foliant


foliant 1.0

afbeelding

Bron: Lysippos
( CC BY-SA 3.0 )

boek in folioformaat; ook: groot, lijvig boek dat vaak luxueus is uitgegeven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een foliant…

is een boek; is een gebruiksvoorwerp

  • [Omvang concreet] is groot
  • [Vorm] heeft het formaat folio
  • [Gewicht] is zwaar
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is doorgaans gebonden en in kleine oplage luxueus uitgegeven

Algemene voorbeelden


Folianten worden tegenwoordig niet meer volgeschreven zelfs niet als het gaat om de geschiedenis van een stichting als de KBS. Folianten horen bij monniken en het vertalen van een bijbel mag dan ook nu nog een monnikenwerk zijn, het vastleggen gebeurt anders. De vraag is zelfs of er in deze gejaagde wereld van memo's faxen en computerschijfjes nog wel voldoende wordt genoteerd om de historicus van de 21ste eeuw inzicht te bieden in wat zich nu afspeelt.

http://www.xs4all.nl/~bijbelwv/geschiedenis.html,

Een van die boeken, een reusachtig in rood leer gebonden foliant, was een 'Volledige handleiding om zonder leraar piano te kunnen leren spelen', zoals iemand met potlood boven de Duitse ondertitel had geschreven. Al wat het schitterende monsterwerk verder aan tekst bevatte — gedrukt in gotische letters — was onleesbaar voor me.

Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

Van onder zijn bed haalt Doónie een pil van een knalrood boek, iets kleiner dan het woordenboek uit de bibliotheek, met vergulde reliëfletters als op de foliant van een alchemist.

Cherry, Mary Karr,

Decodex is een variant op Codex uit 1988. Daarin liet Decouflé het publiek bladeren in de Codex Séraphinianus, een foliant met merkwaardige afbeeldingen over het leven van de microben, vreemde volksstammen en buitenmaatse varens.

De Standaard,

Ze wees naar een bijzonder pompeuze in slangeleer gebonden en van gouden stempels voorziene band. De levensbeschrijving van een zekere Otto Nobel, zoals in gouden letters op de rug van het foliant stond.

Het paradijs, Anton Haakman,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een kostbare foliant
  • een luxueuze foliant
  • stoffige folianten
  • wetenschappelijke folianten
  • zeventiende-eeuwse folianten

De musicalman en de man met de hoed vlijden haar op haar rug en ontfermden zich ieder over één arm en één been. Ze vouwden haar open als een kostbare foliant waarin de geheime geschiedenis van hun eigen levens staat opgetekend.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

Een waarheidsgetrouwe en overtuigende volzin in een luxueuse foliant wordt tot een anticlimax in een sexblaadje, v.v.: bepaalde ideeën kunnen door bepaalde woorden niet worden opgeroepen als gevolg van hun fysieke omgeving; daar ligt overigens het traditionele werkterrein van kunstenaars.

http://home01.wxs.nl/~itplein19/Paginas/essays.html#visenijs

Die jonge buurvrouw toch, met zoveel energie, zoveel behoefte zich te uiten, dacht de oude, verstrooide professor dan, verzonken in stoffige folianten, de leesbril op, het makkelijke kamerjasje om de schouders.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

Oxford University Press gaf in 1998-99 een uitmuntende, vijfdelige geschiedenis van het Britse rijk uit, geprijsd met een generositeit die een groot vertrouwen impliceert dat die wetenschappelijke folianten verkocht zullen worden buiten de zuiver academische markt alleen.

http://www.groene.nl/2003/0326/dl_essay.html,

De vijand was uit op de bijzondere boeken die zijn vader daar had opgeborgen, zeventiende-eeuwse folianten, zoals de 'Geestelijke brieven', met gravures van Jan Luyken.

Engelen van het duister, Jan Siebelink,

  • een turfdikke foliant
  • armbrede folianten
  • dikke folianten
  • duimendikke folianten
  • lijvige folianten
  • loodzware folianten

Daarbij ontdekte ik al spoedig dat lang niet iedereen ervoor wilde uitkomen dat hij niet wist in welke roman Sairey Gamp voorkwam en mij daarom maar een turfdikke foliant opgaf, kennelijk in de hoop dat ik die wel niet zou lezen.

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

Over de hele lengte van het vertrek lagen op tafels lijvige, meer dan armbrede folianten opengeklapt.

Sluitertijd, Erwin Mortier,

Als ik eraan dacht walgde ik al van al die dikke folianten vol jurisprudentie.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Hij daagt iedereen uit alle vooronderstellingen te laten varen en met zijn waarnemingen te beginnen. Hij voorspelt dat men dan voorlopig door kan gaan met het doen van waarnemingen. Als de verslagen daarvan bij het British Museum worden ingeleverd zal de conservator ernaar kijken als naar het werk van studieuze halve garen. De duimendikke folianten zullen vervolgens bij het oud papier belanden.

NRC,

Met loodzware folianten zouden zij zo hard en zo lang op het hoofd worden geslagen, dat zij aan het einde van hun lange tocht aan de voet van het intussen te mijner ere opgerichte standbeeld, dood zouden neervallen.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,