fondue


fondue 1.0

gerecht waarbij met een speciale vork kleine stukjes brood, vlees e.d. in een hete substantie, bijvoorbeeld gesmolten kaas of hete olie, worden gedoopt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fondue…

is een maaltijd; is voedsel

  • [Ingrediënt] bestaat uit gesmolten kaas of een andere hete substantie, bv. olie, bouillon of chocolade, als basisingrediënt en kleine stukjes brood, vooral stokbrood, stukjes vlees of andere stukjes voedsel of fruit
  • [Container] wordt bereid en opgediend in een fonduepan en gegeten van fondueborden of fondueschalen
  • [Gebruikswijze] wordt gegeten na stukjes voedsel met een speciale vork in een hete substantie te hebben gedoopt
  • [Instrument] wordt gegeten met lange vorken met veelal twee tandjes, de zogeheten fonduevorken

Algemene voorbeelden


Er is een bescheiden maar aantrekkelijke menukaart en de specialiteit is kaasfondue [...]. Romig, soepel en bescheiden dradentrekkend, het bleek een sublieme fondue met verrukkelijke stukjes boleet die je tegemoet geurden vanuit de gietijzeren caquelon met borrelend hete kaas.

NRC,

Ze krijgen vanavond fondue. Dat kan moeilijk mislukken. Je hebt een elektrisch fonduestel gekocht waarin je alleen wat olie hoeft te doen. Verder heb je bij de slager een kant-en-klare schotel vlees gehaald, op de versmarkt wat groen en bij de wijnhandelaar een paar flessen dure rode wijn.

Twee levens, Stefan Brijs,

Naast de zgn. "couverture"chocolade - het leeuwendeel van de productie -, biedt het product een veelheid aan toepassingen: tabletten, pralines, gebak, snoep, korrels, poederchocolade, fondues, sausen, likeuren, boterhampasta, ijs, seizoensgebonden fantasieproducten zoals paaseieren of sinterklaasfiguurtjes.

http://www.obcebdbh.be/export/centre-information/publications/dossiers/es/2001_nl/es-chocolade/part0_nl.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


fondue 1.1

als stofnaam

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Als er nog een laagje ongebonden wijn bovenop drijft is dat geen ramp want bij het onderdompelen van het brood in de fondue, zuigt het brood die wijn wel op.

NRC,

Het uitlopen van de kaassoort camembert had Dalí bijvoorbeeld op het idee gebracht om horloges en andere zaken te schilderen als een plas fondue.

NRC,