dynamica


dynamica 1.0

deelgebied van de mechanica dat de beweging van stoffelijke lichamen bestudeert onder invloed van krachten gerelateerd aan factoren als massa, wrijving, snelheid, versnelling e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Dynamica…

is een wetenschap

  • [Geheel] is een deelgebied van de mechanica
  • [Object betroffen] bestudeert de beweging van stoffelijke lichamen onder invloed van krachten gerelateerd aan factoren als massa, wrijving, snelheid, versnelling e.d.

    Algemene voorbeelden


    In het Lasercentrum is het elektron vervangen door een negatief geladen waterstofion. De afstand tussen dit negatieve deeltje en de positieve kern is naar verhouding heel groot gemaakt, maar de tegengestelde ladingen die elkaar aantrekken houden het geheel toch bij elkaar. Het gedrag van dit molecuul kan in deze situatie zowel met quantummechanica als klassieke dynamica beschreven en begrepen worden. Daarmee is het een modelsysteem om de overlap tussen klassieke en quantummechanica te onderzoeken.

    http://www.fom.nl/

    Wetten en principes van de mechanika, de dynamica, de elektronica en de hydraulica, ...ze komen allen spelenderwijs aan bod.

    http://www.antwerpheli.com/frames.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    dynamica 2.0

    werking van krachten en eigenschappen waardoor zich veranderingen en ontwikkelingen voltrekken in een proces

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Dynamica…

    is een werking

    • [Oorzaak] wordt veroorzaakt door krachten en eigenschappen
    • [Gevolg of resultaat] leidt tot veranderingen en ontwikkelingen in een proces

      Algemene voorbeelden


      Lente in de broeikas. Over begrijpen en voorspellen van klimaatveranderingen. Rede, uitgesproken op 19 januari 2001 naar aanleiding van de benoeming tot bijzonder hoogleraar in de Dynamica van het Klimaat aan de Universiteit van Utrecht.

      http://www.knmi.nl/voorl/,

      Als van een molecuul meerdere elektronen worden overgedragen naar een hooggeladen ion, zal het molecuul door de inwendige Coulombafstoting exploderen. De groep doet onderzoek naar de dynamica van dit proces, bijvoorbeeld voor bucky ball (C60) moleculen.

      http://www.KVI.nl/~loehner/afstudeer_allg.html

      Evolutieprocessen (evolutie en adaptatie van planten en dieren) worden bepaald door veel verschillende biologische, fysische en chemische processen, elk met een eigen dynamica. De tijdschaal varieert van minuten tot tienduizenden jaren, waarbij stabiele en instabiele processen voor lange periode naast elkaar kunnen bestaan.

      http://www.knaw.nl/publicaties/pdf/20031059_5.pdf,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen