filosofiedocent


filosofiedocent 1.0

docent die les in filosofie geeft

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een filosofiedocent…

is een docent; is een persoon

  • [Functie] geeft les in filosofie; doceert filosofie

    Hoofdsemagram: docent


    Algemene voorbeelden


    Filosofiedocent Alle Pieron (72) was in 1974 de docent die het allereerste filosofie-examen afnam in Nederland. Dat was op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, tegenwoordig onderdeel van scholengemeenschap Piter Jelles. Zijn rector Walter Walther Boer had in Luxemburg gezien hoe leerlingen filosofische essays schreven. Dat wilde Boer ook op zijn school, want je mening kunnen te formuleren op grond van argumenten bevestigde het klassieke onderwijs.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/archief/article/detail/1632080/2008/03/04/Filosofie-op-school-jarig-en-omstreden.dhtml,

    Een filosofiedocent neemt een belangrijke plaats in binnen de school. De docent speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de intellectuele vaardigheden van de leerlingen. Hij of zij leert de leerlingen debatteren, essays schrijven, complexe teksten lezen en socratische gesprekken voeren. Dit alles rondom de grote vragen binnen de filosofie, zoals bijvoorbeeld: 'Wanneer ben ik een goed mens?', 'Nemen we eigenlijk hetzelfde waar?' of 'Wanneer noemen we iets 'wetenschappelijk bewezen'?

    http://gscde.uva.nl/programmes/teacher-training-programmes/school-subjects/content8/lerarenopleiding-filosofie.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding