formaldehyde


formaldehyde 1.0

kleurloos, giftig, brandbaar gas met een scherpe reuk dat onder meer wordt gebruikt in ontsmettingsmiddelen in ziekenhuiskamers of laboratoria en bij de productie van chemicaliën; methanal

Semagram (extra betekenisinformatie)


Formaldehyde…

is een gas; is een stof

  • [Geur] heeft een scherpe geur
  • [Functie] wordt gebruikt in ontsmettingsmiddelen in opgeloste vorm, bij de productie van chemicaliën en destijds ook in conserveringsmiddelen voor biologische preparaten e.d.
  • [Bereiding] wordt vaak bereid uit methanol
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is goed oplosbaar, kleurloos, brandbaar en giftig
  • [Werking of functionering] werkt ontsmettend of conserverend maar kan ook irritatie veroorzaken aan ogen, keel en neus

Formule CH2O

Algemene voorbeelden


De uitlaatgassen van auto's bevatten nog vele andere carcinogenen, zoals ethyleen, 1,3-butadieen (groep 2A), formaldehyde (groep 2A) of aromatische amines (groep 1).

http://www.lpg.be/wat_is_lpg.htm

Er zijn materialen die schadelijke gassen afgeven. het meest bekend is 'spaanplaatgas' (formaldehyde), dat hoofdpijn en irritatie van ogen, neus of keel kan veroorzaken. Daarom is de gasafgifte van spaanplaat aan wettelijke banden gelegd in het zogenaamde Spaanplaatbesluit van 1986.

http://www.brwalphen.com/default.htm

De chemiclaaf maakt gebruik van onverzadigde chemische dampen om tot steriliteit te komen. De damp is een mengsel van formaldehyde, aceton en alcoholen.

http://www.health.fgov.be/CSH_HGR/Nederlands/Brochures/tandheelkundige.html,

De meeste moderne haarlaksoorten zitten in spuitbussen met schadelijke drijfgassen en bevatten een waaier van synthetische stoffen, waaronder formaldehyde, kunstmatige geurstof, het kankerverwekkend PVP en alcohol.

http://www.ecotopia.be/yearbook/mooizijn.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


formaldehyde 1.1

stof of oplossing die men vervaardigt op basis van formaldehyde en die onder meer wordt gebruikt als conserveringsmiddel en ontsmettingsmiddel; stof of oplossing met formaldehyde

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Formaldehyde…

is een stof of vloeistof

      Algemene voorbeelden


      Al deze ondernemingen gebruiken voor de synthetische produktie van indigo milieu-schadelijke stoffen als aniline, formaldehyde en cyanide.

      NRC,

      Formaldehyde is een belangrijke grondstof voor de productie van plastics.

      De Standaard,

      In ziekenhuizen, zwembaden en laboratoria wordt formaldehyde soms toegepast als ontsmettingsmiddel. Verder in ziekenhuizen als conserveringsmiddel voor menselijk weefsel, en in sommige kunstharsen (phenol- en ureumharsen). Ook komt het voor in sommige lijmen, verven, metaalbewerkingsvloeistoffen en in antikreukmiddelen voor textiel.

      http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/allergie/formaldehyde-allergie.pdf,

      In de kelder van een psychiatrische instelling in Wenen liggen, in bokalen vol formaldehyde, de hersenen opgestapeld van honderden geestelijk gestoorde kinderen. Zij werden tijdens de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer van de nazi's, die onderzoek deden naar het perfecte Arische ras.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief ervoor


      De zichtbare resultaten van al zijn experimenteerwerk gingen in de Eerste Wereldoorlog helaas verloren, op één exemplaar na van een Vroedmeesterpad, bewaard gebleven in een fles formaldehyde.

      http://www.kngmg.nl/publicaties/Geobrief-6-2009.pdf,