elektrische auto


elektrische auto 1.0

(vervoer en transport)

door een elektromotor aangedreven auto, waarvan de accu of batterij moet worden opgeladen bij een laadpunt

Semagram


Een elektrische auto…

is een auto; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Constructie] is net zo gebouwd als een benzineauto
  • [Deel] heeft een oplaadbare accu, die in de achterbak of onder de auto zit, en een elektrische motor (elektromotor) die daar zijn energie uit haalt
  • [Gebruikswijze] moet worden opgeladen bij een oplaadpaal
  • [Handelende persoon] wordt bestuurd door een zogeheten e-rijder
  • [Waardering] wordt gezien als milieuvriendelijker dan een benzineauto, maar is nog niet heel populair omdat de aanschaf ervan duur is, omdat de oplaadinfrastructuur nog tekortschiet en omdat de actieradius (het rijbereik) vaak als te beperkt wordt ervaren
  • [Gelijkenis] ziet er, op de ontbrekende uitlaat na, aan de buitenkant precies hetzelfde uit als een brandstofauto
  • [Onderscheid of tegenstelling] rijdt in tegenstelling tot een brandstofauto niet op diesel of benzine, maar op elektriciteit; is stiller en minder vervuilend dan een benzineauto

Algemene voorbeelden


De elektrische auto [...] is niet an sich milieuvriendelijk; hij is hoogstens minder milieu-onvriendelijk dan de benzineauto, althans zolang de elektriciteit hier in Holland nog steeds voornamelijk van kolen, gas en uranium komt.

https://www.nrc.nl/nieuws/2018/11/02/elektrisch-hip-maar-levensgevaarlijk-kan-dat-zomaar-a2753732,

Een elektrische auto is schoon, stil en zuinig. Door dit vervoer te stimuleren verbetert de luchtkwaliteit, vermindert de CO2 uitstoot en geluidshinder. Dat is goed voor onze gezondheid en omgeving. Om elektrisch rijden te stimuleren zijn voldoende oplaadpunten nodig.

https://www.nissewaard.nl/duurzaamheid/duurzaamheid_to/oplaadpunt-elektrisch-rijden.htm

Prof. dr. Ad van Wijk, hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft, is ervan overtuigd dat de waterstofauto in aantallen zal winnen van de elektrische auto.

https://zerauto.nl/waterstofauto-wint-van-elektrische-auto/,

Vrachtauto's zullen [...] wel altijd diesels blijven, terwijl vervanging van benzinevoertuigen door bijvoorbeeld elektrische auto's alleen maar een verplaatsing van het vervuilingsprobleem inhoudt, namelijk van het vervoermiddel naar de elektriciteitscentrale. Vooral in Californië gooit de elektrische auto hoge ogen. Men spreekt daar graag van ZEV's (zero emission vehicles).

NRC,

In Frankrijk liggen de prijzen heel wat lager. Daar moedigen Staat, EDF (de Franse elektriciteitsmaatschappij) en andere partners particulieren aan tot de aankoop van elektrische auto's.

De Standaard,

We gaan door met ons onderzoek en willen weten in hoeverre je eerlijkheid kan eisen van een verkoper van een elektrische auto. Is het juridisch toegestaan om een auto te verkopen met de belofte dat die een rijbereik van 130 kilometer heeft en als die dat niet blijkt te hebben het probleem dan bij de koper neer te leggen?

https://demonitor.kro-ncrv.nl/artikelen/hoe-misleidend-zijn-de-gegevens-over-het-rijbereik-van-elektrische-autos,

Per kilometer kost de Kona 91 euro en is daarmee de Hemaworst onder de elektrische auto's.

https://www.volkskrant.nl/economie/waar-u-op-moet-letten-bij-de-aanschaf-van-een-e-auto~b776f7b6/,