fenol


fenol 1.0

(chemie en mineralogie)

uit kleurloze, doorschijnende en gemakkelijk oplosbare kristallen bestaande stof die geproduceerd wordt uit steenkoolteer of op synthetische wijze wordt verkregen en onder meer wordt gebruikt voor de vervaardiging van synthetische vezels voor kleding, epoxyharsen en in ontsmettingsmiddelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fenol…

is een alcohol; is een stof

  • [Geur] heeft een zoete teergeur
  • [Transparantie] bestaat uit transparante kristallen bij omgevingstemperatuur
  • [Geheel] behoort tot de aromatische alcoholen
  • [Functie] wordt onder meer gebruikt voor de vervaardiging van kunststoffen en ontsmettingsmiddelen
  • [Grondstof] wordt gewonnen uit steenkoolteer of op synthetische wijze geproduceerd
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is giftig en heeft een bijtende werking
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bestaat in vaste vorm uit kristallen en is vluchtig en ook goed oplosbaar

Formule C6H5OH

Algemene voorbeelden


Fenol is een aromatisch alcohol met een zoete geur. Bij omgevingstemperatuur is het in zuivere toestand een vaste stof maar in oplossingen blijft het vaak vloeibaar.

www.werk.belgie.be/DownloadAsset.aspx?id=6662,

Fenol wordt gecatalogeerd als giftig [...]. Zowel via inslikken, inademen van dampen als via opname door de huid leidt het tot acute vergiftiging. Dit uit zich enerzijds in chemische brandwonden en anderzijds in verstoringen van het centrale zenuwstelsel. Naargelang de ernstgraad van de vergiftiging kan contact met fenol leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braken, krampen, benauwdheid, bewusteloosheid, dood.

www.werk.belgie.be/DownloadAsset.aspx?id=6662,

In de industrie wordt fenol gebruikt bij het vervaardigen van fenol-formaldehyde polymeren zoals synthetische vezels voor kleding en epoxyharsen. Het is ook in gebruik als desinfectans en schoonmaakmiddel in ziekenhuizen, toiletten en stallen. Verder komt het voor in medicijnen zoals neusdruppels, mondwater en antiseptische lotions. Fenol wordt gewonnen uit koolteer, maar het grootste deel wordt gesynthetiseerd.

http://dspace.ou.nl/bitstream/1820/6190/1/VMAB2000-M1-FENOLEN-Eindrapport-december2000.pdf,

Fenol zelf wordt omwille van zijn hoge toxiciteit niet meer als ontsmettingsmiddel gebruikt. Fenolderivaten zijn minder toxisch en toch meer kiemdodend.

https://books.google.nl/books?id=Zmv3ayfVX_wC&pg=PA70&lpg=PA70&dq=%22fenol+%22&source=bl&ots=Bv2HxqkxI9&sig=81LaHRZi9EtlWiw_DcVD0qEwv7o&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwil44qYjb7MAhXpIMAKHT98CuI4UBDoAQgiMAE#v=onepage&q=%22fenol%20%22&f=false,

Fenol. Een ouderwets geneesmiddel dat gebruikt wordt als middel om een zenuwblokkade te bewerkstelligen. Fenol leidt tot permanente vernietiging van de zenuw maar is lastig te gebruiken omdat meer zenuwen beschadigd kunnen raken dan de bedoeling is.

http://www.pijntelijf.nl/informatiebronnen/woordenlijst/index.htm#F,

Gebruik geen nagellak of nagellakverwijderaar. Ze bevatten verschillende giftige chemicaliën waaronder fenol, tolueen, formaldehyde en xyleen. Gezonde nagels hebben behoefte aan lucht.

http://www.ecotopia.be/yearbook/mooizijn.html

Vervang het grit dagelijks en maak de bak schoon en desinfecteer hem wekenlijks. Elk ontsmettingsmiddel is goed, behalve produkten die fenol, carbol of teer bevatten; katten kunnen hierdoor via de huid vergiftigd worden.

http://users.pandora.be/wauters/poezenmanieren/huis.htm

fenol 1.1

(chemie en mineralogie)

organische, aromatische verbinding met een moleculestructuur zoals fenol

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Van rode wijn is bekend dat bij het ouderen de fenolen een belangrijke rol spelen. Deze fenolen zijn de looistoffen (tannines) en de kleurstoffen. Ze gaan na verloop van tijd met de zuurstof verbindingen aan die als bezinksel worden afgezet.

http://www.wijninfo.nl/site/?db,

Fenolen zijn chemische verbindingen die worden onderverdeeld in de groep van de aromatische alcoholen. De meeste gisten vormen minieme hoeveelheden fenolen tijdens de vergisting, maar sommige biergisten (en bacteriën!) zijn in staat om specifieke fenolen of grotere hoeveelheden van deze stoffen te produceren. Het effect van een specifieke of hogere productie van fenolen varieert van een karakteristieke smaak (La Chouffe gist) tot vieze (medicinale) smaakafwijkingen.

http://home.wxs.nl/~triple-w/frames2.htm

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen