draadworm


draadworm 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

kleine, dunne rondworm die ofwel vrij in de grond leeft ofwel als parasiet in het lichaam van een gastheer, waar hij infectieziekte veroorzaakt; parasitaire rondworm

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een draadworm…

is een rondworm; is een dier

  • [Afmeting] wordt in volwassen toestand gemiddeld 3 mm lang, maar er zijn ook soorten die groter worden
  • [Kleur] is wit
  • [Vorm] is dun
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft ofwel in de grond (vrij levend), ofwel in het lichaam van een gastheer (parasitair)
  • [Leeftijd] kan 5 tot 13 weken oud worden (als er niets aan wordt gedaan)
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vrij levend of parasitair; veroorzaakt als parasiet de infectieziekte strongyloïdiasis
  • [Gedrag] is een vleeseter; leeft van organische stof

Rijk Animalia; Dieren
Stam Nematoda; Rondwormen

Algemene voorbeelden


In vergelijking met andere bodemdieren kan de draadworm nog vrij lang overleven in een bodem die belast is met zware metalen. Ook voor het storten van baggerspecie is de soort relatief ongevoelig. Natuurlijk is de soort niet geheel ongevoelig en zal het bij hoge concentraties gif niet kunnen overleven.

http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i000904.html

De Amerikaanse biologe Sarah Vance vond in East River, Colorado, mannelijke eendagsvliegen die eruit zagen als vrouwtjes en zich ook zo gedroegen [...]. De oorzaak van dit uitzonderlijk gedrag is volgens Vance een draadworm. Eenmaal binnengedrongen in het lichaam van het insect produceert de worm geslachtshormonen die het hormonenstelsel van de vlieg volledig in de war brengen en mannetjes uiteindelijk in vrouwtjes veranderen.

De Standaard,

Een andere, minder gevaarlijke, maar ook zeker niet onschadelijke worm, een draadworm van enkele millimeters, heeft een levensgang gelijkend op die van de mijnworm. Van de in de darm voorkomende vorm van deze parasiet kunnen de wijfjes zich desnoods ook onbevrucht voortplanten. De dieren nestelen zich in de darmwand en uit de eieren ontwikkelen zich larven, die voor een deel met de darminhoud naar buiten komen.

http://www.e-gezondheid.be/guide/article_4257_888.htm,

Wormen. Deze groep bevat tienduizenden soorten, waaronder de platwormen, snoerwormen, raderdiertjes, draadwormen, kokerwormen, ringwormen, e.a.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

In de Waddenzee en de Westerschelde zijn de aantallen draadwormen tussen 1978 en 1987 vijf maal zo hoog geworden. Ook later, tussen 1988 en 1994, steeg de populatiegrootte van de draadworm in de Waddenzee. In de Deltawateren en in de Dollard daalden de populaties in die periode weer.

http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i000904.html

Met de oogst van late bloemkolen kan nu begonnen worden. Denk er wel aan dat ze steeds bedekt blijven, anders groeien ze uit elkaar en krijgen ze een gele kleur. Ze zijn dan niet te eten. Opletten is het voor de koperwormen of ritnaalden, ritwormen, draadwormen, handwormen of grietwormen [...]. In het voorjaar komen ze tevoorschijn en vreten alle kiemplantjes op.

De Standaard,

'U heeft last van filaria.' 'Dat klinkt als een tropenziekte.' 'Klopt. Alleen is het geen ziekte. Ze veroorzaken ziektes. U heeft last van een agressieve vorm van draadwormen. Filaria zijn diertjes. Ik zal u niet lastigvallen met de juiste wetenschappelijke benaming. Die dieren zitten in uw lichaam. Het komt zelden of nooit voor. U vertoont verschijnselen die ze in de tropen kennen.'

Franklin, Thomas Lieske,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de rode draadworm

De rode draadworm is een lange, dunne worm. Volwassen exemplaren kunnen 8 tot 18 centimeter lang worden terwijl de doorsnede niet meer is dan één millimeter. De worm is bloedrood van kleur. Dit komt door de kleurstof hemoglobine.

http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i000904.html

  • de volwassen draadworm
  • jonge draadwormen

Zelf dient de volwassen draadworm als voedsel voor de zandzager, platvissen als schol en bot en de rosse grutto.

http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i000904.html

Jonge draadwormen vormen een prooi voor platwormen, krabben, garnalen en bodemvissen.

http://www.natuurinformatie.nl/ecomare.devleet/natuurdatabase.nl/i000904.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen