doodarm


doodarm 1.0

(Dood- fungeert als versterkend voorvoegsel.)

zeer arm; buitengewoon arm; uiterst arm; stervensarm; straatarm

Algemene voorbeelden


Afgezien van het feit dat in de Arabische wereld maar heel weinig buren het goed met elkaar kunnen vinden, zodat als vaste regel geldt dat men bevriend is met de buurman van zijn buurman, bestaan er tussen Saoedi-Arabië en Jemen een aantal specifieke problemen: de ene staat is schatrijk en bevolkingsarm, de andere doodarm en bevolkingsrijk.

NRC,

Lang geleden waren de universiteiten een soort samenscholingen van wereldvreemde lieden, doodarm, omdat ze, in plaats van handel te drijven of hun akkertje te bewerken, zich onledig hielden met schrijven en praten.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Ongeveer 500 doodarme bedoeïenen woonden in de rotswoningen of in tenten nabij.

NRC,

Geef mij uw rijkdommen, had die valse Romein tegen hem gezegd. Met een brede armzwaai had Sint-Laurentius toen naar zijn doodarme gelovigen gewezen. Hun armoe is mijn rijkdom, had hij geantwoord.

Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

Internationale financiële instellingen vermoeden dat de piramiden zo'n dertig miljard frank aantrokken. Dat is dertig procent van het bruto binnenlands product van Albanië. Duizenden mensen verloren alles wat ze bezaten. Vaak verkochten ze hun huis om te kunnen investeren. Het land is doodarm en vele mensen gaan illegaal in Griekenland werken om hun familie in het thuisland te kunnen onderhouden.

De Standaard,

De Portugese begroting was steevast in evenwicht, de munt sterk en stabiel. De andere kant van de medaille was dat de grote meerderheid van de Portugezen doodarm was, velen ook ongeletterd waren, en Portugal het armste land van Europa bleef.

De Standaard,

De vader zoekt het geluk in de Verenigde Staten en laat jaren niks van zich horen. Hij hertrouwt omwille van een verblijfsvergunning en mami blijft doodarm met haar kinderen in de barrio achter.

De Standaard,

Het ging om het oprollen van een bedelcircuit waarvoor in heel India al twintig jaar lang misvormde kinderen werden geronseld. Gespecialiseerde organisaties zorgen voor vliegtuigbiljetten, valse papieren en visa om Saudi-Arabië en andere rijke Arabische landen binnen te geraken. De investering van zo'n 90.000 frank wordt volgens een van de organisatoren op drie maanden ruimschoots terugverdiend. Ook voor de familie van de meisjes, meestal doodarme dorpelingen, viel er wat te rapen. Voor sommigen was het het enige inkomen.

De Standaard,

Zuster Kris: 'Wij zijn een doodarm klooster en het bestaan van onze gemeenschap is bedreigd.'

Het verdriet van België, Hugo Claus,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een doodarm land
  • doodarme landen
  • doodarme steden
  • het doodarme Noorden
  • het doodarme Noord-Korea

Het gezamenlijke aandeel van Zaïre, Sudan, Mozambique en nog vijfenveertig andere doodarme landen in de wereldexport is verschrompeld tot 0,4 procent, minder dan een kwart van wat het in 1970 bedroeg.

De Standaard,

Noord-Korea zat in nauwe economische schoentjes na het uiteenspatten van de Sovjetunie, zijn voornaamste steunpilaar. Het doodarme en totaal geïsoleerde land wordt opnieuw met een enorme economische crisis en voedseltekorten geconfronteerd.

De Standaard,

Uiteraard geeft het een wrang gevoel wanneer een rijk land mensen terugstuurt naar een doodarm land, waar hen bitter weinig toekomst wacht.

De Standaard,

De dag waarop in ons land duizenden vrijwilligers de straat opgingen om geld te sprokkelen voor een projekt van Vredeseilanden dat de bevolking van Senegal ten goede moet komen, eindigde in de hoofdstad van dat doodarme Westafrikaanse land de rallyraid Granada-Dakar.

De Standaard,

In elk van de aartslelijke en doodarme steden die we passeren, zijn er dezelfde taferelen: burgers paraderen met wapens over de stoffige straten.

De Standaard,

Zuid-Korea heeft een noodplan voorbereid om een eventuele massale exodus uit het geïsoleerde en doodarme kommunistische Noord-Korea te kunnen opvangen.

De Standaard,

Noord en Zuid bleven elkaar gisteren met uitroeiing bedreigen. Het is er het Noorden om te doen het wapenbestand te vervangen door een echt vredesverdrag met de Verenigde Staten. Het doodarme Noorden hoopt op die manier uit het internationale isolement te geraken en hulp te krijgen. De VS zeggen dat een vredesverdrag een inter-Koreaanse zaak is.

De Standaard,

  • een doodarme man
  • doodarme mensen

Wij zijn nu eenmaal een rijk werelddeel en naast ons wonen doodarme mensen.

De Standaard,

Ik heb hem leren kennen als een deftige, maar doodarme man die als zovelen in die jaren de armoede wist te verbergen en dragelijk te maken door langdurig bij lieve vrienden en vriendinnen te gaan logeren.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

in voorzetselgroep


  • van doodarme afkomst (zijn)

Het aantal geleerden dat, hoewel van doodarme afkomst, de schitterendste wetenschappelijke ontdekkingen deed, is niet gering.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Di Rupo is van doodarme Italiaanse immigrantenafkomst, academicus, opgegroeid in Mons, jong en fotogeniek.

NRC,