epoque


epoque 1.0

gedenkwaardige historische periode die zich door belangrijke gebeurtenissen of door haar culturele uitstraling onderscheidt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een epoque…

is een periode; is een tijd

  • [Duur] heeft in de regel een langere tijdsduur van meerdere of van een aanzienlijk aantal jaren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] onderscheidt zich door gedenkwaardige gebeurtenissen of culturele uitstraling

    Algemene voorbeelden


    Het paleis van de vice-koning met spiegelwanden die alle figuren verdubbelen vormt een bijna surrealistisch kader [...]. De gevangenis is dan weer in de puurste operette-traditie. Kostuums mengen stijlen en epoques tot een kleurrijk geheel waarin fantasie hoogtij viert.

    De Standaard,

    Het museum zou de illustratie zijn bij de tocht door de kunstgeschiedenis die ik van plan was te maken. 's Morgens lezen en 's middags de kunstwerken bekijken van de époque waarin ik geïnteresseerd was. Van de Egyptenaren tot halverwege de negentiende eeuw.

    Mise-en-scène, Axel Bouts,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een gouden epoque
    • een voorbije epoque

    Lang niet iedereen onderschrijft de visie [...] van een Verenigd Koninkrijk dat niet anders kan zijn dan één, ondeelbaar en soeverein, geregeerd door een duizend jaar oude monarchie volgens een onveranderlijke grondwet, homogeen, sterk en superieur. Dit beeld grijpt terug naar een gouden epoque deels te situeren in de tijd toen Britannia de wereldzeeën nog beheerste, deels in de Thatcher-jaren.

    De Standaard,

    Teirlinck [...] sprak ook zo: sierlijk, galant, zelfs muzikaal Nederlands uit een voorbije epoque.

    Hier komt nooit niemand niet, Jeroen Brouwers,

    epoque 2.0

    in de verbinding belle époque, de periode van het einde van de negentiende eeuw tot aan 1914, nostalgisch beschouwd als een periode van bloei en zorgeloosheid, die door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd beëindigd

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De belle époque

    is een periode; is een tijd

    • [Tijd] duurde van het einde van de negentiende eeuw tot aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt nostalgisch beschouwd als een periode van bloei en zorgeloosheid met art nouveau als kenmerkende kunststijl

      Algemene voorbeelden


      Alle woningen in de omgeving dateren uit de periode 1890-1910 en zijn opgetrokken in de stijl van de belle époque, art nouveau of art deco.

      De Standaard,

      Ook het tijdstip is van belang. 1913 bijvoorbeeld is een goed jaar: de Belle Epoque glanst dan nog, terwijl wij weten dat vlakbij de afgrond grijnst.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen