douceurtje


douceurtje 1.0

gift; extraatje; fooi
Ook wel in toepassing op een zoethoudertje om iemands ontevredenheid te temperen, of schertsend in toepassing op grotere geldbedragen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een douceurtje…

is een gift; is een hoeveelheid

  • [Functie] wordt gegeven uit erkentelijkheid, als blijk van waardering of vriendschap, maar ook wel als zoethoudertje om iemands ontevredenheid te temperen
  • [Transactie] wordt aan iemand gegeven

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een douceurtje verdienen
    • iemand een douceurtje geven
    • iemand een douceurtje toespelen
    • iemand een douceurtje toestoppen
    • wel een douceurtje kunnen gebruiken

    Tot en met vandaag is het openbaar vervoer in Parijs en omstreken gratis. En het moet gezegd worden dat de Parijzenaars, wier openbaar vervoer pas maandag volledig normaal wordt, dat douceurtje verdienen.

    De Standaard,

    Sam Esmeyer [...] toucheerde voor zijn knokploegkas f 690.000,- waarvan hij een half miljoen [...] direct doorschoof naar het Nationaal Steunfonds, dat op landelijk niveau de financiering van het verzet regelde en wel een douceurtje kon gebruiken sinds het na de spoorwegstaking van begin september 30.000 ondergedoken spoorwegmannen extra 'in de voeding' had.

    NRC,

    In 1988 verscheen [...] het boek [...]. Daarin beschreven zij ondermeer op welke manier allerlei hoge jongens van de ABP en de bouwwereld elkaar douceurtjes of liever douceurs toespeelden binnen een zo goed als gesloten circuit. Via slimme constructies werden de prijzen van honderden bouwprojecten aanzienlijk opgekrikt om de toch al rijkelijk gevulde beurzen van de betrokken heren extra te vullen.

    http://www.stelling.nl/morgenster/abp1.htm,

    met adjectief ervoor


    • een fiscaal douceurtje
    • een mooi douceurtje

    Hoera, een mooi douceurtje van Vadertje Staat! Wie een zogeheten warmte-isolerende voordeur [...] koopt, incasseert sinds kort een energiepremie van zeventig euro [...]. Maar niet iedereen is onder de indruk van 's Rijks goedgeefsheid.

    De Limburger,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: voor

    • een douceurtje aan iemand
    • een douceurtje voor iemand

    ING heeft eerder bekend gemaakt dat tussen de 35 en 40 procent van de winst aan dividend zou worden uitgekeerd. Dat zou tussen de 2,80 en 3,20 gulden geweest zijn. "Dat straalt toch een stukje vertrouwen naar de toekomst uit", zo verkocht Jacobs gisteren het douceurtje voor de aandeelhouders.

    NRC,

    De vlucht in de Duitse mark die recentelijk telkens optreedt als de dollar verzwakt, wakkert dat vuur op de Europese valutamarkt alleen maar aan. De D-mark wordt zo niet alleen duurder tegenover de dollar, maar ook tegenover de munten van de belangrijkste Europese partners [...]. De steunaankopen van de dollar zijn geen Europees douceurtje aan de VS. Maar of ze lang zullen beklijven is de vraag.

    NRC,