dwerghoen


dwerghoen 1.0

afbeelding

Bron: SimonMohr93
(CC BY-SA 3.0)

kip die behoort tot een oorspronkelijk klein ras of die verkleind is gefokt uit een grotere variëteit; kriel

Semagram


Een dwerghoen…

is een vogel; is een dier

   Hoofdsemagram: kriel


   Algemene voorbeelden


   Hoenders, iedereen kent ze wel! Maar op welke manier? En, welke hoenders? Want een kip is niet zomaar een kip! Zoals velen nogal eens durven zeggen [...]. Hoenders bestaan in (bijna) alle groten, gewichten, kleuren, nuteigenschappen en noem maar op [...]! Een eerst grove indeling maakt een afbakening tussen de 3 grootte-groepen: De Grote Hoenders; De Halfkrielen; De Krielen of Dwerghoenders.

   http://www.angora-vzw.be/Naslagwerken/Infobrochure%20hoenders.pdf

   De Krielen of Dwerghoenders [...]: deze rassen zijn geen dwergvorm van het één of ander groothoen en zijn meestal kleiner dan de dwergvormen van grote hoenders. De voornaamste oorspronkelijke krielrassen zijn o.a. de Belgische Baardkrielen, de Doornikse kriel, de Chabo [...]; Dwergvormen van grote hoenders: een dwergvorm van een groothoen is dat groothoen maar in klein formaat, dit heeft als voordeel dat je minder plaats nodig hebt om ongeveer hetzelfde dier te houden! Voorbeelden zijn de Belgische Vechtkriel, de Ardennerkriel, de Hervekriel, de Australorpkriel, de Sussexkriel, de Faverollekriel.

   http://www.angora-vzw.be/Naslagwerken/Infobrochure%20hoenders.pdf

   Hij heeft zich bij het fokken van witte dwerghoenen, met de fraaie naam Wyandotte Kriel, duidelijk laten inspireren door zijn grootvader.

   http://www.internetbode.nl/DorisEpaper/05%20De%20Moerdijkse/epaperarchive/2010/11-10/epaper/1893552.htm,

   Combinatiemogelijkheden


   met ander, nevengeschikt substantief


   • hoenders en dwerghoenders

   Bij veel kleindierenshows in Oost-Nederland is dit seizoen een duidelijke teruggang waar te nemen bij het aantal ingestuurde hoenders en dwerghoenders.

   http://startpagina.paginablog.nl/startpagina/2006/11/Bijna_3800_kleindieren_op_komende_Oneto.html,

   Hoenders en dwerghoenders. Het houden van deze dieren is sterk afhankelijk van de ruimte waarover u kunt beschikken. Heeft u weinig ruimte dan zijn dwerghoenders (krielkippen) het meest geschikt. Voor 4 à 5 dwerghoenders moet u over minimaal 2 vierkante meter hok beschikken, voor grote hoenders is dit tweemaal zo groot.

   http://www.kdsoostelijkflevoland.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=23&Itemid=138

   Woordfamilie


   Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   • dwerghoendersbond