fabrikant


fabrikant 1.0

bedrijf dat met behulp van een of meerdere fabrieken goederen produceert; producent

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen2.0 : 1.0

Semagram


Een fabrikant…

is een bedrijf

 • [Geheel] hoort tot de industrie
 • [Plaats] produceert goederen in een fabriek
 • [Activiteit of handeling] produceert goederen bestemd voor de handel
 • [Belanghebbende of begunstigde] levert zijn producten aan de consument, aan de distributiesector of aan andere fabrikanten die zijn producten als grondstof gebruiken of verder afwerken
 • [Product of vrucht] produceert van alles, bijvoorbeeld levensmiddelen, kleding, machines of grondstoffen daarvoor
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] produceert goederen om er geld mee te verdienen

Algemene voorbeelden


GB besliste voorlopig geen producten met genetisch gewijzigde soja te verkopen, aldus de woordvoerster. "Wij vragen onze fabrikanten de oorsprong van de soja die ze gebruiken, te vermelden. We vinden dat de consument onvoldoende geïnformeerd is en dat het daarom te vroeg is om met zo'n product op de markt te komen."

De Standaard,

Elke fabrikant legt zijn eigen accenten, maar alle vier hebben ze dit gemeen: degelijke afwerking, uitzonderlijke verhouding prijs/kwaliteit en een degelijke onderdelen- en garantiedienst.

http://www.vanomobil.be/frame_motorhome_verkoop_belgie.htm

Daarom dienen ontwerpers een geschikte fabrikant te vinden die bereid en in staat is het product te maken en te distribueren.

http://www.wbmt.tudelft.nl/mms/wilmer/wilmr3cn.htm

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • bouwen
 • leveren
 • maken
 • ontwikkelen
 • produceren

De ANWB slaat alarm over de slechte autostoelen die veel fabrikanten in hun nieuwe wagens bouwen.

De Telegraaf,

Deze Franse fabrikant bouwt auto's.

http://ascona.patat.org/opel/

Zodra een nieuwe beeldsensor gefabriceerd wordt, bouwt de fabrikant er een nieuw model omheen.

http://www.belgiumdigital.be/downloads/52-63%20digitale%20fotografie.pdf,

Zo levert de West-Vlaamse fabrikant de pasta voor de huismerken van de Nederlandse Albert Hein-keten en het Britse Sainsbury's.

De Standaard,

Wie mappen en agenda's liever zelf van een aangenaam uiterlijk voorziet wordt op zijn wenken bediend met een doe-het-zelf-pakket. De fabrikant levert produkten voorzien van een zelfklevende folie, waar de creatieve scholier zijn eigen collage onder kan schuiven.

NRC,

Pas wanneer één van de fabrikanten niet zou kunnen leveren, is het ons toegestaan de producten bij de andere fabrikant te bestellen en dan alleen nog in overleg met de fabrikant.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Doordat er weinig vraag naar is, maken fabrikanten niet de modieuze helmen waar kids om vragen.

De Telegraaf,

Nog goedkoper, en niet minder modieus zijn aardewerken borden met gele rand en smal blauw biesje. De Italiaanse fabrikant Quadrifoglio maakt ze, Blokker verkoopt ze voor f 2,95.

NRC,

Door de nieuwe technologiën slagen de fabrikanten erin om lampen te maken met een steeds langere levensduur.

http://www.vei.be/Frameset.htm

De fabrikanten ontwikkelden de 'cigalett' om rokers die geconfronteerd worden met een groeiend aantal rookverboden, toch van nicotine te voorzien.

Gazet van Antwerpen,

Ook in de Verenigde Staten ontwikkelen fabrikanten 'digitale' auto's.

Haarlems Dagblad,

Fabrikanten ontwikkelen steeds vaker meubelen voor kleine ruimten die toch omgetoverd kunnen worden tot een groter exemplaar.

De Standaard,

Ooit was thermische kleding een typisch winterproduct, maar bekende fabrikanten produceren tegenwoordig naast hun winterkleding ook speciale zomermaterialen.

http://www.skatebond.nl/

Tegenwoordig zien we regelmatig fabrikanten die espressomachines produceren met "toeters en bellen".

http://www.crema.nl/

Onze productontwikkelaars zoeken de fabrikanten die het voordeligst kunnen produceren.

http://www.fl.ikea.be/about_ikea/our_vision/how.asp

Philip Moin werkt voor Nortel Networks, de Canadese fabrikant die de uitrusting produceert voor vele nieuwe Europese netwerken.

De Standaard,

 • garantie geven
 • garantie verlenen

Op de waterdichtheid van schoenen geeft de fabrikant een jaar garantie.

http://www.janssen.nl/catalogus/catalogus.htm

Bij niet-homogene producten opgebouwd uit verschillende lagen bestaat immers een aanzienlijk risico op afschuiving van de onderlinge componenten. Sommige fabrikanten en leveranciers geven op dit aspect geen garantie: let dus goed op!

http://www.dakweb.nl/rb/98-1/98-1-32.htm,

Leveranciers en fabrikanten van elektromotoren verlenen geen garantie op motoren die door overbelasting zijn verbrand.

http://www.helpman.nl/

met adjectief ervoor


 • grote fabrikanten
 • grotere fabrikanten
 • grootste fabrikanten
 • kleine fabrikanten
 • kleinere fabrikanten

Al onze klanten zijn de afgelopen maanden met winstwaarschuwingen gekomen. Het zijn grote fabrikanten als Compaq, Dell, Hewlett Packard. Zij moeten op zoek naar mogelijkheden om hun winst op te krikken.

De Limburger,

Een paar jaar geleden deed schrikdraad zijn intrede in de beveiligingssector [...]. Langzaam maar zeker ontdekte Nederland deze effectieve manier om hekwerken tegen overklimmen te beveiligen en inmiddels houden ook grotere fabrikanten zich ermee bezig. Heras presenteert nu bijvoorbeeld Power Fence.

http://www.heras.nl/news/news.html

Met de overname van Loctite wil Henkel zijn positie van 's werelds grootste fabrikant van kleefstoffen versterken.

De Standaard,

Kleine fabrikanten die elders het prijsniveau van de grote producenten niet kunnen halen, blijken door "oneigenlijke methoden" in Nederland actief.

NRC,

Lang voordat de stereo installatie gemeengoed werd waren er al audiofielen en hobbyïsten die trachtten door middel van bijzondere apparatuur de concertzaal naar de huiskamer te verplaatsen. Vaak was dat apparatuur van kleine fabrikanten die van hun hobby hun vak maakten en vervolgens de, meestal handgemaakte, producten aanboden voor de echte liefhebber.

http://www.audio.nl/beleving.html

In België zijn het vaak de kleinere fabrikanten die mogelijkheden aanbieden waar de grotere systemen alleen maar kunnen van dromen. Met één standaard kunnen deze kleine fabrikanten echter uit de boot vallen.

http://www.vei.be/Frameset.htm,

De twee reuzen op deze markt, L'Oréal en LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, hebben bijna 2 miljard frank geïnvesteerd in het promoten van twee nieuwe parfums [...]. De kleinere fabrikanten gingen eveneens in het offensief.

De Standaard,

Ongeveer 0,7 miljard dollar wordt verdeeld tussen een aantal kleinere fabrikanten, van wie de voormalige marktleider Atari de grootste is.

NRC,

 • Aziatische fabrikanten
 • een Canadese fabrikant
 • een Duitse fabrikant
 • Europese fabrikanten
 • Nederlandse fabrikanten

De snel groeiende markt voor mobieltjes met ingebouwde camera's wordt gedomineerd door Aziatische fabrikanten.

