fauvisme


fauvisme 1.0

afbeelding

Bron: Tony Hisgett
( CC BY 2.0 )

(kunst en architectuur)

modernistische richting in de Franse schilderkunst uit het begin van de twintigste eeuw, die zich kenmerkt in haar voorkeur voor zuivere expressiemiddelen van emoties, door het gebruik van heftige, ongemengde kleuren en een eenvoudige weergave van vormen en perspectief

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het fauvisme…

is een kunststroming

  • [Tijd] stamt uit het begin van de 20ste eeuw
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] maakt voor de zuivere expressie van emoties gebruik van ongemengde, felle kleuren en een eenvoudige weergave van vormen en perspectief

    Algemene voorbeelden


    Medard Verburgh [...] debuteerde als kunstenaar in de kring van het Brabants fauvisme. Hij schildert Brussel en omgeving [...] vaak in een speciaal licht of onder de sneeuw [...]. De heftige kleuren en de vervormingen van het fauvisme maken vrij snel plaats voor een meer traditionele compositie en een levendig maar niet overdreven coloriet.

    De Standaard,

    Fauvisme. De term is afkomstig van de uitdrukking 'les bêtes fauves' (de wilde beesten). Hiermee wordt vanaf ongeveer 1905 een groep kunstenaars in Frankrijk mee aangeduid, die gebruik maakten van felle onvermengde kleuren, een heftige lijnvoering, geen modellering door middel van licht en schaduwwerking wilden en niet de illusie van ruimte nastreefden. Ze werden beïnvloed door Van Gogh en Gaugin en waren zelf de voorlopers van het Expressionisme.

    http://boijmans.kennisnet.nl/onderw/stroming/index.htm

    20ste-eeuwse stijlen als het expressionisme, het fauvisme, het kubisme, de abstracte-kunst en het surrealisme hebben de schilderkunst op zijn grondvesten doen daveren.

    http://www.kunstbus.nl/verklaringen/schilderkunst.html