farmacoloog


farmacoloog 1.0

iemand die de farmacologische wetenschap beoefent of ze praktisch toepast in de geneeskunde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een farmacoloog…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] beoefent de farmacologische wetenschap of past ze praktisch toe in de geneeskunde

    Algemene voorbeelden


    Hoe verklaren we bijvoorbeeld dat de informatie van het oplosmiddel overgaat op het homeopathisch melksuikerkorreltje, wetende dat dit oplosmiddel - dat al geen enkele werkzame molecule meer bevat - verdampt? En hoe kan ons lichaam deze informatie registreren? Farmacologen liggen er in elk geval niet wakker van. Wat hen betreft valt de homeopathische verdunning niet te onderscheiden van water (of alcohol) waar helemaal niets heeft ingezeten.

    http://www.skepp.be/thema/homeopathie_geloof_of_wetenschap.html

    De samenstelling, werking en taken van ethische comités in ziekenhuizen zijn vastgelegd in het Koninklijk Besluit van 12.08.1994 en in het huishoudelijk regelement. Het ethisch comité bestaat uit artsen van binnen en buiten het ziekenhuis, een jurist, een verpleegkundige, een ethicus en een farmacoloog. Het ethisch comité ziet erop toe dat de rechten en integriteit van de patiënt worden gevrijwaard en vervult drie grote functies: raad geven bij algemene ethische aspecten van de ziekenhuiszorg, advies verstrekken omtrent medisch-ethische problemen van een patiënt of naastbestaanden advies geven in verband met experimentele studies op mensen.

    http://www.uza.be/opdracht/index.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een klinisch farmacoloog

    Dr. Herwig Jansen verdiende jarenlang zijn sporen als klinisch farmacoloog bij de Nederlandse Organon-Akzo-groep [...]. Maar de Kempense wetenschapper heeft andere plannen en zwaait af bij de farmaceutische industrie. Hij wil zelf onderzoek verrichten en medicijnen produceren.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding