equinox


equinox 1.0

(wetenschap; natuurkunde en astronomie)

astronomisch verschijnsel dat tweemaal per jaar plaatsvindt, te weten rond 21 maart en rond 22-23 september wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat, het noordelijk en zuidelijk halfrond van de aarde evenveel zonlicht ontvangen en dag en nacht in de hele wereld even lang duren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een equinox…

is een verschijnsel

      Algemene voorbeelden


      Op 21 maart begint de lente, de dag en nacht zijn dan even lang. Dit verschijnsel noemen we de equinox of dag en nacht evening geldend voor alle plaatsen op aarde, op het zuidelijk halfrond begint dan de herfst. Ook op 21 september zijn dag en nacht even lang. Voor het noordelijk halfrond begint dan de herfst en zuidelijk halfrond de lente.

      http://www.nentjes.info/Software/alaska.htm

      De equinox (of nachtevening), waarnaar de titel van de bundel verwijst, is een kosmisch verschijnsel dat zich twee keer per jaar voordoet. Rond 21 maart als de lente begint en in september, als de zomer ten einde loopt, zijn dag en nacht even lang.

      http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/3376096/2013/01/12/Wind-wolken-kust-en-licht.dhtml,

      Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn. Deze equinox, ook nachtevening genoemd treedt altijd op rond 20 maart en op of rond 23 september. Dit is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat.

      http://www.websonic.nl/nieuws/lente-logo-op-de-homepage-van-google-54172,

      Equinox komt van het Griekse Equi en dat betekent gelijk en van Nox en dat betekent nacht: gelijke nachten dus.

      http://www.mandala.be/

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      equinox 1.1

      het ogenblik of de dag waarop, dan wel de korte periode waarin het verschijnsel van de nachtevening plaatsvindt

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een equinox…

      is een tijdstip; is een periode

          Algemene voorbeelden


          Volgens Joseph Needham (1900-1995) ging het eerste onderdeel over vier magiërs die van een mythische keizer opdracht kregen om naar de vier uiteinden van de wereld te gaan. Tijdens de zonnewende van de zomer en van de winter moesten zij er voor zorgen dat de zon haar weg niet verder vervolgde, maar weer begon terug te keren. Zo werd verhinderd dat zowel de zomer als de winter oneindig door konden gaan. Tijdens de nachtevening (equinox) van de lente en van de herfst moesten zij er voor zorgen dat de beweging van de zon doorging en juist niet stopte.

          http://nl.wikipedia.org/wiki/Xi_en_He,

          Omstreeks 20 maart en 23 september bevindt de zon zich loodrecht boven de evenaar. Dit tijdstip noemt men de equinox. De aarde bevindt zich op dat moment als het ware naast de zon, waarbij de noordpool en de zuidpool precies even ver van de zon afstaan. Dit is het begin van de lente of van de herfst. De zon staat nu overal op aarde even lang boven als onder de horizon. We zien hem pal in het oosten opkomen en pal in het westen ondergaan. De baan die de zon overdag aan de hemel beschrijft, valt keurig samen met de hemelevenaar.

          http://www.skepsis.nl/astronomie-voor-dummies.html,

          Heksen onderscheiden vier grote en vier kleine sabbats [...]. De vier kleine sabbats zijn de twee zonnewendes op midzomer en midwinter en de twee equinoxen in de lente en in de herfst: Yule of midwinter (21 december), Ostara of de lente-evening (21 maart), Litha of midzomer (21 juli) en Mabon of de herfstevening (21 september).

          http://www.kuleuven.ac.be/thomas/actualiteit/indekijker/20/index_main.php,