ensemble


ensemble 1.0

de gezamenlijke delen van iets beschouwd in hun onderlinge samenhang; verzameling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ensemble…

is een verzameling; is een hoeveelheid

  • [Deel] bestaat uit meerdere delen
  • [Ordening of volgorde] vertoont in de samenstellende delen een onderlinge samenhang

    Algemene voorbeelden


    In de huidige operationele praktijk op het ECMWF wordt iedere dag niet één, maar een ensemble van 51 mogelijke atmosferische begintoestanden doorgerekend, waaruit de kansverdelingen voor de verschillende weerselementen worden afgeleid.

    http://www.knmi.nl/voorl/,

    Er zijn meer dan zeshonderd kavels te verdelen, waaronder uiterst zeldzame originele tekeningen, oude stripalbums in een onberispelijke staat, affiches, poppen, kalenders, kleurboeken en nog veel meer. Veilingmeester Mon Bernaerts verwacht dat het ensemble zowat vijf miljoen frank zal opbrengen.

    De Standaard,

    In de kerk van Sint-Philippus en Sint-Jacobus op het Lukiskiu-plein in Vilnius werd op een maandagavond een dienst goed bijgewoond. Ondanks het feit dat het ensemble stoelen duidelijk uit afdragers van de parochianen was samengesteld, en dat de orgelkast macaber leeg was.

    De Standaard,

    De beschrijvende statistiek geeft ons een beeld van een bewaard geheel van munten [...]. Munten interesseren ons als bronnen, i.e. als informatiedragers over het verleden. Ons doel is dus om uit vanuit de (statistische) kenmerken van een bewaard ensemble conclusies te trekken in verband met de verloren werkelijkheid van het verleden.

    http://www.flwi.ugent.be/AAHE/AncientHistory/metho_numismatiek.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een monumentaal ensemble
    • een uniek ensemble
    • stedenbouwkundige ensembles

    Kröller-Müller Museum en beeldentuin. Een monumentaal ensemble van kunst, architectuur en natuur.

    http://www.hogeveluwe.nl/index.html

    Hier is een uniek ensemble van materiaal en vegetatie gerealiseerd, waarbij de natuurlijke verjaring van de belangrijkste elementen, steen, klimop en de eikenbomen een grote rol speelt.

    http://www.fondsbkvb.nl/studiereis/sympo/uitkomst.htm

    De ARS streeft ernaar vanuit praktijkgericht denken te adviseren, integrale planning vindt hij belangrijk. Er wordt vooral gelet op de structuur van Amsterdam, de stedebouwkundige ensembles en de lange termijn. Ook de regio komt daarbij aan de orde. Het gaat zowel om werkgebieden als woningbouwlocaties en de verkeers- en vervoerslijnen daartussen.

    http://www.ars-amsterdam.nl/,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    ensemble 2.0

    ((vooral) in België)

    verzameling kunstwerken van één kunstenaar, of van verschillende kunstenaars die dan onderling een bepaalde samenhang vertonen omdat ze bijvoorbeeld samen een collectie of een tentoonstelling vormen

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een ensemble…

    is een verzameling; is een hoeveelheid

    • [Deel] bestaat uit verschillende kunstwerken
    • [Ordening of volgorde] vertoont een bepaalde samenhang
    • [Handelende persoon] is vervaardigd door één kunstenaar of door meerdere kunstenaars

      Algemene voorbeelden


      Het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst in Oostende opent op 5 oktober een prestigieuze tentoonstelling Van Ensor tot Delvaux [...]. Het ensemble omvat werken van Ensor, Spilliaert, Permeke, Magritte en Delvaux.

      De Standaard,

      Al enige maanden probeert men in het stadhuis van Brussel wat grotere tentoonstellingen te brengen dan vroeger. Daarvoor werden de twee tentoonstellingszalen op het gelijkvloers heringericht. Na onder meer Chagall en Baugniet kan u er een kleine retrospectieve met 75 werken zien van Medard Verburgh. Het is een ensemble uit privaatbezit.

      De Standaard,

      Ronald de Leeuw gaf het Van Goghmuseum een nieuw elan, in de eerste plaats door spraakmakende tentoonstellingen. Hij voerde ook een verzamelbeleid dat voordien in de instelling ontbrak. Onder zijn impuls werd een mooi ensemble Franse landschappen opgebouwd.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • een mooi ensemble
      • interessante ensembles

      Uit buitenlandse collecties zocht Paris-Bruxelles een zeldzaam mooi ensemble bij mekaar met marines van Finch, Lemmen en Van de Velde.

      De Standaard,

      Naast de Magrittes bezat het echtpaar Scutenaire heel wat werk van minder bevlogen kunstenaars. Er zitten interessante ensembles bij, onder meer van de vergeten surrealist Marc Eemans, maar ook stukken die niet direct een "museaal'' karakter hebben.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      ensemble 3.0

      kunstzinnig gezelschap, meestal een muziekgezelschap, maar soms ook een toneelgezelschap, dansgezelschap of musicalgezelschap, dat uit meerdere leden bestaat die onderling samenwerken in spel, dans of zang

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ensemble…

      is een gezelschap; is een groep

      • [Leden] bestaat uit verschillende leden, die onderling samenwerken in spel, dans of zang
      • [Activiteit of handeling] musiceert, speelt toneel, zingt of danst als groep, waarbij de leden onderling samenwerken

        Algemene voorbeelden


        De vreugdevolle sfeer die deze cantates ademen klinkt goed door in het koor, maar vooral ook in het prachtig spelende orkest. De solisten zingen uitstekend, maar zijn als ensemble niet optimaal.

        NRC,

        De Tijd zet dezelfde spelerskern in als bij Metamorfozen, waarmee het seizoen werd ingezet: Dirk Buyse, Jobst Schnibbe, Tom Van Dyck, Tania Van der Sanden, Rita Wouters. Een echt ensemble, dat ook volgend seizoen het eigenzinnig parkoers van de Tijd en Vandervost mee wil afleggen.

        De Standaard,

        Het management van het Beach International had een jaar voor het verstrijken van de eeuwwende het lumineuze idee gehad voor het Grote Moment een gelegenheidsorkest samen te stellen. Daartoe diende in eerste instantie het bestaande ensemble te worden uitgebreid.

        De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

        Veel jonge orkestmusici spelen ook in een ensemble en de oudere ensemblespelers eisen dezelfde arbeidsvoorwaarden als hun collega's in orkesten.

        http://www.groene.nl/1996/23/jo_ensem.html,

        Het kán allemaal anders maar het hoeft niet: Royaards zorgt voor een liefdevolle acteursregie en daar komt hij met zijn ensemble een heel eind mee.

        NRC,

        Het ensemble van het KBvV danst met elan, technisch gestroomlijnd en stijlvol.

        De Standaard,

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • een instrumentaal ensemble
        • een jong ensemble
        • een mooi ensemble
        • een vermaard ensemble
        • een vocaal ensemble
        • befaamde ensembles
        • diverse ensembles
        • klassieke ensembles
        • kleine ensembles
        • kleinere ensembles
        • muzikale ensembles
        • professionele ensembles
        • vaste ensembles

        Het instrumentaal ensemble produceerde zelfs in de matige akoestiek van de kathedraal een transparante klank.

        De Standaard,

        De CD-cultuur is vaak kortademig, fragmentarisch, duldt geen ongelijkheden en onzuiverheden en is het best gebaat bij gematigde expressie. Een jong ensemble dat zo op het eerste gehoor daarvoor heeft gekozen, zal in de concertzaal zelf een beetje tegenvallen.

        Meppeler Courant,

        Samen vormen ze een mooi ensemble en ze zijn dienstbaar aan het grote geheel, in tegenstelling tot veel solisten in een opera.

        NRC,

        Voor liefhebbers, beoefenaars en kenners van oude vocale muziek is het aanhoren van dit vermaarde ensemble een zeer bijzondere belevenis.

        Meppeler Courant,

        Het vocaal ensemble was samengesteld uit zes leden van het operakoor en voorbereid en begeleid door Merion Powell.

        De Standaard,

        Ruim vijftien zalen participeren in de georganiseerde tournees met klassieke en traditionele muziek van befaamde ensembles en solisten.

        http://www.rasa.nl/

        Regelmatig is hij op toernee, met diverse ensembles als X-Legged Sally, Maximalist en The Simpletones.

        De Standaard,

        Al blijft de vorming van de solist een belangrijke doelstelling van deze studie, via de verruiming naar de kleine ensembles toe wordt een eenzijdig op virtuositeit gerichte opleiding vermeden. In de kleine ensembles leidt de confrontatie met andere instrumentalisten en persoonlijkheden immers tot de noodzakelijke verruiming van technische en intellectuele horizonten.

        http://www.hogent.be/studeren/thema/k_cons.htm

        Ook wordt de fluit gebruikt in alle mogelijke combinaties met andere instrumenten. Je kunt er mee in 'n symfonieorkest spelen, in 'n harmonieorkest, en ook in kleinere ensembles, bijvoorbeeld een fluitkwartet of in combinatie met 'n piano.

        http://www.ckvu.nl/index_bestanden/Page574.htm

        Muzikale ensembles waarvoor steun gevraagd werd, blijven in de kou staan terwijl goed gesubsidieerde groepen meer geld krijgen dan de raad nuttig vindt.

        De Standaard,

        Het klarinetkwartet is een van de min of meer klassieke ensembles, bestaande uit vier klarinettisten van al dan niet wisselende samenstelling.

        http://www.johanwillemfrisokapel.nl/jwf.htm

        In Leuven is er een rijk en gevarieerd cultureel aanbod met verschillende muzikale studentenensembles, professionele ensembles en concertorganisatoren.

        http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/,

        Rik van Hulst, voorzitter van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en directeur van de Arnhemse schouwburg, is het met Habbema eens dat een schouwburg - in ieder geval die in Amsterdam - een eigen gezicht moet tonen. Hij heeft er begrip voor dat Habbema daarvoor een vast ensemble wil aantrekken.

        NRC,

        Het gevolg was dat vaste ensembles ontstonden zoals het trio Mobile (- accordeon, percussie en electrische gitaar) samengebracht dóor M. Ellegaard, het trio gesticht door Hugo Noth (- accordeon, fluit en cello), enz.

        http://users.pandora.be/mj/artikels/40accordeon.htm

        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: met

        • ensembles met oude instrumenten

        Datzelfde jaar stichtte hij in Parijs een ensemble met oude instrumenten, Les Musiciens du Louvre, om het barokke en klassieke repertoire te vertolken.

        De Standaard,

        Voorzetsel: van

        • ensembles van oude muziek

        Als fagottist speelde hij in een aantal "moderne'' symfonische orkesten en in ensembles van oude muziek.

        De Standaard,

        in voorzetselgroep


        • leden van een ensemble
        • lid van een ensemble

        De muziek was wel (gedeeltelijk) traditioneel maar beslist niet volks. Het ging om hofmuziek, die bijna verdwenen was maar nu weer op conservatoria kan worden geleerd. Dat hebben drie leden van dit ensemble dan ook gedaan.

        NRC,

        Bafdel was bij Agsteribbe meteen aan het goede adres: reeds in zijn vroegere komposities kombineerde hij oude met nieuwe muziek. Ook is hij lid van een ensemble dat een vernieuwende kijk wil brengen op het klassieke repertoire. Hij schreef een kompositie voor cello, clavecimbel en twee stemmen (mezzo-sopraan en contra-tenor), die live wordt uitgevoerd en met de dans in dialoog treedt.

        De Standaard,

        met ander, nevengeschikt substantief


        • ensembles en orkesten
        • ensembles en solisten

        Wel komt er nog dit jaar een nieuw decreet voor ensembles en orkesten, beloofde de minister.

        De Standaard,

        De concerten van ensembles en solisten zijn op zestien podia in Nederland en België te beluisteren.

        http://www.rasa.nl/

        Woordfamilie


        Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


        ensemble 3.1

        muziekstuk of deel daarvan, voor verschillende instrumenten of stemmen

        Betekenisbetrekking


        metonymie
        Betrokken betekenissen 3.0 : 3.1

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een ensemble…

        is een muziekstuk

            Algemene voorbeelden


            De veelkleurigheid ontstaat door het grote aanbod van ensembles. In het huidige muziekonderwijs wordt zo snel mogelijk begonnen met samenspel. Het samenspelen bevordert de ontwikkeling van het muzikale gehoor en werkt ook door op het aanleren van sociale vaardigheden. Zo waren er ensembles te horen op zeer verschillende niveaus.

