diepdruk


diepdruk 1.0

grafische techniek waarbij de af te drukken lijnen, vlakken en tekens verdiept in het oppervlak van een drukplaat of drukrol liggen en door inkt in de verdiepte delen worden overgebracht op het te bedrukken materiaal

Semagram


Diepdruk…

is een druktechniek

 • [Functie] dient om afbeeldingen of tekst te reproduceren
 • [Wijze] vindt plaats door een afbeelding of tekst verdiept in een drukplaat of drukrol aan te brengen waarbij men de inkt van het niet-verdiepte oppervlak verwijdert en de afbeelding afdrukt met de inkt in de verdiepte delen
 • [Voorbeeld of specimen] kent onder meer toepassingen zoals de gravure en ets

  Algemene voorbeelden


  Aan de hand van voorbeelden leren de cursisten het onderscheid kennen tussen de kunstuitingen uitgevoerd in – hoogdruk: houtsnede, houtgravure, linosnede – diepdruk: burijngravure, staalgravure, ets, droge naald e.a. – vlakdruk: lithografie, zeefdruk, lichtdruk.

  http://www.plantingenootschap.be/downloads/sg0103.pdf

  Bij diepdruk wordt de tekening verdiept aangebracht op een gladde metalen drukplaat (het tegenovergestelde van hoogdruk) en wordt vervolgens de inkt in de diepe delen van de drukplaat aangebracht.

  http://www.inktdelft.nl/diepdruk.htm

  Uitvinder van de steendruk is Aloys Senefelder (1771- 1834). Hij ontwikkelde de techniek tussen 1795 en 1798. Hiermee was de vlakdruk geboren: een betere, snellere en goedkopere techniek voor het drukken van teksten en beelden dan de toen gebruikelijke hoogdruk (houtsnede en boekdruk) en diepdruk (gravure en ets).

  http://www.museumkennemerland.nl/tentoons.htm,

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • in diepdruk

  De eerste muziekuitgave in diepdruk dateert uit 1586, toen Simone Verovio in Rome zijn Diletto spirituale het licht deed zien. Het vak had hij overigens geleerd bij Zuid-Nederlandse kopergraveurs.

  http://www.musicalifeiten.nl/fonografie-muziek/m/muziek-notatie-en-druk.html

  De plaat wordt geïnkt en afgedrukt in diepdruk (etsplaat) of hoogdruk (linoleumsnede).

  http://www.atelier-de-garage.nl/garage200702/techniek-info_Collagraphs.html,

  Iedereen kan een prent drukken [...]. Ben je beginner, dan word je individueel begeleid en gestimuleerd. Je kunt zowel in hoogdruk (houtsnede, linosnede) als in diepdruk (etsen) werken.

  http://www.openacademie.nl/cursussen.html,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  diepdruk 1.1

  afbeelding

  Bron: Rembrandt
  (Publiek domein)

  afdruk vervaardigd door de diepdruktechniek

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

  Semagram


  Een diepdruk…

  is een afdruk

  • [Ontstaan] wordt afgedrukt door een plaat of rol met een tekstgedeelte of beeldgedeelte in verdiept reliëf
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat een afbeelding of tekst

   Algemene voorbeelden


   Enkele regels om de techniek van de prent te herkennen zijn de volgende: [...] als op de achterkant in het papier lijnen van de prent zichtbaar of voelbaar zijn, heeft men vermoedelijk met een diepdruk te maken, een ets bijvoorbeeld; bij een ets ziet men soms trouwens de lijnen ook wat verhoogd op het papier staan; het papier is dan diep in de groeven van de plaat geperst.

   http://www.grafiekkunst.nl/grafiek.asp?text=herkennen,

   Zowel de schilderijen als de diepdrukken (etsen) bestaan meestal uit verschillende delen. Elk deel apart vertelt een verhaal, maar gezamenlijk vormen zij steeds een nieuw geheel. Naast beeldende elementen, waarbij landschappelijke gegevens gecombineerd worden met losse vormen, wordt vaak gebruik gemaakt van teksten of afkortingen.

