elevatie


elevatie 1.0

(EHBO, sportgeneeskunde [ziekte en letsel])

verheffing, met name van een lichaamsdeel bij blessurebehandeling in de sport en bij ongelukken

Semagram


Elevatie…

is een handeling

 • [Doel of bestemming] heeft tot doel dat er minder snel bloed naar het geblesseerde lichaamsdeel stroomt, geeft het lichaamsdeel rust en verlicht de pijn
 • [Activiteit of handeling] bestaat in het omhoogbrengen van iets
 • [Object betroffen] wordt uitgevoerd op geblesseerde lichaamsdelen zoals benen, armen
 • [Omstandigheid] wordt toegepast bij een blessurebehandeling in sport en bij ongelukken (EHBO)

Algemene voorbeelden


Indien er van een zware kneuzing, verstuiking of spierscheuring sprake is, is alleen koelen onvoldoende. Ook in deze situaties kan men het ezelsbruggetje "ICE" gebruiken. Dit woord vormt dan de afkorting voor "immobilisatie, compressie en elevatie". Met immobilisatie wordt bedoeld dat het geblesseerde lichaamsdeel niet meer mag worden bewogen. Compressie staat voor het aanleggen van een drukverband over de koudepakking en elevatie houdt in dat het lichaamsdeel in een hogere positie dan die van het hart wordt gelegd.

http://www.parachute.nl/ikbeneenspringer/pbmhst08.htm

Bij een acute blessure geldt de ICE regel. Dat betekent: I = immobilisatie oftewel rust / ontlasten, C = cooling en E = elevatie. Kortom, ontzie het aangedane been, gebruik evt. krukken, koel met ijs zo’n 15-20 minuten en houdt het been hoog.

http://www.avhylas.nl/start2run/dag5Hylas.html

De kunst van het aanleggen van een drukverband is dat er voldoende druk is, zonder dat er stuwing ontstaat. Vervolgens moet men het getroffen lidmaat in hoogstand brengen (= elevatie) gedurende de eerste 48 uur.

http://home.tiscalinet.be/sportkine/indexsportkine.htm

elevatie 2.0

(technische wetenschappen algemeen [techniek])

hoek gevormd tussen een lijn en haar horizontale projectie, met name als men het deel van de lijn beschouwt dat boven het horizontale vlak is gelegen

Semagram


Een elevatie…

is een hoek

 • [Functie] wordt o.a. gebruikt om de positie van iets in de ruimte precies te bepalen
 • [Waarde] heeft een waarde die gemeten wordt in graden
 • [Betrokkene] bestaat tussen een lijn en haar horizontale projectie

  Algemene voorbeelden


  Tijdens een scan maakt de antenne van de radar bij een aantal elevaties (kanteling ten opzichte van horizontaal) een volledige omwenteling om zijn verticale as (azimuth) [...]. De radars van het KNMI maken elke 5 minuten een kleine scan over 4 lage elevaties en elke 15 minuten een grote scan over in totaal 14 elevaties tot een maximum van 12 graden.

  http://www.knmi.nl/~holleman/radarintro_nld.html

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • in elevatie

  Vanzelfsprekend werd het luisterapparaat/hoortoestel horizontaal geïnstalleerd en gerelateerd aan noord. De luisteraar richtte daarna zo goed mogelijk op het binnenkomende geluid van het vliegtuig en door het drukken op een knop markeerde hij minstens 3 achtereenvolgende posities in kaarthoek en elevatie. Deze metingen verschenen als punten buiten op de wand van de glazen zogenaamde correctiecilinder.

  http://www.tno.nl/instit/fel/museum/historie.html

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • elevatieas
  • elevatiehoek
  • elevatie-instelling
  • elevatiemeting

  elevatie 2.1

  (krijgskunde)

  hoek die de loop van een kanon maakt met het horizontale vlak als de loop boven dat vlak ligt

  Betekenisbetrekking


  specialisering
  Betrokken betekenissen2.0 : 2.1

  Algemene voorbeelden


  "Wanneer je de schutters weet te lokaliseren duurt het even voor je het kanon op een raam hebt gericht", legt Meerdink uit. "Als je daar overigens al op kan mikken", vult Bongers aan, "want die kanonnen hebben een maximale elevatie [hellingshoek van de loop, red.], en wanneer ze vlak voor een gebouw staan opgesteld, krijgen ze de bovenste verdiepingen niet eens in het vizier".

  NRC,