dioxinekip


dioxinekip 1.0

(dieren)

kippenvlees dat meer dan de toegestane hoeveelheid dioxine bevat; consumptiekip waarvan het vlees meer dan de toegestane hoeveelheid dioxine bevat; kippenvlees dat verontreinigd is door een te grote hoeveelheid dioxine
Soms ook als stofnaam.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dioxinekip…

is kippenvlees; is vlees; is een voedingsmiddel

  • [Ingrediënt] bevat meer dan de toegestane hoeveelheid dioxine
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] richt schade aan aan de gezondheid; is giftig

    Hoofdsemagram: kip


    Algemene voorbeelden


    Iemand van de voedselinspectie hangt aan de lijn. Er is een lot besmette dioxinekippen opgespoord. Deze zijn terecht gekomen in supermarkten in de buurt van het slachtoffer. Via kastickets en bankcontactuittreksels hebben ze kunnen nagaan dat het slachtoffer vermoedelijk zo'n kip heeft gekocht.

    http://www.afzeiklijn.nl/be/nl/239/Dioxinekip+gekocht

    Boze kippenboeren bestormen vetsmelterij Verkest in het Belgische Grammene, het bedrijf dat hun branche een onmetelijke klap zou hebben toegebracht. Met karrenvrachten tegelijk worden de dioxinekippen vernietigd.

    http://krant.telegraaf.nl/krant/ditjaar/hetjaar1999/teksten/jaar99.juni.dioxine.html,

    Dioxinekip waarschijnlijk niet in hamburgers. De kans is klein dat tien jaar oud kippenvlees uit de dioxinecrisis, eind jaren negentig, is verwerkt tot hamburgers en curryworsten. Dat antwoordt minister Gerda Verburg op Kamervragen van de Partij voor de Dieren over een grote fraude met kippenvlees.

    http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/dioxinekip-waarschijnlijk-niet-in-hamburgers-5757.html,