diaconaat


diaconaat 1.0

ambt van diaken; diakenschap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een diaconaat…

is een ambt

  • [Organisatie of instelling] is een ambt binnen de rooms-katholieke of de protestantse kerk
  • [Specificatie of referentiekader] is het ambt van een diaken

    Algemene voorbeelden


    Wel pleit hij voor het diaconaat. Het zou ook goed zijn dat vrouwen tot diaken kunnen worden gewijd.

    De Standaard,

    Zowel het R.K. als het P.C. diaconaat hebben hetzelfde uitgangspunt: vanuit de geloofsgemeenschap dienstbaar zijn voor de zwakkere mens in kerk en samenleving, geïnspireerd door het evangelie. De P.C. diaken is een ambtsdrager die volledig voor deze taak wordt benoemd. De R.K. diaken heeft, naast de taken van dienstbaarheid waarvoor ook de P.C. diaken verantwoordelijk is, ook een taak in de liturgie: het lezen van het Evangelie en het verzorgen van de verkondiging (prediking). Daarnaast behartigt de R.K. diaken sacramentele taken: toedienen van het doopsel, inzegenen van huwelijken en het voorgaan in de uitvaartliturgie en begrafenissen. Het 'pakket' van de R.K. diaken is dus uitgebreider dan de P.C. diaken. De R.K. diaken is dan ook een gewijd ambtsdrager. Hij heeft het sacrament van de wijding ontvangen door handoplegging van de bisschop. De R.K. diaken wordt voor het leven gewijd, hij heeft dus geen tijdelijke benoeming zoals de P.C. diaken.

    http://www.pelgrimvaderskerk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=325&Itemid=1,

    diaconaat 2.0

    ((vooral) in Nederland)

    hulpverlening, welzijnswerk door een kerkelijke gemeente of door diakens in het bijzonder

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Diaconaat…

    is een activiteit

    • [Handelende persoon] is een taak verricht door een kerkelijke gemeente of door diakens, zowel bij protestanten als katholieken

      Algemene voorbeelden


      Diaconaat is dienstbetoon binnen en vanuit de christelijke gemeenschap. Dat kan zeker leiden tot internationaal dienstbetoon, overlapt met ontwikkelingssamenwerking, maar pretendeert niet primair structurele veranderingen in samenlevingen op grotere of kleinere schaal te bewerkstelligen. Diaconaat kiest haar primaire insteek bij mensen vanuit bewogenheid voor mensen.

      http://www.zending.org/index.htm

      In diaconaat staat het begrip solidariteit centraal: diaconaat richt zich op de dienst aan mensen in nood door te delen in zorg en strijd tegen armoede en onrecht. Het Diaconaal Bureau/Oud-Katholieke Stichting voor Internationaal en Oecumenisch Hulpwerk verstrekt financiële bijdragen aan landelijke acties en parochieactiviteiten op het terrein van het diaconaat.

      http://www.okkn.nl/?b=66,

      Het diaconaat in de gemeente krijgt gestalte in het leven van de leden van de gemeente. Zij worden opgewekt tot onderling dienstbetoon, tot voorbeden en tot de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid in de wereld, als ook in de arbeid die door en onder leiding van de diakenen wordt verricht [...]. Het diaconaat kan kernachtig worden samengevat in drie begrippen: Barmhartigheid, Gerechtigheid en Dienstbetoon.

      http://www.hervormdputten.nl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=176,

      Combinatiemogelijkheden


      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen