druktechniek


druktechniek 1.0

techniek van het drukken

Semagram


Een druktechniek…

is een techniek

 • [Functie] dient om afdrukken te maken
 • [Voorbeeld of specimen] heeft betrekking op technieken zoals hoogdruk, diepdruk, vlakdruk of vormen daarvan zoals houtgravure, lino enz.

  Algemene voorbeelden


  In grote lijnen kennen we drie verschillende druktechnieken: hoogdruk ook wel boekdruk of typografie genoemd: de hoogliggende gedeelten van de drukvorm geven inkt af op het papier; diepdruk, de diepliggende gedeelten van de drukvorm geven inkt af op het papier (het papier zuigt als het ware de inkt hieruit op); vlakdruk, ook wel lithografie of offset genoemd; bij deze druktechniek bestaan geen verschillen in hoogte van de drukvorm, maar wordt een deel van de drukvorm inktafstotend gemaakt.

  http://www.nvph.nl/filency/index.htm

  Men kan via verschillende druktechnieken tot een afdruk komen: vlakdruk (offset), hoogdruk, diepdruk of zeefdruk. De drukker zal daarbij ook een papiersoort gebruiken, die aangepast is aan de bestemming van het drukwerk (folder, affiche, boek, ...) en de gebruikte druktechniek.

  http://fuzzy.arts.kuleuven.ac.be/f206/tekstver.htm

  10.15u: korte theoretische uiteenzetting met bezoek aan de 2 tentoonstellingen en met demonstratie over de verschillende druktechnieken: – hout- of linosnede, droge naald, zeefdruk – en de bijhorende gereedschappen.

  http://www.ond.vlaanderen.be/meesterstukken/html/m-93.htm,

  Daar heb ik een goed inzicht verkregen in de opbouw van een tekening en werd me het belang duidelijk van de juiste voor- en nabehandeling van de te bedrukken stoffen. Sinds jaren volg ik de ontwikkeling van de digitale druktechniek op textiel op de voet.

  http://www.sprint.be/SPrinTnederlands.htm

  Flexodruk is een druktechniek die werkt volgens het hoogdrukprincipe. Dit houdt in dat het 'beeld' op de drukplaat verhoogd is ten opzichte van het 'niet-beeld'. Het 'beeld' is datgene dat uiteindelijk op papier moet komen [...]. Het verhoogde 'beeld' wordt door inktrollen voorzien van inkt. De manier waarop dit gebeurt, is goed te vergelijken met een stempel. Vervolgens wordt de van inkt voorziene drukplaat afgedrukt op het te bedrukken materiaal.

  http://www.eshuis.nl/index.htm

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • flexodruktechniek
  • offsetdruktechniek