ethica


ethica 1.0

(filosofie; religie, mystiek en mythologie)

onderdeel van de filosofie dat zich bezighoudt met het goede en het kwade in menselijk handelen; moraalwetenschap; ethiek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Ethica…

is een wetenschap

      Hoofdsemagram: ethiek


      Algemene voorbeelden


      Hume, Kant en Sibley zijn natuurlijk maar enkele momenten uit de rijke geschiedenis van de esthetica. Net zoals in de ethica is consensus verre van bereikt. Die consensus ontbreekt daar waar het de identificatie en precieze omschrijving van de esthetische attitude of houding betreft, maar is ook afwezig in het onderzoek naar wat objecten en toestanden tot esthetische objecten en toestanden maakt.

      http://www.flwi.ugent.be/philosophy/histowb/esthetica.htm

      Dit is het wijsgerig onderzoek naar de aard en verschijning van het waardevolle. Traditioneel splitst men dit onderzoek op in twee groepen: de ethica en de esthetica. Binnen de ethica onderzoekt men de aard en de verschijningsvormen van het goede. Binnen de esthetica gaat men in op de aard en verschijningsvormen van wat men traditioneel het 'mooie' noemt. Binnen beide onderzoeksgebieden beschouwt men de wereld niet zozeer als een neutraal feitelijk gegeven, maar als een object en bron van evaluatie, waardering, beoordeling en van appreciatie.

      http://www.flwi.ugent.be/philosophy/histowb/esthetica.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met ander, nevengeschikt substantief


      • ethica en esthetica
      • ethica en moraal

      Een zeer merkwaardig gevolg van de beeldtheorie is dat de traditionele domeinen van de filosofie - ontologie of metafysica, epistemologie of kennisleer, ethica en esthetica - alle als zonder betekenis van tafel moeten geveegd worden. Geen van deze domeinen is herleidbaar tot enkel en alleen feiten. Maar wat er extra bijkomt, bijvoorbeeld een waarde-oordeel in de ethiek, kan dus geen feit zijn en als het geen feit is, kunnen wij er ons geen beeld van maken, dus heeft het geen betekenis en dus kan er niets zinvols over gezegd worden.

      http://www.vub.ac.be/CLWF/semiotiek.pdf,

      met adjectief ervoor


      • een absolute ethica
      • een autonome ethica

      Een autonome ethica. De gedachte dat Sartre geen ethica zou erkennen omdat hij God (als essentie) afwees was tamelijk belachelijk, want in de vorige eeuw was reeds lang de overtuiging gegroeid [...] dat de ware ethiek pas begint bij de vrijheid van het geweten. Wie handelt op bevel, op gezag van heteronome machten, kan er zich nooit op beroemen aan zijn daden een ethische waarde toe te kennen.

      Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      ethica 1.1

      (filosofie; religie, mystiek en mythologie)

      boek over de ethica

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Combinatiemogelijkheden


      met bezittelijk voornaamwoord


      • zijn ethica

      Spinoza zelf namelijk heeft in zijn ethica gesproken van een derde soort van kennis, na de kennis van persoonlijke ervaringen en van de objectieve wetenschap, en deze bijzondere kennis is verkregen door intuïtie, door het indringen in de oernatuur. Maar dat is ook: de dingen zien 'onder het gezichtspunt van de eeuwigheid'. Daaruit ontstaat de 'hoogste vreugde, de hoogste berusting van de geest'.

      Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

      ethica 2.0

      (filosofie; religie, mystiek en mythologie)

      vrouwelijke ethicus

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een ethica…

      is een persoon

      • [Geslacht] is een vrouw

        Hoofdsemagram: ethicus


        Algemene voorbeelden


        VVD-senator Dupuis vindt dat er in de VVD een discussie moet worden gestart over de pil van Drion. De nieuwe Euthanasiewetgeving gaat in de ogen van veel VVD'ers niet ver genoeg, vermoedt de ethica. Volgens Tweede-Kamerlid Vos (VVD) is het nog lang niet zo ver.

        De Telegraaf,