dragline


dragline 1.0

afbeelding

Bron: Roy Luck
( CC BY 2.0 )

graafmachine die verrijdbaar is op rupsbanden en die voor het graafwerk voorzien is van een bak met getande rand, met staalkabels opgehangen aan een beweegbare kraan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dragline…

is een machine

  • [Attribuut] heeft meestal rupsbanden
  • [Deel] is voorzien van een kraan waaraan met staalkabels een bak met tanden is bevestigd
  • [Doel of bestemming] dient om grond af te graven of puin te ruimen
  • [Behandeling of bewerking] werkt doordat de bak door de kraanarm over de grond of door het losse materiaal gesleept wordt en de tanden aan de rand van de bak in het af te graven materiaal snijden, waarna de gevulde bak wordt opgetild door de kraanarm en het afgegraven materiaal wordt gestort

Algemene voorbeelden


Naast het nog door de overheid te onteigenen protestbos met bomen van burgers, organisaties en gemeenten schudt een dragline dezer dagen het bruikbare puin uit de hopen die resteren na de sloop van enkele agrarische gebouwen. Tegenover het Bulderbos veroorzaakt een colonne zware zandwagens een enorme stofwolk. De aanleg van de vijfde baan krijgt heel voorzichtig contouren.

Reformatorisch Dagblad,

In het vroege voorjaar van 1943 bezocht Himmler het kamp. Hij gaf opdracht de lichamen te verbranden, ook de lichamen die al waren begraven. Met een dragline werden de massagraven geopend en geleegd. De lichamen werden op een rooster van spoorrails gecremeerd.

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

Hij klom op de bemodderde rupsbanden van de dragline, opende de cabinedeur, hees zich omhoog en plofte neer in de stoel van de kraandrijver.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,