer onder druk kwam te staan. Voor Duitsland was het voortbestaan van de ontspanning van essentiële betekenis [...]. Bij de pogingen om de détente tussen de beide super-machten te handhaven deden zich voor Schmidt een aantal problemen voor.

    http://home.planet.nl/~aadel/Geschiedenis.htm

    De Ostpolitik kreeg vaart toen Willy Brandt in 1969 met een krappe meerderheid de verkiezingen won met de liberalen. Gesteund door de detente tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie opende hij lange onderhandelingen met de Russen. Met succes: de naoorlogse grenzen werden wederzijds erkend en de BRD accepteerde het bestaan van de DDR.

    http://www.duitslandweb.nl/naslagwerk/Geschiedenis/BRD+Ostpolitik+en+RAF_x003a_+1966-1982/Doorbraak+in+Ostpolitik.html

    Een diplomatieke revolutie, zo kan de detente tussen de VS en China begin jaren 70 het best omschreven worden. Henry Kissinger, destijds Adviseur Nationale Veiligheid, was samen met de Chinese premier Zhou Enlai de belangrijkste hoofdrolspeler in dit diplomatieke topdrama, maar het idee hiervoor kwam van zowel communistenhater Richard Nixon als anti-imperialist Mao Zedong.

    http://www.chinaexpertisecentre.nl/?p=424,

    Kort daarvoor was de luitenant hier gekomen als personeelsofficier. Hij geeft ook enkele lessen ideologie en behandelt dan de détente tussen Oost en West.

    Weerloos, Jan Siebelink,

    in voorzetselgroep


    • streven naar detente

    Om beide blokken tot troepenvermindering te bewegen had de NAVO er dus belang bij zich niet alleen tot defensietaken te beperken maar ook daadwerkelijk te streven naar détente.

    http://home.planet.nl/~aadel/Geschiedenis.htm

    De belangrijkste boodschap van het rapport was dat de NAVO enerzijds diende te streven naar détente, terwijl zij anderzijds haar defensie in stand diende te houden tegen het nog steeds gevaarlijke Warschaupact.

    http://www.nato.int/docu/review/2006/issue1/dutch/history.html

    als object bij een werkwoord


    • die detente bewerkstelligen
    • de detente handhaven
    • detente nastreven

    Om beide blokken tot troepenvermindering te bewegen had de NAVO er dus belang bij zich niet alleen tot defensietaken te beperken maar ook daadwerkelijk te streven naar détente. Het Harmel-rapport uit 1967 omschreef beide onderdelen als doelen van de alliantie. Om die détente te bewerkstelligen zag men de wederzijdse afschrikking als een geëigend middel.

    http://home.planet.nl/~aadel/Geschiedenis.htm

    Bij de pogingen om de détente tussen de beide super-machten te handhaven deden zich voor Schmidt een aantal problemen voor: - De Sovjet-Unie begon in de jaren zeventig aan een modernisering van haar nucleaire raketten voor de middellange afstand (SS-20), die op West-Europese doelen stonden gericht.

    http://home.planet.nl/~aadel/Geschiedenis.htm

    Dat de andere landen - Frankrijk, Engeland, Zweden, Zwitersland - zo zouden reageren en zo voortdurend détente zouden nastreven was een ontgoocheling waar hij zich niet van heeft kunnen herstellen.

    Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,