            Meppeler Courant,

            Een rijker uitgewerkte continuopartij en een baslijn met hoorbare accenten geeft het ensemble meer body.

            Meppeler Courant,

            Combinatiemogelijkheden


            met ander, nevengeschikt substantief


            • aria's en ensembles (zingen)
            • duetten en ensembles (zingen)

            Hij [...] maakte een aantal films, waaronder een zeer curieuze operafilm: Gloria Transita (Vergane glorie) uit 1917. Hierin liepen beeld en geluid inderdaad synchroon doordat hij dezelfde zangers die in de film de hoofdrollen vertolkten in de bioscoop naast het doek hun aria's en ensembles liet zingen.

            NRC,

            Een vergeten meesterwerk zou ik Matilde di Shabran niet willen noemen, wel een intrigerende opera die een schaduw vooruitwerpt zowel qua vorm als inhoud. Aria's, duetten en ensembles vloeien over in scènes en de hele martiale omgeving van Corradino met het ijzeren hart boezemt geen moment schrik in.

            De Standaard,

            Van Dam zong ook duetten en ensembles met de studenten.

            De Standaard,

            Woordfamilie


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            ensemble 4.0

            aantal bij elkaar passende kledingstukken

            Betekenisbetrekking


            specialisering
            Betrokken betekenissen 1.0 : 4.0

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een ensemble…

            is een aantal kledingstukken

            • [Deel] bestaat uit een aantal bij elkaar horende kledingstukken, die gezamenlijk worden gedragen

              Algemene voorbeelden


              De gespecialiseerde kledingzaken pakken sinds enkele jaren uit met ensembles van exclusieve merken, sportieve communiekleren en organiseren zelfs kindermodeshows bij de vleet.

              http://www.gva.be/dossiers/-c/communie/lucratief.asp,

              Hij gebruikt alleen effen stoffen, en 'materialenmix' is uit den boze; rok en bloes, broek en bloes, jurk en jasje van één ensemble zijn vaak van dezelfde stof gemaakt.

              NRC,

              Een kort manteltje of caban behoort ook tot de modieuze mogelijkheden. Juist, de caban van de zoetwatermatroos, lichtjes aanpassend en met dubbele knopen, of het gerende manteltje met ceintuur. Deze laatste worden best op een pantalon gedragen, tenzij ze deel uitmaken van een ensemble.

              De Standaard,

              Afdeling fijne vleeswaren Hemels plezier! Een zijdezacht niemendalletje. Bloedrood. De bretelletjes vallen nonchalant op de schouders… of wacht, iets anders proberen! Een ensemble. Een bh met baleinen, strak, daarbij een slip met reuzegrote stukken kant. Of euuh… jarretellen. Loopt lekker gestroomlijnd, zit ook strak om dijen en billen… Het is geweten, vrouwen houden van fijne lingerie en mannen van fijne vleeswaren, verpakt in lingerie.

              http://www.femistyle.be/nl/marsvenus/fijne_lingerie.shtml

              Combinatiemogelijkheden


              met adjectief ervoor


              • een mooi ensemble
              • nieuwe ensembles

              Er volgt een klein defilé met enkele mooie ensembles in tricot-viscose, soepel en toch zwaar, met kleine kraagjes, decolletés als uitgerekte waterdruppels en heuppantalons met wijde pijpen.

              De Standaard,

              Ik begon een wekelijkse rubriek met modeadviezen in onze plaatselijke Gazette, waarin ik mijn clientèle met de neus op de laatste modetrends drukte [...]. Mijn winkel leek algauw een Bijenkorf waar de meest vermogende dames uit de stad de deur platliepen om me over nieuwe ensembles te raadplegen.

              De jongste pop, Rosario Ferré,

              met ander, nevengeschikt substantief


              • ensembles van jasje en pantalon

              Lange militaire mantels met knopen in de split, ensembles van jasje en pantalon met hoge martingale, lange jurken met hoge taille en bovenal knielaarzen.

              De Standaard,

              Woordfamilie


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen