echel


echel 1.0

afbeelding

Bron: Pat Joyce
( CC BY-NC 2.0 )

((vooral) in België; verouderend)

ringworm die meestal leeft van het bloed van andere dieren dat hij met zuignappen opzuigt, en waarvan een soort, de medicinale bloedzuiger, vooral vroeger werd gebruikt in de geneeskunde; ringworm die bloed zuigt; bloedzuiger

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een echel…

is een ringworm; is een dier

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Annelida; Ringwormen
      Klasse Clitellata

      Algemene voorbeelden


      Het park Echelpoel is ca. 6 ha. groot en situeert zich rond het gemeentehuis en werd ingehuldigd in 1997 ter gelegenheid van de "dag van het park". Een "echel" is een bloedzuiger die men in waterplassen vindt. Het is een educatief park met mooie aangelegde grasperken en een kunstmatige vijver.

      http://www.landvanturnhout.be/02-natuur/Beerse/B-echelpoel.htm

      Tot de boterbloemen behoort ook het bekende speenkruid. De goudgele bloemetjes werden wel eens sterrekens genoemd. Een meer bijzondere naam is echelenkruid. Probeer maar eens even de volgende verklaring te volgen: een "echel" is een bloedzuiger; speenkruid groeit op plaatsen waar vaak ook grijze naaktslakken leven; deze slakken werden vaak als bloedzuigers bekeken.

      http://www.deuzie.be/artikels/18-1-04.htm

      In "De Liereman" vind je de zgn. echelkuilen, kuilen waarin echels, oftewel bloedzuigers werden gekweekt. Dr. Smagge is hier in 1884 mee begonnen. Deze bloedzuigers werden in Parijse ziekenhuizen gebruikt bij patiënten met spataderen en bij aderlatingen e.d.

      http://www.rotta-natuur.nl/content/view/64/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      echel 2.0

      ((vooral) in België; pejoratief; verouderend)

      iemand die zich gedraagt op een wijze die doet denken aan een bloedzuiger; iemand die anderen uitbuit, uitzuigt, exploiteert

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een echel…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Boeren schudde ongelukkig zijn donkere haarpluim, zijn gezicht bleker dan ooit achter zijn zware bril. "Ik wilde alleen verduidelijken, dat we toen stikblij waren met de hulp van Gudula. Noem het de verzoeking der armoede. Waar moesten we anders met z'n allen heen, zonder een cent op zak? Waren we daarom echels, bloedzuigers? Wij zogen tenminste de centen niet uit onze ouders, die net crisis en oorlog achter de rug hadden."

          Congres in Salzburg, Monda De Munck,