endocrinoloog


endocrinoloog 1.0

arts die is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van ziekten en afwijkingen aan organen die hormonen produceren zoals de schildklier, hypofyse, alvleesklier en bijnieren

Semagram


Een endocrinoloog…

is een arts; is een persoon

 • [Groep] behoort tot de internisten
 • [Deskundigheid of vaardigheid] is gespecialiseerd in de diagnose, behandeling en het onderzoek van ziekten en afwijkingen aan het endocriene systeem of de organen die hormonen produceren zoals de schildklier, hypofyse, alvleesklier en bijnieren

  Algemene voorbeelden


  Bij diabetes heeft een patiënt een tekort aan insuline, dat in de alvleesklier wordt gemaakt. Als de insuline in het bloed komt, bindt het zich aan bepaalde ontvangers in de weefsels en beïnvloedt het de suikerhuishouding. Als die op de een of andere manier verstoord raakt, heeft de patiënt daar last van. Als endocrinoloog moet je veel weten van de werking van die hormonen en vooral ook de ketens goed kennen. Het ene hormoon heeft namelijk soms ook invloed op het andere hormoon, dat op zijn beurt weer een ander hormoon beïnvloedt.

  http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/jbz/jbz_patient/,

  Wanneer iemand met een aantal van bovengenoemde klachten bij de huisarts komt, zal deze naar aanleiding daarvan een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Indien de diagnose hyperthyreoidie wordt vermoed, zal bij bloedonderzoek de TSH-spiegel worden bepaald. Bij vaststellen van een hyperthyreoidie zal men worden verwezen naar een in schildklierproblemen gespecialiseerde internist, de endocrinoloog. Deze specialist zal vervolgens onderzoeken aan welke vorm van hyperthyreoidie iemand lijdt.

  http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

  De specialist in het ziekenhuis, meestal een internist met specifieke kennis van de problemen van de hypofyse (een endocrinoloog) kan via bloedbepalingen beoordelen of iemand de ziekte acromegalie heeft of niet. Als iemand acromegalie heeft, is het peil van het groeihormoon en de in het bloed aanwezige groei-eiwitten verhoogd. De endocrinoloog meet onder andere het gehalte van groeihormoon en het groei-eiwit IGF-1 [...]. Wordt de diagnose bevestigd, dan volgen er andere tests om te zien hoe het met de overige functies van de hypofyse gesteld is, en of bepaalde hormonen verminderd worden aangemaakt.

  http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

  Als er bij de vrouw een hormoonafwijking geconstateerd is, kan zij behandeld worden met hormonen om de cyclus te reguleren en een eisprong op te wekken. Deze behandeling wordt ovulatie-inductie genoemd. Mannen worden zelden met hormonen behandeld. Van hormoonbehandeling bij mannen staat niet vast of de behandeling resultaat heeft. De endocrinoloog is de specialist op het gebied van hormonen.

  http://www.kindjeopkomst.nl/default.htm

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • endocrinologe

  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • internist-endocrinoloog

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • endocrinoloog-diabetoloog