   http://www.nga.nu/mnkunstenaar.asp?artistnr=362&vane=1&em=&meer=&sessionti=447093198,

   diepdruk 2.0

   afbeelding

   Bron: Tropenmuseum
   (CC BY-SA 3.0)

   grafische techniek waarbij afbeeldingen of tekst in een koperen drukcilinder worden aangebracht in de vorm van een zeer fijn rastervormig reliëf van uitgediepte puntvormige vlakjes, hetzij fotochemisch door te etsen of recenter veelal door procedés zoals machinaal graveren; koperdiepdruk

   Betekenisbetrekking


   specialisering
   Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

   Semagram


   Diepdruk…

   is een druktechniek

   • [Groep] behoort tot de diepdruktechnieken
   • [Functie] dient om afbeeldingen en tekst te reproduceren
   • [Wijze] is een techniek waarbij men afbeeldingen of tekst in de vorm van een rastervormig reliëf van puntjes fotochemisch etst of volgens modernere werkwijze machinaal graveert in een veelal koperen drukcilinder, en men deze drukvorm na het aanbrengen van inkt in de uitgeëtste of gegraveerde delen met een drukpers afdrukt
   • [Instrument] vergt als drukvorm een koperen drukcilinder
   • [Middel] gebeurt door middel van een rotatiedrukpers
   • [Product of vrucht] produceert drukwerk in grote oplagen

   Algemene voorbeelden


   Diepdruk (andere namen: koperdiepdruk en rotogravure). De drukvorm heeft bij deze techniek een verdiept (verlaagd) reliëf, dat bovendien is gerasterd [...]. Het drukbeeld is opgebouwd uit miljoenen kleine putjes van verschillende grootte en diepte (de zogenoemde napjes), die door middel van een foto-elektronisch proces in de cilinder worden gebeiteld/geponst (moderne methode) òf met zuur in de cilinder worden geëtst (een nu verouderde methode) [...]. Diepdruk komt hoofdzakelijk voor in de tijdschriftenbranche (illustratiediepdruk) en in de verpakkingsmaterialenbranche (verpakkingsdiepdruk).

   http://www.graficum.nl/graficum4.html,

   Diepdruk of rotogravure is een drukprocédé, waarbij zowel afbeelding als tekst in rasterdiepdruk wordt gedrukt. Het resultaat is een zeer realistisch beeld.

   http://www.dirkvaneck.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=81:schenking-historisch-materiaal-drukkerij-aan-regionaal-archief&catid=14:nieuws-archief&Itemid=12

   Wanneer het aantal gedrukte exemplaren meer dan 500 duizend stuks bedraagt, zijn er twee keuzes voor drukken: 'diepdruk', ook wel rotogravure genoemd, en 'heat web set offset', ook wel rotatieoffset genoemd.

   http://books.google.nl/books?id=CrZXan-LWFgC&pg=PA136&lpg=PA136&dq=diepdruk+%22rotogravure%22&source=bl&ots=MoPALipmLP&sig=WLBhIEBg6y-MFZ_uz6fHhl2W7WQ&hl=nl&ei=lmDJTMrdIM7tOaewmZ4B&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CC8Q6AEwBzgK#v=onepage&q=diepdruk%20%22rotogravure%22&f=false,

   Combinatiemogelijkheden


   in voorzetselgroep


   • in diepdruk

   Diepdruk (andere namen: koperdiepdruk en rotogravure) [...]. Het drukken kan uitsluitend plaatsvinden in rollendruk op speciaal (diepdruk)papier. Bovendien vraagt de drukvormvoorbereiding voor het drukken in diepdruk bijzonder veel tijd en gebruik van kostbare materialen en know how.

   http://www.graficum.nl/graficum4.html,