doktersjas


doktersjas 1.0

dunne, witte jas die een dokter als beschermende werkkledij over zijn kleren draagt; witte werkjas voor een arts

Semagram


Een doktersjas…

is een kledingstuk; is een voorwerp

  • [Kleur] is wit
  • [Materiaal] is vervaardigd uit een dunne stof
  • [Functie] dient om de kledij te beschermen
  • [Tijd] is vooral in gebruik in ziekenhuizen en behandelpraktijken maar wordt door huisartsen bij een gewoon consult nog weinig gedragen
  • [Gebruiker] wordt gedragen door een arts

Algemene voorbeelden


Er is in dit ziekenhuis een hoop veranderd sinds mijn laatste stage. De uitgifte van jassen is verbeterd – dat wil zeggen: geautomatiseerd. Ik hoef niet langer een borg te betalen in het ziekenhuiswinkeltje. Ook hoef ik niet langer naar de kelder waar, in een uitgestorven hoekje, een dame met grijs haar oude doktersjassen uitdeelt die vaal en versleten zijn en bovendien twee maten te groot. Nee. Er staat nu een machine [...]. Die machine heeft wat weg van een automatiek, met allerlei deurtjes waarachter de schone jassen liggen te prijken. In plaats van muntjes moet ik mijn ziekenhuispas in een gleuf steken. Vervolgens gaat één van de deurtjes – volautomatisch – open en kan ik mijn doktersjas (in juiste maat) pakken.

http://www.artsenauto.nl/professioneel/co-assistent/Pages/Doktersjas.aspx,

Als men wil aannemen, dat ook artsen oordelen over mensen en hen soms moeten veroordelen, dan vraag ik mij af, of de Landelijke Huisartsen Vereniging er niet wijs aan zou doen, te overwegen de doktersjas met stethoscoop weer in te voeren.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • witte doktersjas

Zo nu en dan kwamen er verpleegsters voorbij. Ingrid probeerde vergeefs hun aandacht te trekken. Aan het eind van de gang ging een deur open. Een lange spichtige vrouw in een witte doktersjas, het zwarte haar in een knot achterop haar hoofd, kwam op haar af.

Verbroken zwijgen, J. Bernlef,

De arts heeft nog een relativerende mededeling voor me. 'U bent,' zegt hij, terwijl hij zijn pen weer in de borstzak van zijn witte doktersjas steekt, 'niet de enige man die als gevolg van het syndroom van Klinefelter onvruchtbaar is en die desondanks een kind opvoedt.'

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,