doordrijven


doordrijven 1.0

zorgen dat iets tot stand komt ondanks tegenkantingen die er tegen bestaan; tegenkantingen opruimen of negeren om iets tot stand te brengen; ondanks tegenstand doordrukken

Algemene voorbeelden


De hele organisatie stelt in zo'n situatie jouw persoon ter discussie: zitten we commercieel wel op de goede weg, intussen in jouw richting wijzend. Juist dan moet je doordrijven en consequent blijven in je besluiten. En in jezelf geloven. Godfroid heeft eens gezegd dat ik een bulldozer ben.

NRC,

Sterker nog... de FET aarzelt zelfs niet om haar eigen zusterbladen of zelfs bestuursleden in bepaalde redactionele artikels er niet goed uit te laten komen. Dit leidt vaak tot zware interne discussies, maar het wordt bewust zo doorgedreven.

http://users.telenet.be/tdv/main.html

Vervolgens kozen Mark en Freek haar kant, want die zijn nooit te beroerd om in troebel water te vissen, en tenslotte heb ik als compromis doorgedreven dat ze alleen aan mij verantwoording hoefde af te leggen en dat ik dat dan weer in de afdelingsvergadering zal verdedigen.

Het Bureau. Dl. 6: Afgang, J.J. Voskuil,

Als Kaatje een kindje kreeg, zou ze niet meer mooi zijn, en ze zou ook heel erg bang zijn. Maar hij had meteen dezelfde dag nog een afspraak gemaakt om zich te laten steriliseren. Stel dat ze doordreef en haar pil niet meer nam. Ze was zo ontzettend geslepen, hij kon haar niet vertrouwen.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Combinatiemogelijkheden


met object


 • een maatregel doordrijven
 • een project doordrijven
 • een wetsamendement doordrijven
 • zijn bedoeling doordrijven
 • zijn plan doordrijven
 • zijn wil doordrijven
 • zijn zin doordrijven

Een familielid van Deng zou onlangs in naam van Deng een controversieel commercieel project hebben willen doordrijven.

NRC,

Europa is wel vaker de hamer geweest waarmee moeilijk verteerbare, maar noodzakelijke maatregelen, werden doorgedreven.

http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?articleID=DSS22092000_001,

Drie nog levende Hierónymos-metropolieten, sinds 1974 van een bisdom verstoken, hebben hun zaak aanhangig gemaakt bij de Raad van State van de republiek, nadat een minister - bovengenoemd 'prul' genaamd Paleokrasás - daartoe ongemerkt een wetsamendement had doorgedreven.

NRC,

Gelukkig staat er helemaal aan het eind van zijn boekje ook nog een zinnetje dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: "... op de universiteiten wordt de wetenschap niet zozeer bedreigd door degenen die luide op hun politieke engagement wijzen, maar eerder door hen die de mond vol hebben van wetenschap en met een beroep op de wetenschap hun heimelijke politieke bedoelingen doordrijven."

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Als ze hun plannen doordrijven gaan ze volgens ons toch nog het deksel op hun neus krijgen en dat doet serieus pijn hoor.

http://gopher.ulb.ac.be/~bvattero/medische.htm

Altijd had ik mijn zin heimelijk doorgedreven en mijn doel via sluipwegen bereikt, zodat ze vaak niet eens wisten dat hun wil niet geschied was.

Het schot, Hilbert Kuik,

Waarom heb ik op de begrafenis mijn wil niet doorgedreven en de kist laten openen, dacht Viktor.

Blanco, Peter Terrin,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


doordrijven 2.0

uitvoeren of toepassen in een steeds verder gaand stadium van ontwikkeling, in een steeds grotere mate

Algemene voorbeelden


De particuliere sector zal moeten openstaan voor binnen- en buitenlandse samenwerking om richtlijnen op te stellen en door te drijven.

http://www.standaard.be/archief/dag/index.asp?articleID=DSM12042000_003,

Lex bleef vijf jaar bij de KNS, maar ze kon er de geplande herstrukturering doordrijven noch het artistieke peil opkrikken.

De Standaard,

Ook Stalin bevestigde die illusie, hij heeft de theorie niet opgegeven, maar ze doorgedreven.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • iets in zijn meest ultieme vorm doordrijven

De persoonlijke aanpak, die altijd al kenmerkend was voor de direct marketing, wordt door de technologische evolutie in zijn meest ultieme vorm doorgedreven.

De Standaard,

Voorzetsel: tot

 • iets tot in het absurde doordrijven
 • iets tot in het oneindige doordrijven

"De mens is aan het einde van deze eeuw bang. Bang door de fundamentele schendingen van de mensenrechten die blijven voortduren ondanks alle beloftes op grote conferenties", meent Derycke. Derycke schrijft dat op rekening van een maatschappij die het principe van de vrije markt blindelings en tot in het absurde doordrijft.

De Standaard,

Personages verdubbelen en ontdubbelen zich, hebben een alter ego, een spiegelbeeld en worden voortdurend door die kwade geesten opgejaagd. De persoonsverwisseling wordt tot in het oneindige doorgedreven. Niemand is wat hij lijkt te zijn.

De Standaard,

met bijwoord


 • sterk doordrijven
 • ver doordrijven
 • verder doordrijven
 • te ver doordrijven

Laat ons de kop niet in het zand steken of toelaten dat de politici, na jarenlang naar uitbreiding van hun rol te hebben gestreefd, nu taken afstoten, die constitutioneel hun opdracht moeten zijn. Juist omdat zij, als emanatie van de natie de enige zijn, die het algemeen belang kunnen dienen. Niet de autonomie van het gerecht nog verder doordrijven biedt een oplossing. Maar, als de politici toch verstek geven, moet de magistraat rechtstreeks worden verkozen zoals in de VS.

De Standaard,

De drijfveer in de datawereld is altijd al een verder doordrijven van automatisering, analysering, codering en uniformisering geweest, terwijl in de documentwereld meer gezocht werd naar meer flexibiliteit om auteurs de mogelijkheid te bieden om zo creatief mogelijk met hun lezers te communiceren.

http://users.pandora.be/XMLeindwerk/frameindex.htm

Tussen de koetsen en de paarden door rende ik naar het tolhuisje. 'Snel verkleden voor het te laat is,' dacht ik, 'Je moet een grap nooit te ver doordrijven en als ze erachter komen dat ik het maar ben geweest die de boel eens meende te moeten beduvelen, dan zal ik zwaar gestraft worden.'

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

De markt met de hoogste verspreiding van thuisnetwerken is Finland, waar "Mini-Killer-applicaties" voor gsm-telefoons als meer geavanceerde sms-features het sterkste doorgedreven worden.

http://www.elektro.be/functions/reportages.asp?lang=nl=16=79,

Leven is niet moeilijk, bedenkt de grote mensenleider, als je maar intens genoeg verlangt, kun je alles krijgen. Het verlangen steeds verder doordrijven, daar komt het op aan.

Vertezucht, Jef Aerts,

Zij hadden de zorg voor het detail zo ver doorgedreven dat ze hun tanden hadden zwartgeverfd.

Cargo, Patrick Conrad,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


doordrijven 3.0

verder drijven op het water

Algemene voorbeelden


Alsof het mijn schuld was dat de boot bleef doordrijven!

Een treurige afdronk, Levi Weemoedt,

doordrijven 4.0

het uithollen van een mijngang e.d. verderzetten; door drijven een mijngang e.d. groter, langer maken

Algemene voorbeelden


Door deze verdere vorm van mechanisatie konden alle deelnemers aan de opgravingen in de mijn worden tewerkgesteld, drie man bij het doordrijven van de hoofdgang (galerij), de anderen bij het leegmaken van de prehistorische mijngangetjes.

http://www.engelen.demon.nl/ryckholt/

doordrijven 5.0

doorgaan met het uitbaten van een onderneming; een onderneming verder uitbaten

Algemene voorbeelden


Het was al een zeer oude zaak, van vader op zoon doorgedreven.

Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,