De Telegraaf,

Philip Moin werkt voor Nortel Networks, de Canadese fabrikant die de uitrusting produceert voor vele nieuwe Europese netwerken.

De Standaard,

Porsche maakt opnieuw winst, voor het eerst in drie jaar. Dat maakte de Duitse fabrikant van sportwagens gisteren bekend.

De Standaard,

Mechanische toebehoren worden uitgekozen bij de beste Europese fabrikanten. Hun prestatievermogen is zo berekend dat ze probleemloos dag in dag uit kunnen gebruikt worden. Deurscharnieren en ladegeleiders bijvoorbeeld zijn getest en garanderen meerdere tienduizenden bewegingen.

http://www.interieurplus.be/interieurplus/index.cfm

Ook Nederlandse fabrikanten die samenwerken met buitenlandse bedrijven of die fabrieken in het buitenland hebben kunnen deze proeven (als dat in het betreffende land toegestaan is) dus gewoon uitvoeren.

http://www.thelight.demon.nl/dierenleed/Main_page/index.htm

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


 • toonaangevende fabrikanten

JPM gevestigd te Cardiff in Wales is al meer dan 30 jaar zowel binnen als buiten Europa een van de toonaangevende fabrikanten op het gebied van de ontwikkeling en productie van kansspelautomaten met name van het type enkelspeler fruitautomaat.

http://www.gameworks.nl/nlversie/profiel.htm

Als u bij Morpheus koopt, koopt u de beste producten van toonaangevende fabrikanten.

http://www.morpheus.nl/index0.html

Door onze ervaring, bekwame ambachtslieden, een succesvolle productontwikkeling en een zorgvuldige materiaalkeuze zijn wij een van de toonaangevende fabrikanten in Europa geworden.

http://www.scheppach.nl/

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • gerenommeerde fabrikanten

Gerenommeerde fabrikanten rekenen voor een herstelling behoorlijk pittige prijzen aan die soms de nieuwwaarde van het toestel overstijgen.

De Standaard,

Onze leveranciers zijn stuk voor stuk gerenommeerde fabrikanten, geselecteerd op zaken als degelijkheid, effectiviteit en gebruiksgemak.

http://www.aatech.nl/

De in onze studio's gebruikte randapparatuur is van gerenommeerde fabrikanten als 'TC Electronic' en 'Lexicon'.

http://www.mastersofmedia.nl/nl/

 • gespecialiseerde fabrikanten

In het viscluster in Nederland gaat jaarlijks iets minder dan 4 miljard gulden om. Het omvat een groot aantal uiteenlopende bedrijvigheden, variërend van zeer gespecialiseerde fabrikanten van onderdelen van vissersboten en van onderdelen van kweekinstallaties, tot een scala van verwerkende en dienstverlenende bedrijven.

http://www.minlnv.nl/thema/algemeen/voedsel/,

Om het plezier niet te laten vergallen is een aangepaste uitrusting, die beschermt tegen weerelementen en valpartijen, echter absolute noodzaak. Peperduur is het allemaal niet, zeker niet als men vergelijkt met de prijs van de motorfiets zelf, en de gespecialiseerde fabrikanten, niet in het minste de Vlaamse, bieden prima kwaliteit.

De Standaard,

Ze kopen standaard-onderdelen zoals de harde schijf of de cd-lezer bij gespecialiseerde fabrikanten of ze laten onderdelen op bestelling (moederborden, grafische kaarten) aanmaken, meestal in het Verre Oosten.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

 • fabrikanten in de VS
 • een fabrikant in Europa
 • een fabrikant in Genève

Fabrikanten in de VS stellen dat zij elk jaar 800 miljoen tot 1 miljard dollar (1,7 miljard gulden) aan inkomsten mislopen doordat illegale drukkerijen in China op grote schaal boeken, films, cd's en computerprogramma's kopiëren.

NRC,

De grootste fabrikant in Europa is het Italiaanse Riva Rossi van onder meer de merken Lima en Jouef.

De Standaard,

Als de testen succesvol verlopen dan ligt de sigaret misschien volgend jaar al in de winkel, aldus Axel Gietz, een woordvoerder van de fabrikant in Genève.

De Standaard,

Voorzetsel: van

 • een fabrikant van borduurgaren
 • een fabrikant van huishoudapparaten
 • een fabrikant van machines, gereedschappen en bevestigingsmaterialen
 • een fabrikant van oploskoffie
 • een fabrikant van sportkleding
 • een fabrikant van suiker
 • een fabrikant van machines
 • fabrikanten van elektronische apparatuur
 • fabrikanten van geneesmiddelen
 • fabrikanten van levensmiddelen

De wedstrijd was gesponsord door een fabrikant van borduurgaren in Duitsland.

Meppeler Courant,

Moulinex, de grote fabrikant van huishoudapparaten, kondigde net voor de vakantie een drastische herstructurering aan met fabriekssluitingen en duizenden "afvloeiingen".

De Standaard,

Nedschroef, fabrikant van machines, gereedschappen en bevestigingsmaterialen, heeft in 1994 een winst geboekt van 3,9 miljoen gulden.

NRC,

Nestlé is onder meer een belangrijke fabrikant van oploskoffie.

NRC,

Begin dit jaar tekende de club, waar het onvergetelijke enfant terrible George Best groot werd, een nieuw merchandisingcontract met Umbro, een fabrikant van sportkleding.

De Standaard,

Effectenanalisten menen dat een dergelijke opstelling past bij de relatief anonieme fabrikant van suiker die CSM tot begin jaren tachtig was.

NRC,

Alle grote fabrikanten van elektronische apparatuur zijn het eind vorig jaar eens geworden over de grote lijnen van de dvd-standaard, maar ze zijn het nog niet eens over alle details.

De Standaard,

De fabrikanten van geneesmiddelen hebben vandaag op het ministerie van WVC overleg gevoerd over de vraag hoe de "cadeau-cultuur" aan banden moet worden gelegd.

NRC,

De Stichting Merkartikel, waarbij vooral fabrikanten van levensmiddelen zijn aangesloten heeft geen mening.

Rotterdams Dagblad,

in voorzetselgroep


 • het voorschrift van de fabrikant
 • de voorschriften van de fabrikant
 • de voorschriften van fabrikanten

Ongebruikte elektroden [...] moeten echter opnieuw gedroogd worden volgens voorschrift van de fabrikant.

http://www.pmgroup.be/met/artikels/MET42n11.htm

Een ander probleem is dat klanten hun meubelen steeds minder korrekt en goed onderhouden. Alcantara is sterk en onderhoudsvriendelijk. De voorwaarde is wel dat je de stof onderhoudt volgens de voorschriften van de fabrikant.

De Standaard,

De voorschriften van de fabrikanten liepen uiteen. Bij neusbloedingen schreef Electrolux een behandeling van schouders en nek voor (6 tot 8 min.), maar Atlas tweemaal daags een 5 minuten durende behandeling van nek, neuswortel en neusrug.

NRC,

 • (een contract) met de fabrikant
 • (een contract) met fabrikanten

"Het zijn geen wurgcontracten en een exploitant kan met meerdere fabrikanten zulke contracten sluiten."

De Telegraaf,

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft met zes fabrikanten contracten afgesloten om systemen te plaatsen op de A4 tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep, de A12 tussen De Meern en Woerden en de A2 tussen Maarssen en Breukelen.

Haagsche Courant,

Voor de verkoop van Anderlecht-shirts, voetbalbroeken en trainingspakken heeft de Brusselse club een langlopend contract met fabrikant Adidas.

De Standaard,

Met de fabrikanten hebben we een eksklusief kontrakt voor online-verkoop, zodat we weten dat ze net zoveel belang hebben bij het leveren van goede kwaliteit als wij.

De Standaard,

Wij hebben met beide fabrikanten contracten afgesloten, maar het is niet de bedoeling dat we de spullen door elkaar heen gebruiken.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

met ander, nevengeschikt substantief


 • een ontwerper en fabrikant
 • fabrikanten en ontwerpers
 • ontwerpers en fabrikanten

ASM International te Bilthoven, ontwerper en fabrikant van machines voor het maken van chips voor de elektronica-industrie, heeft over 1994 een verlies van 9,2 miljoen gulden geleden.

NRC,

Fleurissa Creations, Belgische ontwerper en fabrikant van "homewear" producten, is gespecialiseerd in de verkoop van gecoördineerde producten: van toilettassen in bedrukte/gewatteerde stof tot pyjama's, van nachtkleden tot kamerjassen, badjassen en badhanddoeken, pantoffels of badmatten.

http://www.fleurissa.com/nederlands/onze_specificiteit.html

Sportbroekje, truitje of trainingspak. Van alle drie bestaan er talloze modellen, die allemaal fel onderhevig zijn aan de modegrillen van de fabrikanten en ontwerpers.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/warmingup/index.htm

Door de toegenomen interesse voor het interieur hebben ontwerpers en fabrikanten zich gestort op het bedenken van nieuwe technieken, weefstructuren en drukvormen.

http://www.deherenvanamersfoort.nl/index.htm

 • de fabrikant en de leverancier
 • een fabrikant of leverancier
 • fabrikanten en leveranciers
 • leveranciers en fabrikanten

Dat bedrijf is de fabrikant en de leverancier van Mr. Handsfree.

Nederlands Dagblad,

Op twee manieren kan een fabrikant of leverancier nu laten zien dat het product voldoet aan de eisen: Een eigen verklaring; Een kwaliteitsverklaring van derden.

http://www.bouw.tno.nl/homepage_nl.html

Diverse fabrikanten en leveranciers van dakproducten hebben een groenogende pagina tussen hun documentatie aangebracht en meestal is het een tuinman die het dak zal voorzien van een begroeiing die hoofdzakelijk bestaat uit mossen en sedum-plantjes.

http://www.dakweb.nl/rb/98-3/98-3-10.htm,

Wilma's Fashion brengt een ruime keus aan heel betaalbare, vaak exclusieve damesmode en betrekt de kleding rechtstreeks van meerdere verschillende leveranciers en fabrikanten in het hele land maar ook uit bijvoorbeeld Parijs en Londen.

http://www.wilmasfashion.nl/Index1.htm

 • fabrikanten en distributeurs
 • de fabrikant en distributeur
 • de fabrikant of distributeur

Uiteindelijk zullen slechts enkele fabrikanten en distributeurs in Europa de strijd overleven.

NRC,

Door het verwijderen van nummers uit de apparaten zou de garantie verloren gaan, zo stelde advocaat mr. C.M. van der Burg namens de fabrikant en distributeur.

Meppeler Courant,

Compenic voert 2 onderhoudsvormen: - de preventieve vorm [...] - de all-in vorm [...]. Voor de meeste producten kennen wij de hierboven beschreven vormen. Zoniet dan hebben wij met fabrikant of distributeur vaste afspraken inzake installatie, training en reparatie gemaakt.

http://www.compenic.nl/

((vooral) in België)
 • de fabrikant en invoerder
 • de fabrikant of invoerder
 • fabrikanten en invoerders

In elk geval en onverminderd de strengere bepalingen van de fabrikant en/of invoerder is de garantieperiode beperkt tot één (1) jaar na levering.

http://www.hsware.be/conditions.php

Modelgoedkeuring van automatische balansen en baskules [...]. Voor wie? De fabrikant of de invoerder die het toestel op het Belgische markt in bedrijf wil stellen.

http://mineco.fgov.be/ministry/formalities/detail_formalities_nl.asp?idformalite=81

Voor faxmachines wordt de heffing slechts honderd frank; voor een scanner ligt de heffing tussen 150 en 6.500 frank. De bedragen zijn verschuldigd door de fabrikanten en invoerders van de apparaten.

De Standaard,

 • de fabrikant of importeur
 • fabrikanten en importeurs
 • importeurs en fabrikanten

Om gekrakeel tussen dealers van hetzelfde merk zoveel mogelijk te voorkomen, krijgt elke wederverkoper een netjes afgeperkte regio toegewezen. Dan namelijk komt een daad van grensoverschrijding niet à conto van fabrikant of importeur maar voor rekening van de plaatselijke ondernemer.

http://www.autokompas.nl/archief/Jaarboek/1999/Voer_voor_zenuwpezen/index.html,

Het Nationaal Comité voor Juweliers heeft voor volgende maand een vergadering belegd met de belangrijkste fabrikanten en importeurs.

De Standaard,

De automaat bromfiets was vooral vroeger heel populair, maar met de komst van de tegenwoordig zeer gewilde scooter is voor veel importeurs en fabrikanten deze catogorie minder interessant geworden en zijn er dus niet zoveel aanbieders meer op deze markt.

http://www.tweewielerservice.com/bromfietsen.htm

 • fabrikanten en supermarkten
 • supermarkten en fabrikanten

Verder willen fabrikanten en supermarkten dit jaar het huidige aanbod verder verbeteren en toespitsen op hun klantenbestand.

Haagsche Courant,

Met zowel laaggeprijsde onbekende C-merken als goedkopere A-merken slaan supermarkten en fabrikanten elkaar om de oren.

NRC,

Daarom slaan de koepelorganisatie van supermarkten en de fabrikanten nu de handen ineen.

ANP,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • fabrikantendom
 • fabrikantje

Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • aardappelmeelfabrikant
 • aardappelzetmeelfabrikant
 • aardewerkfabrikant
 • ABS-fabrikant
 • accessoirefabrikant
 • accordeonfabrikant
 • accufabrikant
 • afwasborstelfabrikant
 • airconditionerfabrikant
 • aluminiumfabrikant
 • A-merkfabrikant
 • ammoniakfabrikant
 • antivirusfabrikant
 • apparaatfabrikant
 • apparatenfabrikant
 • apparatuurfabrikant
 • armaturenfabrikant
 • armatuurfabrikant
 • asbestfabrikant
 • audiofabrikant
 • autobandenfabrikant
 • autofabrikant
 • autoglasfabrikant
 • automatenfabrikant
 • automobielfabrikant
 • auto-onderdelenfabrikant
 • autoradiofabrikant
 • autoruitenfabrikant
 • autoverenfabrikant
 • azijnfabrikant
 • babyvoedingsfabrikant
 • baconfabrikant
 • badpakfabrikant
 • badstoffenfabrikant
 • bagagefabrikant
 • baksteenfabrikant
 • ballonfabrikant
 • bandenfabrikant
 • barometerfabrikant
 • batterijenfabrikant
 • batterijfabrikant
 • beddenfabrikant
 • beddingfabrikant
 • bedrijfskledingfabrikant
 • benzinefabrikant
 • beschuitfabrikant
 • bestekfabrikant
 • bestrijdingsmiddelenfabrikant
 • betonfabrikant
 • bierfabrikant
 • bietsuikerfabrikant
 • biscuitfabrikant
 • bitterfabrikant
 • blokjesfabrikant
 • boekenkastfabrikant
 • bollenfabrikant
 • bommenfabrikant
 • bouillonblokjesfabrikant
 • bouwmaterialenfabrikant
 • bracefabrikant
 • brandkastenfabrikant
 • brandslangenfabrikant
 • breigoedfabrikant
 • breiwolfabrikant
 • brillenfabrikant
 • bromfietsfabrikant
 • broodbelegfabrikant
 • broodfabrikant
 • browserfabrikant
 • bruidsmodefabrikant
 • buizenfabrikant
 • busfabrikant
 • bussenfabrikant
 • cabinefabrikant
 • camerafabrikant
 • caravanfabrikant
 • cd-fabrikant
 • cd-writerfabrikant
 • cellulosefabrikant
 • cementfabrikant
 • charcuteriefabrikant
 • chemiefabrikant
 • chipfabrikant
 • chipmachinefabrikant
 • chipsfabrikant
 • chocoladefabrikant
 • chocoladerepenfabrikant
 • cichoreifabrikant
 • cinemaprojectorfabrikant
 • clusterbommenfabrikant
 • colafabrikant
 • collega-fabrikant
 • componentenfabrikant
 • compostfabrikant
 • computerchipsfabrikant
 • computerfabrikant
 • concurrent-fabrikant
 • condoomfabrikant
 • confectiefabrikant
 • conservenfabrikant
 • consumentenelektronicafabrikant
 • contactlensfabrikant
 • cosmeticafabrikant
 • cultuurfabrikant
 • dakpanfabrikant
 • dakrolfabrikant
 • dartsfabrikant
 • dassenfabrikant
 • dauwdruppelfabrikant
 • decoderfabrikant
 • deegwarenfabrikant
 • deurenfabrikant
 • diepvriessnackfabrikant
 • diergeneesmiddelenfabrikant
 • diervoerfabrikant
 • dieselmotorenfabrikant
 • diskfabrikant
 • domoticafabrikant
 • draadfabrikant
 • dradenfabrikant
 • drankenfabrikant
 • drankfabrikant
 • drivefabrikant
 • dropfabrikant
 • dropjesfabrikant
 • drugfabrikant
 • drukinktfabrikant
 • drukpersenfabrikant
 • dynamietfabrikant
 • eierfabrikant
 • elektriciteitsfabrikant
 • elektrodefabrikant
 • elektronicafabrikant
 • elementfabrikant
 • emulgatorenfabrikant
 • energiefabrikant
 • enzymfabrikant
 • EU-fabrikant
 • fietsbandenfabrikant
 • fietsenfabrikant
 • fietsenrekkenfabrikant
 • fietsfabrikant
 • fietswielfabrikant
 • filmfabrikant
 • flesjesfabrikant
 • flitsfabrikant
 • fotocamerafabrikant
 • fotokopieermachinefabrikant
 • fototoestellenfabrikant
 • frisdrankenfabrikant
 • frisdrankfabrikant
 • fritesfabrikant
 • fruitsappenfabrikant
 • gadgetfabrikant
 • gamesfabrikant
 • garenfabrikant
 • gasfabrikant
 • geheugenchipfabrikant
 • geheugenfabrikant
 • gelijkstroomfabrikant
 • geneesmiddelenfabrikant
 • gereedschapsfabrikant
 • geschutfabrikant
 • gewasbeschermingsmiddelenfabrikant
 • gistfabrikant
 • glasfabrikant
 • gloeilampenfabrikant
 • golfkartonfabrikant
 • gomfabrikant
 • gordijnfabrikant
 • GPU-fabrikant
 • graafmachinefabrikant
 • grafsteenfabrikant
 • grafstenenfabrikant
 • grondstoffabrikant
 • gsm-fabrikant
 • halfgeleiderfabrikant
 • hamburgerfabrikant
 • handdoekenfabrikant
 • handsetfabrikant
 • harddiskfabrikant
 • hardloopschoenenfabrikant
 • hardwarefabrikant
 • helikopterfabrikant
 • helmfabrikant
 • hemdenfabrikant
 • herenkledingfabrikant
 • hitfabrikant
 • hockeyfabrikant
 • hoedenfabrikant
 • holglasfabrikant
 • homeopathicafabrikant
 • hondenvoerfabrikant
 • hoortoestelfabrikant
 • horlogefabrikant
 • hormoonfabrikant
 • housefabrikant
 • huismerkfabrikant
 • IC-fabrikant
 • ijsblokjesfabrikant
 • ijsfabrikant
 • ijsroomfabrikant
 • ijzerfabrikant
 • iMac-fabrikant
 • implantaatfabrikant
 • inktfabrikant
 • isolatiefabrikant
 • jamfabrikant
 • jassenfabrikant
 • jeansfabrikant
 • jeneverfabrikant
 • juwelenfabrikant
 • juwelier-fabrikant
 • kaarsenfabrikant
 • kaartenfabrikant
 • kaasfabrikant
 • kabelfabrikant
 • kanonnenfabrikant
 • kantoorartikelenfabrikant
 • kantoorfabrikant
 • kantoormeubelenfabrikant
 • kantoormeubelfabrikant
 • kantoormeubilairfabrikant
 • kantoorstoelfabrikant
 • kartonfabrikant
 • kassafabrikant
 • kastenfabrikant
 • katalysatorfabrikant
 • katoenfabrikant
 • kauwgomfabrikant
 • kauwgumfabrikant
 • kentekenplaatfabrikant
 • keramiekfabrikant
 • ketchupfabrikant
 • ketelfabrikant
 • keukenfabrikant
 • keukenmesfabrikant
 • kinderkledingfabrikant
 • kinderschoenenfabrikant
 • kinderwagenfabrikant
 • kininefabrikant
 • kippenfabrikant
 • kistenfabrikant
 • kledingfabrikant
 • kleurpotlodenfabrikant
 • kleurstoffabrikant
 • klompenfabrikant
 • koekfabrikant
 • koekjesfabrikant
 • kofferfabrikant
 • koffiefabrikant
 • koolstoffabrikant
 • koordfabrikant
 • kopieerapparatenfabrikant
 • kopieermachinefabrikant
 • kousenfabrikant
 • kozijnenfabrikant
 • kranenfabrikant
 • krattenfabrikant
 • kunstgrasfabrikant
 • kunstmestfabrikant
 • kunstschaatsfabrikant
 • kunststoffenfabrikant
 • kunstvoedingsfabrikant
 • kussenfabrikant
 • laarzenfabrikant
 • lakenfabrikant
 • lampenfabrikant
 • lampfabrikant
 • landbouwmachinefabrikant
 • landbouwwerktuigenfabrikant
 • laptopfabrikant
 • lederfabrikant
 • legofabrikant
 • lenzenfabrikant
 • levensmiddelenfabrikant
 • lichtfabrikant
 • liftenfabrikant
 • liftfabrikant
 • lijmfabrikant
 • lijstenfabrikant
 • limonadefabrikant
 • lingeriefabrikant
 • linnenfabrikant
 • linoleumfabrikant
 • locomotievenfabrikant
 • loonfabrikant
 • luchtvaartfabrikant
 • luciferfabrikant
 • luidsprekerfabrikant
 • luierfabrikant
 • luxaflexfabrikant
 • maandverbandfabrikant
 • machinefabrikant
 • magnetronfabrikant
 • mantelfabrikant
 • margarinefabrikant
 • massafabrikant
 • matrasfabrikant
 • matrassenfabrikant
 • matrijzenfabrikant
 • medefabrikant
 • medicijnenfabrikant
 • medicijnfabrikant
 • meelfabrikant
 • melkfabrikant
 • melkrobotfabrikant
 • mengvoederfabrikant
 • mengvoerfabrikant
 • merkartikelfabrikant
 • merkenfabrikant
 • merkfabrikant
 • mestfabrikant
 • meststoffenfabrikant
 • metaalfabrikant
 • meubelfabrikant
 • microprocessorfabrikant
 • mineraalwaterfabrikant
 • mobielfabrikant
 • mobieltjesfabrikant
 • mobilofoonfabrikant
 • modefabrikant
 • modelfabrikant
 • modelspoorfabrikant
 • modeltramfabrikant
 • modeltreinenfabrikant
 • modeltreinfabrikant
 • modemfabrikant
 • moederbordfabrikant
 • monitorfabrikant
 • mortelfabrikant
 • motorenfabrikant
 • motorfabrikant
 • motorfietsfabrikant
 • muisfabrikant
 • muisjesfabrikant
 • munitiefabrikant
 • naaimachinefabrikant
 • namaakfabrikant
 • netwerkfabrikant
 • notebookfabrikant
 • OEM-fabrikant
 • oliefabrikant
 • olievatenfabrikant
 • onderbroekenfabrikant
 • onderdelenfabrikant
 • ondergoedfabrikant
 • ontbijtfabrikant
 • ontbijtkoekfabrikant
 • oorlogsfabrikant
 • orgelfabrikant
 • OS-fabrikant
 • ovenfabrikant
 • pacemakerfabrikant
 • pannenfabrikant
 • pantyfabrikant
 • papierfabrikant
 • parfumfabrikant
 • parketfabrikant
 • pastafabrikant
 • pc-fabrikant
 • Pentiumfabrikant
 • personenautofabrikant
 • pesticidefabrikant
 • petroleumfabrikant
 • pianofabrikant
 • pijpenfabrikant
 • pilfabrikant
 • pillenfabrikant
 • pionier-fabrikant
 • pizzafabrikant
 • plasticfabrikant
 • plastiekfabrikant
 • platenfabrikant
 • ploegenfabrikant
 • poederfabrikant
 • poetsmiddelfabrikant
 • polystyreenfabrikant
 • polyurethaanfabrikant
 • pompenfabrikant
 • poortjesfabrikant
 • poppenfabrikant
 • porseleinfabrikant
 • potlodenfabrikant
 • pralinefabrikant
 • printerfabrikant
 • processorfabrikant
 • productfabrikant
 • programmafabrikant
 • projectorfabrikant
 • prozacfabrikant
 • pulpfabrikant
 • pvc-fabrikant
 • raamfabrikant
 • radiatorfabrikant
 • rekkenfabrikant
 • remcilinderfabrikant
 • renwagenfabrikant
 • rijtuigenfabrikant
 • rijwielfabrikant
 • robotfabrikant
 • rolstoelfabrikant
 • roltrapfabrikant
 • rookwarenfabrikant
 • roomboterfabrikant
 • roomijsfabrikant
 • routerfabrikant
 • rubberfabrikant
 • rugzakfabrikant
 • rumfabrikant
 • sapfabrikant
 • satellietfabrikant
 • schaatsfabrikant
 • schandalenfabrikant
 • scheepsverffabrikant
 • scheerapparatenfabrikant
 • scheermiddelenfabrikant
 • scheerproductenfabrikant
 • schildpaddensoepfabrikant
 • schildpadsoepfabrikant
 • schoenenfabrikant
 • schoenfabrikant
 • schrijfmachinefabrikant
 • schroevenfabrikant
 • schuimfabrikant
 • schuurpapierfabrikant
 • shampoofabrikant
 • sherryfabrikant
 • sigarenfabrikant
 • sigarettenfabrikant
 • skatefabrikant
 • skeelerfabrikant
 • skifabrikant
 • slaatjesfabrikant
 • smaakstoffenfabrikant
 • smartphonefabrikant
 • smeermiddelenfabrikant
 • snackfabrikant
 • sneakerfabrikant
 • snoepfabrikant
 • snoepgoedfabrikant
 • snoepjesfabrikant
 • snoepwarenfabrikant
 • soepfabrikant
 • softwarefabrikant
 • speculaasfabrikant
 • speculoosfabrikant
 • speelautomatenfabrikant
 • speelgoedfabrikant
 • speelkaartenfabrikant
 • spelfabrikant
 • spellenfabrikant
 • spelletjesfabrikant
 • spijkerbroekenfabrikant
 • sportartikelenfabrikant
 • sportgoedfabrikant
 • sportkledijfabrikant
 • sportkledingfabrikant
 • sportmateriaalfabrikant
 • sportschoenenfabrikant
 • sportschoenfabrikant
 • sportuitlatenfabrikant
 • sportwagenfabrikant
 • springstoffabrikant
 • spuitbusfabrikant
 • spuitwaterfabrikant
 • staaldraadfabrikant
 • staalfabrikant
 • staalkoordfabrikant
 • stansvormenfabrikant
 • steenfabrikant
 • steenkoolfabrikant
 • steenwolfabrikant
 • stemcomputerfabrikant
 • stemmachinefabrikant
 • stepfabrikant
 • stoelenfabrikant
 • stoffenfabrikant
 • stofzuigerfabrikant
 • strokartonfabrikant
 • succesfabrikant
 • suikerbietenfabrikant
 • suikerfabrikant
 • suikerwerkenfabrikant
 • suikerwerkfabrikant
 • supercomputerfabrikant
 • systeemfabrikant
 • tabaksfabrikant
 • tabellenfabrikant
 • tamponfabrikant
 • tandpastafabrikant
 • tandwielenfabrikant
 • tankfabrikant
 • tapijtenfabrikant
 • tapijtfabrikant
 • tassenfabrikant
 • tegelfabrikant
 • telefoonfabrikant
 • televisiefabrikant
 • tentenfabrikant
 • testfabrikant
 • textielfabrikant
 • textielmachinefabrikant
 • timmerfabrikant
 • toestelfabrikant
 • toiletzeepfabrikant
 • topfabrikant
 • tortillafabrikant
 • tractorfabrikant
 • treinenfabrikant
 • treinfabrikant
 • treinstellenfabrikant
 • treintjesfabrikant
 • truckfabrikant
 • tv-fabrikant
 • typemachinefabrikant
 • uitlatenfabrikant
 • uurwerkenfabrikant
 • vaccinfabrikant
 • veevoederfabrikant
 • veevoerfabrikant
 • velgenfabrikant
 • verenfabrikant
 • verffabrikant
 • verpakkingsfabrikant
 • versnellingsbakkenfabrikant
 • versterkerfabrikant
 • vervenfabrikant
 • verzenfabrikant
 • Vespafabrikant
 • vezelplaatfabrikant
 • viagrafabrikant
 • videokaartfabrikant
 • videospelletjesfabrikant
 • virusfabrikant
 • vlaggenfabrikant
 • vlasfabrikant
 • vleesfabrikant
 • vleeswarenfabrikant
 • vliegtuigfabrikant
 • vliegtuigmotorenfabrikant
 • vloerbedekkingsfabrikant
 • voederfabrikant
 • voedingsfabrikant
 • voedingsmiddelenfabrikant
 • voedselfabrikant
 • voerfabrikant
 • voertuigfabrikant
 • voetbalfabrikant
 • vorkenfabrikant
 • vouwkartonnagefabrikant
 • vrachtautofabrikant
 • vrachtwagenfabrikant
 • vulpenfabrikant
 • vuurwapenfabrikant
 • vuurwerkfabrikant
 • wafelfabrikant
 • wagonfabrikant
 • wapenfabrikant
 • wasmachinefabrikant
 • wasmiddelenfabrikant
 • waspoederfabrikant
 • waterfabrikant
 • weefgetouwenfabrikant
 • wenskaartenfabrikant
 • werkstationfabrikant
 • wettenfabrikant
 • wielenfabrikant
 • wijnfabrikant
 • windturbinefabrikant
 • witgoedfabrikant
 • wolfabrikant
 • worstenfabrikant
 • worstfabrikant
 • yoghurtfabrikant
 • zagenfabrikant
 • zeepfabrikant
 • zeepsopfabrikant
 • zeepwarenfabrikant
 • zeildoekfabrikant
 • zetelfabrikant
 • zetmeelfabrikant
 • zijdefabrikant
 • zitmeubelfabrikant
 • zoetwarenfabrikant
 • zonnecellenfabrikant
 • zonweringfabrikant
 • zoutfabrikant
 • zoutjesfabrikant
 • zuipfabrikant
 • zuivelfabrikant
 • zwempakkenfabrikant

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • fabrikantenbelang
 • fabrikantenbond
 • fabrikantenbuitenplaats
 • fabrikantenfirma
 • fabrikantenkant
 • fabrikantenkorps
 • fabrikantenprijs
 • fabrikantenpropaganda
 • fabrikantenstempel
 • fabrikantenvereniging
 • fabrikantenzijde
 • fabrikantenzorg
 • fabrikant-importeur
 • fabrikantlogo

Als deel van een samenstellende samenstelling


 • mobieletelefoonfabrikant
 • sterkedrankenfabrikant
 • wollenstoffenfabrikant

fabrikant 2.0

(verouderend)

iemand die voor zijn beroep een fabriek leidt; fabrieksdirecteur; fabriekseigenaar

Semagram


Een fabrikant…

is een persoon

 • [Soort] is een industrieel
 • [Rang of hierarchische positie] staat boven arbeiders
 • [Tijd] kwam vroeger vaker voor dan nu, omdat fabrieken nu meestal niet meer in het bezit zijn van een persoon, maar van grote bedrijven (vergelijk fabrikant 1.0)
 • [Activiteit of handeling] geeft leiding aan een fabriek en heeft verantwoordelijkheid over de goederen die daar geproduceerd worden
 • [Belanghebbende of begunstigde] levert zijn producten aan de consument, aan de distributiesector of aan andere fabrikanten die zijn producten als grondstof gebruiken of verder afwerken
 • [Bezitter of eigenaar] is de eigenaar van een of meerdere fabrieken
 • [Product of vrucht] produceert van alles, bv. levensmiddelen, kleding, machines of grondstoffen daarvoor
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Maar de parken waren niet de enige geschenken waarmee de fabrikanten de gemeenschap verblijdden; er werden ziekenhuizen, leeszalen, musea en andere instellingen opgericht door de fabrieksdirecteuren. Werknemers werden eens per jaar getrakteerd op een reisje naar Amsterdam of Den Haag. In deze tijd gaf de fabrikant nog enigszins om zijn arbeiders, maar naarmate de bedrijven in omvang groeiden werden de verhouding tussen arbeider en patroon een stuk koeler.

http://histoforum.tripod.com/textielges.htm

Daar komt bij, dat de arbeiders vaak volledig afhankelijk zijn van de fabrikant. Hele families worden uit een andere regio overgehaald om te verhuizen naar het dorp waar de fabriek staat. Noodgedwongen wonen die mensen vaak in de fabriek of op het terrein. Als ze klagen over het lage loon, suggereert de fabriekseigenaar dat hun kinderen ook kunnen werken.

http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9812/getuigen.stm

Een Twentse textielarbeider was eigendom van zijn fabrikant, zijn huis, zijn land, zijn vee was bezit van de textielbaronnen, en kon hem elk ogenblik, bij de minste werkweigering, overtreding, bij ziekte of arbeidsongeschiktheid worden afgenomen.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

"Ja", zegt hij nu, "ik zei tegen de pastoor van 't Goirke dat ik blij was dat ik mijn beurs niet kwijt was geraakt in de Goirkestraat waar al die fabrikanten wonen."

http://www.historietilburg.nl/tijdschrift/15/424.htm,

Combinatiemogelijkheden


met eigennaam


Het Zwitserse gerecht ontmantelde een deel van het internationaal opgezet hormonennetwerk rond fabrikant R.A. (50) uit Kapellen.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


 • fabrikantendom
 • fabrikantje

Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • aardappelmeelfabrikant
 • aardappelzetmeelfabrikant
 • aardewerkfabrikant
 • accessoirefabrikant
 • accordeonfabrikant
 • accufabrikant
 • afwasborstelfabrikant
 • airconditionerfabrikant
 • aluminiumfabrikant
 • A-merkfabrikant
 • ammoniakfabrikant
 • antivirusfabrikant
 • apparaatfabrikant
 • apparatenfabrikant
 • apparatuurfabrikant
 • armaturenfabrikant
 • armatuurfabrikant
 • asbestfabrikant
 • audiofabrikant
 • autobandenfabrikant
 • autofabrikant
 • autoglasfabrikant
 • automatenfabrikant
 • automobielfabrikant
 • auto-onderdelenfabrikant
 • autoradiofabrikant
 • autoruitenfabrikant
 • autoverenfabrikant
 • azijnfabrikant
 • babyvoedingsfabrikant
 • baconfabrikant
 • badpakfabrikant
 • badstoffenfabrikant
 • bagagefabrikant
 • baksteenfabrikant
 • ballonfabrikant
 • bandenfabrikant
 • barometerfabrikant
 • batterijenfabrikant
 • batterijfabrikant
 • beddenfabrikant
 • beddingfabrikant
 • bedrijfskledingfabrikant
 • benzinefabrikant
 • beschuitfabrikant
 • bestekfabrikant
 • bestrijdingsmiddelenfabrikant
 • betonfabrikant
 • bierfabrikant
 • bietsuikerfabrikant
 • biscuitfabrikant
 • bitterfabrikant
 • blokjesfabrikant
 • boekenkastfabrikant
 • bollenfabrikant
 • bommenfabrikant
 • bouillonblokjesfabrikant
 • bouwmaterialenfabrikant
 • bracefabrikant
 • brandkastenfabrikant
 • brandslangenfabrikant
 • breigoedfabrikant
 • breiwolfabrikant
 • brillenfabrikant
 • bromfietsfabrikant
 • broodbelegfabrikant
 • broodfabrikant
 • browserfabrikant
 • bruidsmodefabrikant
 • buizenfabrikant
 • busfabrikant
 • bussenfabrikant
 • cabinefabrikant
 • camerafabrikant
 • caravanfabrikant
 • cd-fabrikant
 • cd-writerfabrikant
 • cellulosefabrikant
 • cementfabrikant
 • charcuteriefabrikant
 • chemiefabrikant
 • chipfabrikant
 • chipmachinefabrikant
 • chipsfabrikant
 • chocoladefabrikant
 • chocoladerepenfabrikant
 • cichoreifabrikant
 • cinemaprojectorfabrikant
 • clusterbommenfabrikant
 • colafabrikant
 • collega-fabrikant
 • componentenfabrikant
 • compostfabrikant
 • computerchipsfabrikant
 • computerfabrikant
 • concurrent-fabrikant
 • condoomfabrikant
 • confectiefabrikant
 • conservenfabrikant
 • consumentenelektronicafabrikant
 • contactlensfabrikant
 • cosmeticafabrikant
 • cultuurfabrikant
 • dakpanfabrikant
 • dakrolfabrikant
 • dartsfabrikant
 • dassenfabrikant
 • dauwdruppelfabrikant
 • decoderfabrikant
 • deegwarenfabrikant
 • deurenfabrikant
 • diepvriessnackfabrikant
 • diergeneesmiddelenfabrikant
 • diervoerfabrikant
 • dieselmotorenfabrikant
 • diskfabrikant
 • domoticafabrikant
 • draadfabrikant
 • dradenfabrikant
 • drankenfabrikant
 • drankfabrikant
 • drivefabrikant
 • dropfabrikant
 • dropjesfabrikant
 • drugfabrikant
 • drukinktfabrikant
 • drukpersenfabrikant
 • dynamietfabrikant
 • eierfabrikant
 • elektriciteitsfabrikant
 • elektrodefabrikant
 • elektronicafabrikant
 • elementfabrikant
 • emulgatorenfabrikant
 • energiefabrikant
 • enzymfabrikant
 • EU-fabrikant
 • fietsbandenfabrikant
 • fietsenfabrikant
 • fietsenrekkenfabrikant
 • fietsfabrikant
 • fietswielfabrikant
 • filmfabrikant
 • flesjesfabrikant
 • flitsfabrikant
 • fotocamerafabrikant
 • fotokopieermachinefabrikant
 • fototoestellenfabrikant
 • frisdrankenfabrikant
 • frisdrankfabrikant
 • fritesfabrikant
 • fruitsappenfabrikant
 • gadgetfabrikant
 • gamesfabrikant
 • garenfabrikant
 • gasfabrikant
 • geheugenchipfabrikant
 • geheugenfabrikant
 • gelijkstroomfabrikant
 • geneesmiddelenfabrikant
 • gereedschapsfabrikant
 • geschutfabrikant
 • gewasbeschermingsmiddelenfabrikant
 • gistfabrikant
 • glasfabrikant
 • gloeilampenfabrikant
 • golfkartonfabrikant
 • gomfabrikant
 • gordijnfabrikant
 • graafmachinefabrikant
 • grafsteenfabrikant
 • grafstenenfabrikant
 • grondstoffabrikant
 • gsm-fabrikant
 • halfgeleiderfabrikant
 • hamburgerfabrikant
 • handdoekenfabrikant
 • handsetfabrikant
 • harddiskfabrikant
 • hardloopschoenenfabrikant
 • hardwarefabrikant
 • helikopterfabrikant
 • helmfabrikant
 • hemdenfabrikant
 • herenkledingfabrikant
 • hitfabrikant
 • hockeyfabrikant
 • hoedenfabrikant
 • holglasfabrikant
 • homeopathicafabrikant
 • hondenvoerfabrikant
 • hoortoestelfabrikant
 • horlogefabrikant
 • hormoonfabrikant
 • housefabrikant
 • huismerkfabrikant
 • IC-fabrikant
 • ijsblokjesfabrikant
 • ijsfabrikant
 • ijsroomfabrikant
 • ijzerfabrikant
 • iMac-fabrikant
 • implantaatfabrikant
 • inktfabrikant
 • isolatiefabrikant
 • jamfabrikant
 • jassenfabrikant
 • jeansfabrikant
 • jeneverfabrikant
 • juwelenfabrikant
 • juwelier-fabrikant
 • kaarsenfabrikant
 • kaartenfabrikant
 • kaasfabrikant
 • kabelfabrikant
 • kanonnenfabrikant
 • kantoorartikelenfabrikant
 • kantoorfabrikant
 • kantoormeubelenfabrikant
 • kantoormeubelfabrikant
 • kantoormeubilairfabrikant
 • kantoorstoelfabrikant
 • kartonfabrikant
 • kassafabrikant
 • kastenfabrikant
 • katalysatorfabrikant
 • katoenfabrikant
 • kauwgomfabrikant
 • kauwgumfabrikant
 • kentekenplaatfabrikant
 • keramiekfabrikant
 • ketchupfabrikant
 • ketelfabrikant
 • keukenfabrikant
 • keukenmesfabrikant
 • kinderkledingfabrikant
 • kinderschoenenfabrikant
 • kinderwagenfabrikant
 • kininefabrikant
 • kippenfabrikant
 • kistenfabrikant
 • kledingfabrikant
 • kleurpotlodenfabrikant
 • kleurstoffabrikant
 • klompenfabrikant
 • koekfabrikant
 • koekjesfabrikant
 • kofferfabrikant
 • koffiefabrikant
 • koolstoffabrikant
 • koopman-fabrikant
 • koordfabrikant
 • kopieerapparatenfabrikant
 • kopieermachinefabrikant
 • kousenfabrikant
 • kozijnenfabrikant
 • kranenfabrikant
 • krattenfabrikant
 • kunstgrasfabrikant
 • kunstmestfabrikant
 • kunstschaatsfabrikant
 • kunststoffenfabrikant
 • kunstvoedingsfabrikant
 • kussenfabrikant
 • laarzenfabrikant
 • lakenfabrikant
 • lampenfabrikant
 • lampfabrikant
 • landbouwmachinefabrikant
 • landbouwwerktuigenfabrikant
 • laptopfabrikant
 • lederfabrikant
 • legofabrikant
 • lenzenfabrikant
 • levensmiddelenfabrikant
 • lichtfabrikant
 • liftenfabrikant
 • liftfabrikant
 • lijmfabrikant
 • lijstenfabrikant
 • limonadefabrikant
 • lingeriefabrikant
 • linnenfabrikant
 • linoleumfabrikant
 • locomotievenfabrikant
 • loonfabrikant
 • luchtvaartfabrikant
 • luciferfabrikant
 • luidsprekerfabrikant
 • luierfabrikant
 • luxaflexfabrikant
 • maandverbandfabrikant
 • machinefabrikant
 • magnetronfabrikant
 • mantelfabrikant
 • margarinefabrikant
 • massafabrikant
 • matrasfabrikant
 • matrassenfabrikant
 • matrijzenfabrikant
 • medefabrikant
 • medicijnenfabrikant
 • medicijnfabrikant
 • meelfabrikant
 • melkfabrikant
 • melkrobotfabrikant
 • mengvoederfabrikant
 • mengvoerfabrikant
 • merkartikelfabrikant
 • merkenfabrikant
 • merkfabrikant
 • mestfabrikant
 • meststoffenfabrikant
 • metaalfabrikant
 • meubelfabrikant
 • microprocessorfabrikant
 • mineraalwaterfabrikant
 • mobielfabrikant
 • mobieltjesfabrikant
 • mobilofoonfabrikant
 • modefabrikant
 • modelfabrikant
 • modelspoorfabrikant
 • modeltramfabrikant
 • modeltreinenfabrikant
 • modeltreinfabrikant
 • modemfabrikant
 • moederbordfabrikant
 • monitorfabrikant
 • mortelfabrikant
 • motorenfabrikant
 • motorfabrikant
 • motorfietsfabrikant
 • muisfabrikant
 • muisjesfabrikant
 • munitiefabrikant
 • naaimachinefabrikant
 • namaakfabrikant
 • netwerkfabrikant
 • notebookfabrikant
 • oliefabrikant
 • olievatenfabrikant
 • onderbroekenfabrikant
 • onderdelenfabrikant
 • ondergoedfabrikant
 • ontbijtfabrikant
 • ontbijtkoekfabrikant
 • oorlogsfabrikant
 • orgelfabrikant
 • ovenfabrikant
 • pacemakerfabrikant
 • pannenfabrikant
 • pantyfabrikant
 • papierfabrikant
 • parfumfabrikant
 • parketfabrikant
 • pastafabrikant
 • pc-fabrikant
 • personenautofabrikant
 • pesticidefabrikant
 • petroleumfabrikant
 • pianofabrikant
 • pijpenfabrikant
 • pilfabrikant
 • pillenfabrikant
 • pionier-fabrikant
 • pizzafabrikant
 • plasticfabrikant
 • plastiekfabrikant
 • platenfabrikant
 • ploegenfabrikant
 • poederfabrikant
 • poetsmiddelfabrikant
 • polystyreenfabrikant
 • polyurethaanfabrikant
 • pompenfabrikant
 • poortjesfabrikant
 • poppenfabrikant
 • porseleinfabrikant
 • potlodenfabrikant
 • pralinefabrikant
 • printerfabrikant
 • processorfabrikant
 • productfabrikant
 • programmafabrikant
 • projectorfabrikant
 • prozacfabrikant
 • pulpfabrikant
 • pvc-fabrikant
 • raamfabrikant
 • radiatorfabrikant
 • rekkenfabrikant
 • remcilinderfabrikant
 • renwagenfabrikant
 • rijtuigenfabrikant
 • rijwielfabrikant
 • robotfabrikant
 • rolstoelfabrikant
 • roltrapfabrikant
 • rookwarenfabrikant
 • roomboterfabrikant
 • roomijsfabrikant
 • routerfabrikant
 • rubberfabrikant
 • rugzakfabrikant
 • rumfabrikant
 • sapfabrikant
 • satellietfabrikant
 • schaatsfabrikant
 • schandalenfabrikant
 • scheepsverffabrikant
 • scheerapparatenfabrikant
 • scheermiddelenfabrikant
 • scheerproductenfabrikant
 • schildpadsoepfabrikant
 • schoenenfabrikant
 • schoenfabrikant
 • schrijfmachinefabrikant
 • schroevenfabrikant
 • schuimfabrikant
 • schuurpapierfabrikant
 • shampoofabrikant
 • sherryfabrikant
 • sigarenfabrikant
 • sigarettenfabrikant
 • skatefabrikant
 • skeelerfabrikant
 • skifabrikant
 • slaatjesfabrikant
 • smaakstoffenfabrikant
 • smartphonefabrikant
 • smeermiddelenfabrikant
 • snackfabrikant
 • sneakerfabrikant
 • snoepfabrikant
 • snoepgoedfabrikant
 • snoepjesfabrikant
 • snoepwarenfabrikant
 • soepfabrikant
 • softwarefabrikant
 • speculaasfabrikant
 • speculoosfabrikant
 • speelautomatenfabrikant
 • speelgoedfabrikant
 • speelkaartenfabrikant
 • spelfabrikant
 • spellenfabrikant
 • spelletjesfabrikant
 • spijkerbroekenfabrikant
 • sportartikelenfabrikant
 • sportgoedfabrikant
 • sportkledijfabrikant
 • sportkledingfabrikant
 • sportmateriaalfabrikant
 • sportschoenenfabrikant
 • sportschoenfabrikant
 • sportuitlatenfabrikant
 • sportwagenfabrikant
 • springstoffabrikant
 • spuitbusfabrikant
 • spuitwaterfabrikant
 • staaldraadfabrikant
 • staalfabrikant
 • staalkoordfabrikant
 • stansvormenfabrikant
 • steenfabrikant
 • steenkoolfabrikant
 • steenwolfabrikant
 • stemcomputerfabrikant
 • stemmachinefabrikant
 • stepfabrikant
 • stoelenfabrikant
 • stoffenfabrikant
 • stofzuigerfabrikant
 • strokartonfabrikant
 • succesfabrikant
 • suikerbietenfabrikant
 • suikerfabrikant
 • suikerwerkenfabrikant
 • suikerwerkfabrikant
 • supercomputerfabrikant
 • systeemfabrikant
 • tabaksfabrikant
 • tabellenfabrikant
 • tamponfabrikant
 • tandpastafabrikant
 • tandwielenfabrikant
 • tankfabrikant
 • tapijtenfabrikant
 • tapijtfabrikant
 • tassenfabrikant
 • tegelfabrikant
 • telefoonfabrikant
 • televisiefabrikant
 • tentenfabrikant
 • testfabrikant
 • textielfabrikant
 • textielmachinefabrikant
 • timmerfabrikant
 • toestelfabrikant
 • toiletzeepfabrikant
 • topfabrikant
 • tortillafabrikant
 • tractorfabrikant
 • treinenfabrikant
 • treinfabrikant
 • treinstellenfabrikant
 • treintjesfabrikant
 • truckfabrikant
 • tv-fabrikant
 • typemachinefabrikant
 • uitlatenfabrikant
 • uurwerkenfabrikant
 • vaccinfabrikant
 • veevoederfabrikant
 • veevoerfabrikant
 • velgenfabrikant
 • verenfabrikant
 • verffabrikant
 • verpakkingsfabrikant
 • versnellingsbakkenfabrikant
 • versterkerfabrikant
 • vervenfabrikant
 • verzenfabrikant
 • vezelplaatfabrikant
 • viagrafabrikant
 • videokaartfabrikant
 • videospelletjesfabrikant
 • virusfabrikant
 • vlaggenfabrikant
 • vlasfabrikant
 • vleesfabrikant
 • vleeswarenfabrikant
 • vliegtuigfabrikant
 • vliegtuigmotorenfabrikant
 • vloerbedekkingsfabrikant
 • voederfabrikant
 • voedingsfabrikant
 • voedingsmiddelenfabrikant
 • voedselfabrikant
 • voerfabrikant
 • voertuigfabrikant
 • voetbalfabrikant
 • vorkenfabrikant
 • vouwkartonnagefabrikant
 • vrachtautofabrikant
 • vrachtwagenfabrikant
 • vulpenfabrikant
 • vuurwapenfabrikant
 • vuurwerkfabrikant
 • wafelfabrikant
 • wagonfabrikant
 • wapenfabrikant
 • wasmachinefabrikant
 • wasmiddelenfabrikant
 • waspoederfabrikant
 • waterfabrikant
 • weefgetouwenfabrikant
 • wenskaartenfabrikant
 • werkstationfabrikant
 • wettenfabrikant
 • wielenfabrikant
 • wijnfabrikant
 • windturbinefabrikant
 • witgoedfabrikant
 • wolfabrikant
 • worstenfabrikant
 • worstfabrikant
 • yoghurtfabrikant
 • zagenfabrikant
 • zeepfabrikant
 • zeepsopfabrikant
 • zeepwarenfabrikant
 • zeildoekfabrikant
 • zetelfabrikant
 • zetmeelfabrikant
 • zijdefabrikant
 • zitmeubelfabrikant
 • zoetwarenfabrikant
 • zonnecellenfabrikant
 • zonweringfabrikant
 • zoutfabrikanten
 • zoutjesfabrikant
 • zuipfabrikant
 • zuivelfabrikant
 • zwempakkenfabrikant

Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


 • fabrikantendochter
 • fabrikantenfamilie
 • fabrikantenkind
 • fabrikantenvereniging
 • fabrikantenvilla
 • fabrikantenzoon
 • fabrikantenzorg
 • fabrikant-importeur
 • fabrikant-miljonair

Als deel van een samenstellende samenstelling


 • mobieletelefoonfabrikant
 • sterkedrankenfabrikant
 • wollenstoffenfabrikant