fluitist


fluitist 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij fluit speelt; fluitspeler

Semagram


Een fluitist…

is een musicus; is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] beheerst het fluitspel; heeft vaak een scholing in het fluitspel achter de rug
 • [Activiteit of handeling] speelt fluit
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] beoefent zijn activiteit voor zijn beroep of uit liefhebberij

  Algemene voorbeelden


  Aan het hof van Potsdam mocht hij het fluitgenie Quantz en keizer Frederik de Grote, zelf een goede fluitist, begeleiden.

  De Standaard,

  Naar schatting heeft 35-40 procent van de beroepsmusici last van tinnitus [...]. Van de orkestmusici lopen hoboïsten, fagottisten, fluitisten en klarinettisten het hoogste risico op deze aandoening.

  http://orkestengehoor.nl/gehoorschade/hoe_werkt_het_gehoor/

  Voor de fluitist toe is aan zijn solo, heeft een personeelslid van het crematorium behoedzaam het volume van de cd-speler tot nul gereduceerd, aangezien Kees definitief is afgedaald naar de kou.

  't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

  Onder Giora Bernstein, die opteerde voor twee fluiten in plaats van één, werd het een expressief sfeerstukje waarin de fluitisten Daniella Leleu en Frank Hendrickx, de paukenist Patrick De Smet en de violist Henry Raudales de bepalende inbreng leverden.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  fluitist 2.0

  (voetbal [balsport])

  iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij bij de uitoefening van een tak van sport toeziet op de naleving van de regels; iemand die een sportwedstrijd fluit; scheidsrechter

  Semagram


  Een fluitist…

  is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Het bestuur wil hiermee bereiken dat de fluitisten en hun grensrechters maar ook bezoekende verenigingen en neutrale toeschouwers weer met plezier bij AKC komen en zal niet schromen waar nodig corrigerend op te treden of zelfs sancties te treffen.

    http://www.discappy.nl/akc/ind_journaal.html,

    Samen met de ook aanstormende Harry Postma werd hij tegen de grasmat gewerkt maar weer wees de fluitist niet naar de stip.

    Meppeler Courant,