deurwaarder


deurwaarder 1.0

iemand die voor zijn beroep optreedt bij zaken tussen schuldenaars en schuldeisers; ambtenaar die als belastingdeurwaarder voor de belastingdienst aanmaningen doet en executies regelt of die als gerechtsdeurwaarder in kleine rechtszaken dagvaardingen uitbrengt, beslagen legt, akten tekent, vonnissen ten uitvoer legt en bevelen tot betaling doet

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een deurwaarder…

is een persoon

  • [Uiterlijk] is meestal netjes gekleed
  • [Organisatie of instelling] werkt als ambtenaar voor de belastingdienst of gemeente of in kleine rechtszaken
  • [Soort] is een belastingdeurwaarder, in dienst van de belastingdienst of gemeente, of een gerechtsdeurwaarder, een openbaar ambtenaar die in kleine rechtszaken optreedt
  • [Activiteit of handeling] doet aanmaningen, verricht executies, brengt dagvaardingen uit, legt beslagen, tekent akten, brengt vonnissen ten uitvoer en doet bevelen tot betaling
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Er zijn diverse soorten deurwaarders: belastingdeurwaarders, in loondienst werkzaam bij de belastingdienst, gemeente of waterschap en gerechtsdeurwaarders. De belastingdeurwaarder is zoals gezegd in loondienst en verricht alleen werkzaamheden voor zijn werkgever. De gerechtsdeurwaarder [...] is een openbaar ambtenaar, benoemd door de Kroon.

http://www.vanhommerig.nl/

"Mijn vader is over vijf kwartier hier." Maar de deurwaarder waarschuwt hem dat het huis dan al ontruimd is.

NRC,

Sommige mensen kunnen elke maand 2.000 frank afbetalen, maar als ze daarmee zelfs de intresten niet dekken, groeit hun schuld aan terwijl ze afbetalen. Dan moeten we hen echt aanraden hun betalingen aan de deurwaarders stop te zetten en beslag te laten uitvoeren.

De Standaard,

Meestal probeert Hardy een regeling tot stand te brengen, waarbij niet alleen de schuldenaar is gebaat, maar ook de eiser ten minste nog iets van zijn geld terugziet [...]. "De tijd dat de deurwaarder, gekleed in een zwarte jas met een bolhoed en een koffertje in de hand, het huis leeghaalde, is voorbij." Maar de volgende dag zegt hij: "Wij horen problemen aan en spelen deze door naar de opdrachtgever. Uiteindelijk controleren wij geen verhalen. Wij moeten gewoon incasseren."

NRC,

Een gewone civiele procedure ziet er als volgt uit. De eisende partij laat door de deurwaarder een dagvaarding uitbrengen aan de gedaagde partij. Een dagvaarding is een formeel stuk waarin de eisende partij uiteenzet wat hij wil. Hij legt zijn vordering neer. Dat kan betaling van een geldsom zijn, afgifte van bepaalde goederen, of handhaving van een concurrentiebeding.

http://www.vanschaikcs.nl/

Als de staat hier achter komt gebeurt er het volgende. Eerst zal je waarschijnlijk een aanslag krijgen. Als je die niet betaalt komt er een deurwaarder. Als je die ook niet betaalt, dan komt er waarschijnlijk iemand om je spullen in beslag te nemen.

http://www.henrysturman.com/dutch/artikelen/liber.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een deurwaarder sturen
  • een deurwaarder naar iemand sturen
  • een deurwaarder op iemand afsturen

'Zeg hem dat ik ook een deurwaarder kan sturen', zei Van In.

Pandora, Pieter Aspe,

Een van de artsenvakbonden, de BVAS, heeft volgens de Artsenkrant al een deurwaarder gestuurd naar het Staatsblad om het excuus van de regering dat de besluiten al wel klaar zijn maar nog niet gedrukt konden worden, te controleren.

De Standaard,

En als je nu niet betaalt stuur ik de deurwaarder en laat ik je van de woning afzetten.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Standard-Anderlecht VMM stuurt deurwaarder naar 20.000 wanbetalers. Voor betaling milieubelasting.

De Standaard,

Als de ander zich niet aan de afspraken houdt, kunnen ongewenste situaties ontstaan, omdat je dan eerst naar de rechter moet voordat je een deurwaarder op je ex kunt afsturen.

NRC,

  • een deurwaarder aan de deur krijgen

Het gaat om 1.800 mensen die hun job verloren hebben, die hierdoor deurwaarders aan hun deur krijgen, voor wie de toekomst en die van hun kinderen (hogere studies, vrije tijd) ineens bijzonder somber worden.

De Standaard,

Patiënten mogen geen deurwaarder aan de deur krijgen, omdat de overheid en de specialisten niet tot overeenstemming kunnen komen over de tarieven.

Meppeler Courant,

  • een deurwaarder over de vloer krijgen

Wie ook op de tweede waarschuwing niet reageerde, krijgt de deurwaarder over de vloer.

De Standaard,

Een ander recent vb. situeert zich bij kansarme ouders met 11.000 fr. schoolschulden die op bevel van een advocaat de deurwaarder over de vloer kregen.

http://www.welzijn.net/Weldoc/Schoolschulden_inleiding.htm,

als subject bij een werkwoord


  • beslag kunnen leggen op
  • beslag mogen leggen op

Als een debiteur dat opgeeft, kun je deze gegevens doorspelen aan de deurwaarder die beslag kan leggen op de rekening.

NRC,

Een deurwaarder kan beslag leggen, bij voorkeur op het voertuig, na nog eens dertig dagen.

De Standaard,

Met dat vonnis kan de deurwaarder beslag leggen ten laste van de wanbetaler en desnoods zaken, waarop hij beslag heeft gelegd, verkopen om met de opbrengst uw vordering te voldoen.

http://www.teekenskarstens.nl/tknlfrmvgv.html

Als het verlof is verleend, mag de deurwaarder beslag leggen.

http://www.teekenskarstens.nl/tknlfrmvgv.html

Wanneer u daarna nog steeds niet betaalt, kan de deurwaarder beslag leggen op uw geld en op uw spullen.

http://www.xs4all.nl/~advocare/noframe/folder74.htm

  • aan de deur verschijnen
  • aan de deur zijn
  • op de stoep staan

Een grimmige deurwaarder verscheen aan de deur van het atelier.

Leven op het lemmet, Renee Van Hekken,

Toen ging het iets beter: uit haar woorden kon ik tenminste opmaken, dat er een deurwaarder aan de deur was geweest met een papier voor meneer Sondag.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

Dan staat ineens de deurwaarder op de stoep of worden de telefoon en de elektriciteit afgesloten.

http://www.stadsbankmiddennederland.nl/index.htm

Het systeem was toen niet zo bekend en vooral in het begin kregen we regelmatig telefoontjes van klanten die bij het zien van de Incass-sticker op de herinnering dachten dat de deurwaarder al bijna op de stoep stond.

http://www.deurwaarders-terhoeven.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • deurwaarders op de stoep
  • een deurwaarder op de stoep

Nederlanders lenen makkelijk geld. Maar de consequenties zijn vaak vervelend, zo is onlangs geconstateerd in een rapport van de commissie-Boorsma over schuldsanering. Deurwaarders op de stoep, de Gemeentelijke Kredietbank als laatste strohalm.

NRC,

Geldverspilling, achterstallige rekeningen, deurwaarders op de stoep, slecht management, dilettantisme, interne conflicten, de ijzeren bureaucratische greep vanuit Brussel. Dat waren de dingen waarmee De Brakke Grond in de beginjaren meestal in beeld kwam.

De Standaard,

in voorzetselgroep


  • op last van de deurwaarder
  • op last van deurwaarders

De resterende beesten moesten op last van de deurwaarder via een openbare verkoop hun weg naar een nieuw baasje vinden.

Meppeler Courant,

Schuldeisers, veelal financiers en zakelijke vrienden, lieten gisteren op last van deurwaarder Weltevreden het restaurant ontruimen.

Het Parool,

met ander, nevengeschikt substantief


  • advocaten, deurwaarders, notarissen en andere professionele afnemers van gegevens
  • advocaten, notarissen en deurwaarders
  • notarissen, advocaten en deurwaarders

Advocaten, deurwaarders, notarissen en andere professionele afnemers van gegevens uit de Gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA) kunnen geassocieerd lid worden.

http://www.nvvb.nl/

In die kampen, en vooral in de doorgangskampen, zaten veel rijke advocaten, notarissen en deurwaarders, veel meesters in de rechten van goede families, met relaties in de hoogste kringen, die hadden op het verkeerde paard gewed, waren te lang op de bril blijven zitten.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

De Rubriekrekening is een professionele zichtrekening voor notarissen, advocaten en deurwaarders, waarop geld van derden (bijvoorbeeld van een nalatenschap) beheerd wordt.

http://www.bacob.be/main/frameset.asp?lang=NL=1-1=DEF

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen