eest


eest 1.0

(business, economie en financiën; eten, drinken en genotmiddelen)

geperforeerde, van onderen verwarmde vloer die wordt gebruikt voor het op hoge temperatuur drogen van onder andere ontkiemde gerst; ast; droogvloer; ook: droogvertrek in een gebouw of het gebouw zelf

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een eest…

is een vloer; is een ruimte

  • [Functie] dient voor het drogen van o.a. ontkiemde gerst
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een vloer, of als bouwsel een soort torentje of schoorsteen, een droogschuur, droogzolder of droogoven

    Algemene voorbeelden


    De eerste fase bestaat erin gerst, een harde graansoort, te verwerken tot een brokkelige mout, rijk aan enzymen. Om dit te bereiken moet men de granen laten kiemen gedurende 6 tot 7 dagen met een vochtigheidsgraad van ongeveer 45% en op een temperatuur van 12 tot 15°C. Daarna wordt de gekiemde gerst met behulp van warme lucht gedroogd en verhit. Dit is de bewerking die men eesten noemt en die soms plaats vindt in inrichtingen in de vorm van torens of eesten. Na het drogen en verhitten wordt het mout ontdaan van zijn laatste wortelkiemen.

    http://www.bierengezondheid.be/,

    Frohberg investeerde behoorlijk: een gedeeltelijk nieuw brouwhuis met twee brouwkuipen, waardoor de decoctiemethode kon worden toegepast, en in 1878 een compleet nieuwe tweevloeren-eest. Dankzij die eest kon hij nu ook goed gecontroleerd bleekmout maken.

    http://members.ams.chello.nl/f.hoedemakers/Allerlei_03_3.html

    Buiten lagen grote bulten met wortels te wachten om gesneden te worden. Na het snijden werden de stukken op een droogvloer gelegd om te kunnen drogen (de eest). Hierna werd het resultaat naar een branderij vervoerd. Het gebrande materiaal was het eindproduct. De cichorei werd toegevoegd aan de koffie omdat de koffie duur was door de importblokkade in de tijd van Napoleon.

    http://www.nieuwedockumercourant.nl/profile/redactie/article64720.ece/museumstuk_het_stampmes

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding