filatelist


filatelist 1.0

iemand die uit liefhebberij postzegels verzamelt; verzamelaar van postzegels

Semagram


Een filatelist…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] legt een verzameling aan
 • [Object betroffen] verzamelt postzegels, vaak met een voorkeur voor een bepaald thema of land

  Algemene voorbeelden


  De eerste filatelisten trachtten alle postzegels te verzamelen die waar ook ter wereld werden uitgegeven, zonder belang te hechten aan de opdruk, de druk of de bestemming. Zo legden zij wat wij tegenwoordig noemen een "algemene" of een "volledige" verzameling aan. Vandaag beperken heel wat verzamelaars zich tot één land of tot een bepaalde periode, gezien het steeds groeiende aantal uitgiften. Een filatelist met een gespecialiseerde verzameling daarentegen, gaat op zoek naar de verschillende eigenaardigheden van soorten postzegels: nuances, papiersoorten, watermerken, tanding, overdrukken, ensembles, variëteiten, merkwaardigheden, afstempeling, en ga zo maar door.

  http://www.bruphila.com/nl_Comm4.html

  Zelfs ervaren filatelisten en handelaren lopen de kans door vervalsers te worden beetgenomen. Bij de verkoop van dure en/of vals voorkomende zegels kan het heel zinnig zijn een onafhankelijke keurmeester in te schakelen. Hij zal tegen een geringe vergoeding de zegel op echtheid en gaafheid beoordelen.

  http://www.nvph.nl/filency/index.htm

  Volgens de Koninklijke Vlaamse Bond van Postzegelverzamelaars daalt het aantal filatelisten jaarlijks met vijf procent. Vooral bij jongeren is de neerwaartse tendens het sterkst.

  http://www.gva.be/dossiers/-p/post/9.asp,