familiefoto


familiefoto 1.0

foto waarop de (voltallige) familie, het (voltallige) gezin of enkele familie- of gezinsleden staan afgebeeld; familiekiekje

Semagram


Een familiefoto…

is een foto; is een afbeelding

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak geposeerd, soms enigszins formeel en plechtig

  Algemene voorbeelden


  Daarna waren ze opeens weg! Voor altijd! Alleen de grote familiefoto in onze huiskamer bleef hangen. De zes kinderen, hun vader en moeder en de kinderjuffrouw in een grote open kamer, met een lage balustrade en op de achtergrond palmbomen.

  Een broer in Brazilië, Beb Vuyk,

  Maar wie echt modern wil doen, bouwt een webalbum [...]. Een gratis proef door de Hema en internet-provider Wanadoo leverde deze zomer vijfduizend gebruikers op. Die konden overal ter wereld hun familiefoto's bekijken, desnoods via palmtop en gsm. Bijkomend voordeel van een webalbum: in geval van brand hoeven de fotoboeken niet meer gered te worden.

  de Volkskrant,

  Zo had je het als feministische vrouw niet over je kinderen, laat staan dat je met burgerlijke trots familiefoto's liet zien. De meeste vrouwenlevens waren zo lang zozeer beperkt geweest tot de privé-sfeer dat wie zich wilde bevrijden hier niet aan herinnerd wilde worden. En niet de indruk wilde wekken nog met één been in die gezinssfeer te blijven steken.

  NRC,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een familiefoto maken
  • familiefoto's maken

  Toevallig werd later op de dag een familiefoto gemaakt ter gelegenheid van een uit het buitenland terugkerend familielid.

  ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

  Jan Bouwman fotografeert vanaf z'n 18e jaar, besmet geraakt door een vader die veel familiefoto's maakte.

  http://www.lichtzone.nl/

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een ingelijste familiefoto
  • ingelijste familiefoto's

  Op het dressoir stonden een aantal ingelijste familiefoto's waarop zij en haar zoon stonden afgebeeld.

  Pandora, Pieter Aspe,

  De enige dissonant met de pasteltinten was een eenvoudig ingelijste familiefoto.

  De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: aan

  • familiefoto's aan de muur

  Ze kwamen op tijd binnen, feliciteerden mij met mijn verjaardag, zeiden iets aardigs over de familiefoto's aan de muur en vertrokken weer zonder een woord te wisselen met Maas en Hammerstein.

  Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

  'Je hoeft geen medelijden te hebben met Budiman. Hij zit lekker thuis bij moeder de vrouw. Deze boot is zijn toevluchtsoord voor als de huwelijksbanden te veel knellen.' 'Aha, een liefdesnestje.' 'Nou ... Dat lijkt me nou ook weer niet, met al die familiefoto's aan de muur.'

  Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

  familiefoto 1.1

  groepsfoto die, door de opstelling van de geportretteerde personen, lijkt op een foto waarop de (voltallige) familie of het (voltallige) gezin staat afgebeeld

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 1.1

  Algemene voorbeelden


  Dat niet alle Nederlandse ministers bezield zijn van hetzelfde heilige vuur bleek overigens donderdagmiddag bij het nemen van de zogeheten "familiefoto" van de aanwezige ministers.

  NRC,

  Op 13 februari werd in de Stadsschouwburg de 'Trofee van Sportverdienste van de Stad Leuven' aan DCLA uitgereikt voor de prachtige prestaties die onze Club in die 50 jaar heeft gerealiseerd. Tevens ook voor haar bijdrage tot de uitstraling van de Stad Leuven over de ganse wereld, via exploten van onze atleten. - Op 28 maart werden alle DCLA-leden, oud en jong, opgetrommeld voor een familiefoto.

  http://perswww.kuleuven.ac.be/~pb765020/atletiek/dclageschiedenis.htm

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • de familiefoto maken

  De eerste plenaire zitting in het nieuw halfrond, de Koepelzaal, begint. De openbare omroep zendt ze rechtstreeks uit. Even voordien was de familiefoto gemaakt op het bordes van het parlementsgebouw.

  De Standaard,