doelman

doelman 1.0

(sport en recreatie; watersport; voetbal)

speler die bij balsporten als voetbal, hockey, handbal en waterpolo de taak heeft het doel te verdedigen; keeper; doelverdediger

Semagram (extra betekenisinformatie)

Een doelman…

is een verdediger; is een sportbeoefenaar; is een persoon

Hoofdsemagram: keeper

Algemene voorbeelden

Advocaat doet zijn best om de rust te bewaren, maar kon niet voorkomen dat PSV in Dordrecht een onrustige wedstrijd speelt. Misschien kwam het door het vroege doelpunt van Ronaldo, die al na twee minuten alleen voor doelman Gall verscheen en gemakkelijk scoorde.

NRC,

Een goede doelman kan punten pakken voor zijn club.

Ik omzeilde een tweede maal de doelman maar toen ik mijn stunt wou overdoen met de verdedigers, speelde ik de bal kwijt.

Mise-en-scène, Axel Bouts,

Stan Valckx, meestal de bewaker van de lange Tomas Skuhravy, mocht van geluk spreken dat hij geen strafschop tegen kreeg nadat hij de speler van Genoa in het zestienmetergebied onderuit had getrokken. In de tweede helft nam Skuhravy revanche. Een voorzet van Latal kopte hij op twee meter van doelman Ed de Goey in.

NRC,

De Nijmegenaren incasseerden aan de Dordtse Krommedijk met 1-0 de vijftiende nederlaag van het seizoen. Zover was het echter nooit gekomen, als doelman Brookhuis zaterdagavond in zijn normale doen was geweest. De laatste man van NEC blunderde in de 65e minuut na een vrije trap van Lems.

NRC,

De doelman heeft in het handbalspel een bijzondere rol en is één van de belangrijkste spelers van het team.

De Braziliaanse voetbalclub Botafogo heeft doelman Tony Meola gecontracteerd.

NRC,

Ik beweer niet dat het mijn favoriete ontspanningsplek is, maar ik dook vroeger na een voetbalmatch met het Humo-team wel eens onder in het café Bij Theo Custers, ooit onze gewezen nationale doelman.

Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

Fiege heeft duidelijk een andere visie over het omgaan met doellieden dan zijn voorganger Portengen, die zijn beide keepers bijna steevast elk een helft liet keepen.