flipperen


flipperen 1.0

op een flipperkast spelen

Semagram


Flipperen…

is spelen

 • [Toepassingsgebied of bereik] is het spelen op een flipperkast

  Algemene voorbeelden


  Steeds vaker trof ik hem bij het Palace Hotel, schuifelend langs de schiettoestellen en flipautomaten, in die vreemde wereld waarin blijkbaar iedereen met knoppen om kan gaan. Daar flipperde hij of schoot wanhopig met torpedo's op oorlogsschepen.

  De biograaf, Willem Brakman,

  Ik trek mijn jas aan en loop naar een café hier vlakbij [...]. Ik kijk rond, er wordt geflipperd, er is een lege plaats aan de bar [...]. Ik blijf kijken bij het flipperen, maar ik zie alleen de lichtjes die bewegen, het spel kan ik niet volgen. Er gaan bellen, de mensen die spelen slaken kreten, ik sta aan de kant, ik kijk naar hoe de lichtjes bewegen.

  Het binnenste ei, Hannes Meinkema,

  Ze kon een avond lang zwoegen aan een ingewikkeld rapport over de Verenigde Naties, haar gouden parker neergooien en Blanqui mee-eisen naar een kroeg om te gaan flipperen op het elektrische biljart.

  Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

  Naast het beoefenen van en kijken naar het sporten in de hal kunt u zich in 't Zeelcafé ook sportief ontspannen. Er is de mogelijkheid tot elektronisch darten, flipperen en poolbiljarten.

  http://www.xs4all.nl/~zeelcafe/Sportcafe.htm

  'Als je me zoekt, ik sta te flipperen in Stimmy's.'

  Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • flipperaar

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  flipperen 2.0

  ((vooral) in Nederland)

  inbreken door de deur behendig te openen door met een kaartje van hard plastic, bv. een creditcard, de dagschoot in het slot terug te laten veren

  Betekenisbetrekking


  metafoor

  Semagram


  Flipperen…

  is een manier van inbreken

    Algemene voorbeelden


    Politie waarschuwt voor 'flipperaars'. In Leiden wordt de laatste tijd steeds vaker ingebroken met de zogenoemde flippertechniek. Dat merkt de politie aan een stijgend aantal aangiften. Het 'flipperen' houdt in dat de inbreker de schoot van het slot met een dun stukje plastic in de deur terugduwt, waardoor de deur opengaat [...]. Volgens de politie is deze vorm van inbraak heel makkelijk te voorkomen, namelijk door de deur 's nachts of bij afwezigheid altijd op slot te draaien. Dat maakt het flipperen onmogelijk.

    Leidsch Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    • flipperaar

    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    • flipperinbraak
    • flippermethode
    • flippertechniek

    Etymologie


    Aard herkomstinheems woord
    Vroegste dateringvoor 2006