flashmob


flashmob 1.0

afbeelding

Bron: dChris
(Publiek domein)

(neologisme)

ludieke samenkomst waarbij een grote groep mensen, meestal via internet, afspreekt om ergens massaal iets ongebruikelijks te gaan doen om daarna weer snel uiteen te gaan

Semagram


Een flashmob…

is een samenkomst; is een gebeurtenis

   Algemene voorbeelden


   Als ode aan de vorig jaar overleden schrijver Martin Bril, kwamen donderdagmiddag zo'n dertig vrouwen in korte rokjes bijeen in het centrum van Amsterdam. Met een heuse flashmob werd de eerste Nationale Rokjesdag uitgroepen.

   Algemeen Dagblad,

   Het internetfenomeen flashmob, ooit vertaald met flitsmenigte, is terug. Shoqs, de Nederlandse tak van Improv Everywhere, organiseert vanmiddag rond 17 uur een flashmob bij Utrecht CS. De opdracht: op het afgesproken moment met z'n allen 'bevriezen'.

   http://www.bright.nl/flashmob-vanmiddag-even-terug-in-utrecht

   Vanmiddag om half 4 vond er een speciale meeting plaats op het Leidseplein. Om 15:00 werd in het Vondelpark de dans op het nummer 'Thriller' van Michael Jackson ingestudeerd ter ere van de onlangs overleden Michael Jackson en om 15:30 vond de daadwerkelijke Flashmob plaats op het Leidsplein en naderhand ook nog op het Museumplein, hebben we begrepen.

   http://glamour.blog.nl/famous/2009/07/19/michael-jackson-thriller-flashmob-op-het-leidseplein

   Woordfamilie


   Als deel van een afleiding


   • flashmobben
   • flashmobber

   Etymologie


   Aard herkomstleenwoord
   Vroegste datering2003
   Omstandigheden opkomstDe eerste flashmob werd in mei 2003 georganiseerd in de New Yorkse wijk Manhattan door een redacteur van het blad Harper's Magazine, Bill Wasik. In augustus van datzelfde jaar waaide het fenomeen over naar de rest van de wereld.
   BrontaalAmerikaans-Engels
   Vorm in brontaalflash mob
   Betekenis in brontaalidem
   Datering in brontaal2003
   BijzonderhedenLeek eerst echt een hype en verloor snel aan populariteit, maar lijkt door bepaalde maatschappelijke gebeurtenissen, zoals de dood van popster Michael Jackson, ineens weer op te kunnen komen.