deugniet


deugniet 1.0

(verouderend)

kind dat zich ondeugend gedraagt; ondeugend kind
Wordt vaak ook liefkozend gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een deugniet…

is een kind; is een persoon

  • [Gedrag] gedraagt zich ondeugend

    Algemene voorbeelden


    Je kind lijkt wel van elastiek, hij buigt zijn beentjes zover hij zelfs zijn voeten in z'n mond kan stoppen. Voor één keer speelt je deugniet met zijn eigen voeten… De buiging die hij hierbij maakt is noodzakelijk om te leren kruipen.

    http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

    Hinkend kwam Arend naar hem toegelopen. 'Jij deugniet!' riep hij verrast uit. 'Zit je mij zo'n beetje na te doen.' Zijn bulderlach stuiterde over het trottoir en spoorde Arend aan om te versnellen.

    Arend, Stefan Brijs,

    Terwijl de mannen poogden de wagen weer goed en wel op de weg te krijgen, kwam moeder buitengevlogen en greep Jan vast, die een beetje bleek uitstapte. Ze gaf hem twee schoppen onder de broek en een klets rond z'n oren. - Maak u liever klaar voor de processie! Deugniet! Heb ik nog geen werk genoeg?

    Kermis, Gaston Durnez,

    Mama's parfum slaat in zijn gezicht, zij trekt zijn stropdas met de lederknoten dichter aan tot de twee punten gelijk hangen. 'Deugniet,' fluistert ze en kijkt niet meer om.

    Het verdriet van België, Hugo Claus,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • deugnieten zijn

    Ondanks zijn verhaal bleef de directeur opgewekt. 'Over de ware toedracht van het voorval is het merendeel van mijn corps geneigd de verklaring van uw zoon te geloven. Het mes valt tijdens het hurken uit zijn zakken, de twee rapen het op, weten niet hoe het ding werkt en prutsen eraan, tot het mes er plots uitschiet en de punt in de dij van de jongen verdwijnt. Ik zeg "geneigd te geloven", omdat de twee andere jongens deugnieten zijn en uw zoon allerminst bekend staat als agressief, au contraire.'

    Blanco, Peter Terrin,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    deugniet 1.1

    (liefkozend; verouderend)

    ondernemend huisdier

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een deugniet…

    is een dier

        Algemene voorbeelden


        Op een twee meter hoge kleerkast klauteren daar deinst een hamster ook niet voor terug maar naar beneden komen zorgt voor problemen daar hamsters geen of nauwelijks dieptezicht hebben. Een val van meer dan een halve meter kan al snel serieuze botbreuken opleveren bij zulke kleine diertjes. Dus, verlies je kleine deugniet niet uit het oog!

        http://www.gsmeets.be/

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding