familienaam


familienaam 1.0

wettelijk vastgelegde achternaam die iemand bij de geboorte erft van de vader of moeder en die volgt op één of meerdere voornamen

Semagram


Een familienaam…

is een naam

 • [Herkomst of oorsprong] wordt geërfd van de vader of de moeder
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt bij geboorte overgedragen, is in veel gevallen de naam van de vader maar kan ook de naam van de moeder zijn, staat in Nederland achter de voornaam en kan in sommige gevallen gewijzigd worden
 • [Legitimiteit] is wettelijk vastgelegd

  Algemene voorbeelden


  Hem hadden ze op de lagere school geleerd dat je eerst je familienaam zei en schreef en daarna pas je voornaam. Ook wij hadden het zo gedaan als kind, maar daarna waren we overgeschakeld op de volwassen manier van spreken, eerst de voornaam en dan pas de familienaam en nog later alleen maar de voornaam.

  Verborgen schade, Aster Berkhof,

  Amelrik, 'krachtige vorst', bleef bewaard in de familienamen Hamelrecx (1452 Waardamme), Amelrijcx, Amerycx, Emmerickx (Brabant).

  http://www.emmerechts.be/info.html

  Patchworkgezinnen met minstens drie verschillende familienamen op de bel werden door de babyboomgeneratie schering en inslag.

  http://www.knack.be,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een familienaam wijzigen

  Ik weet dat je in België ook een aanvraag tot naamsverandering kan doen, een voornaam wijzigen kost iets van een 500 euro mits je aanvraag goedgekeurd werd. Een familienaam wijzigen kost een heel pak meer en is echt niet zo simpel goedgekeurd te krijgen.

  http://www.allesamerika.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=14161

  met adjectief ervoor


  • een eigen familienaam
  • een vaste familienaam
  • een zonderlinge familienaam

  Bij tienduizenden mensen is die belangstelling voor de geschiedenis van de eigen familienaam en de eigen familie gegroeid tot een hobby.

  http://www.cbg.nl/

  Met name in het noorden en oosten van het land waren vaste familienamen toen nog minder gebruikelijk.

  http://www.cbg.nl/

  Het was saai werk, al ontdekte hij - wat overigens wel voor de hand lag - dat mensen vooral zonderlinge familienamen gewijzigd wilden zien.

  Met voorbedachten rade, Henri Knap,

  • een Vlaamse familienaam

  Dat er echter in de spellingregels van het Groene Boekje voor de Vlaamse familienamen met van en de een uitzondering gemaakt wordt, vind ik niet minder dan een schreeuwend schandaal.

  De Standaard,

  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • de meest voorkomende familienaam
  • een vaak voorkomende familienaam
  • een veel voorkomende familienaam
  • een weinig voorkomende familienaam

  Als je je naam intikt in de zoekprocedure van de Genealogy in Belgium webpagina, krijg je een lijst van personen met adres en telefoonnummer die zich met een of andere naam hebben beziggehouden. Voor de naam 'Peeters' zijn er dat een zestiental. Misschien is het dan toch nog doenbaar eraan te beginnen, ondanks mijn vaak voorkomende familienaam.

  http://users.skynet.be/sky60754/genealbe/genealalgclickx.htm,

  Bij een veel voorkomende naam als De Vries, De Jong of Jansen is de kans dat u meteen aanknopingspunten voor uw onderzoek vindt kleiner dan bij een weinig voorkomende familienaam.

  http://www.cbg.nl/

  Peeters de meest voorkomende familienaam in Vlaanderen?

  De Standaard,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een samengestelde familienaam

  Die indruk wordt nog onderlijnd door wat De Standaard in december '95 over de nieuwe spellingregels schreef: "In Vlaanderen schrijven we een samengestelde familienaam altijd zoals hij in het bevolkingsregister is opgenomen."

  De Standaard,

  in voorzetselgroep


  • (iets) onder de (eigen) familienaam publiceren

  Rita Verschuur, die jarenlang publiceerde onder de familienaam van haar Zweedse man, Törnqvist, is al een tijdje, onder haar eigen familienaam, bezig met jeugdherinneringen.

  De Standaard,

  • gerangschikt op familienaam
  • zoeken op familienaam

  De cartotheek van het Iconografisch Bureau gaat uit van de voorgestelde op het portret, alfabetisch gerangschikt op familienaam.

  http://www.google.nl/search?q=cache:yf_UWlHJUb8J:www.rkd.nl/dprtmnts/ibpor-n.htm+iconografie=nl=lang_nl=UTF-8

  Natuurlijk is het mogelijk om te zoeken op familienaam.

  http://www.cbg.nl/

  met eigennaam


  • de familienaam Jansen
  • de familienaam Peeters
  • de familienaam De Vries
  • de familienaam enz.

  Hendrik, die de familienaam Jansen behield, oefende het eerbare beroep uit van dagloner en trouwde in 1806 in het plaatsje Gorssel met Gerritje Paalman.

  http://dewereldvangajus.nl/voordatikhetvergeet/7-hoe-het-verder-ging/

  In heel België lopen 32.811 mensen rond met de familienaam Peeters, maar nergens in de Denderstreek staat deze naam in de top 50. Toch wel heel opvallend. Pieters komt klankmatig het dichtst in de buurt en doet het alleen behoorlijk in Dendermonde (162 stuks, veertiende plaats) en Lebbeke (98 exemplaren, dertiende plaats). Janssens is in ons koninkrijk de tweede populairste naam, maar in de Denderstreek zijn ze alleen in Erpe-Mere goed voor een top 5-notering.

  http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=161EFMSM

  De familienaam De Vries komt duizenden malen voor in Nederland. Zelf stam ik via mijn moeder Geertje de Vries af van die De Vries die afstammeling is van de jonkers Huninga uit Groningen.

  http://dominicus.mygb.nl/

  Deze club is geïnteresseerd in de geschiedenis van de voorouders en de nakomelingen van hem, die in 1811 de familienaam Jansma aannam en heeft tevens een behoefte aan het onderhouden van contact met de familie door middel van het op schrift stellen van de geschiedenis.

  http://www.aukejans.com/

  met ander, nevengeschikt substantief


  • familienaam en voornamen

  Efficiënte verwerking van aanvragen wordt bevorderd door: de familienaam en voornamen accuraat en voluit te vermelden [...], de aanvragen in uw brief alfabetisch op familienaam en voornamen te rangschikken.

  http://www.cbg.nl/

  • familienaam of patroniem

  In zo'n uitgave zijn de, voornamelijk uit de kerkenboeken en de burgerlijke stand verzamelde en geficheerde gegevens per gezin of "Kleinfamilie" gegroepeerd en wel naar familienaam of patroniem.

  http://www.cbg.nl/

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • familienaampje

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • familienaamboek