fotomoment


fotomoment 1.0

moment voor het nemen van een of meer foto's

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fotomoment…

is een moment

  • [Functie] dient voor het maken van foto's
  • [Tijd] vindt spontaan plaats, niet op een vooraf vastgestelde tijd
  • [Betrokkene] wordt met name benut door toeristen

    Hoofdsemagram: moment


    Algemene voorbeelden


    Nadat de zon is ondergegaan verlaten wij de dolfijnen en gaan wij richting Commewijne [...]. Dit is de woonplaats van de Surinaamse kaaiman. Hier zal de bootsman proberen een kaaiman voor u te vangen zodat u hem vast kunt houden en er een foto mee kunt maken [...]. De tour vertrekt na het fotomoment weer naar de plantage, vervolgens stapt u voldaan weer in de boot en vertekt weer richting Leonsberg.

    http://www.raleighvallen.com/http:/www.raleighvallen.com/tag/dit/,

    Het thema voor de volgende wedstrijd is Parafeestjes! In oktober en november worden traditiegetrouw de eindfeesten gehouden. Mocht je een mooi fotomoment zien, aarzel dan niet, maar pak meteen je fototoestel en stuur de foto's op naar HBP(at)parachute.nl.

    http://www.parachute.nl/septokt.html,

    Iedereen gaat soepel door het water op weg naar Pampus en daar gaan we ook even voor liggen om te verzamelen. Om geheel in stijl te blijven passeert er ook nog een oude driemaster, een mooi fotomoment. Hier wordt dan ook gebruik van gemaakt. Dus een aantal mensen op de boot heeft foto's van een groep kanoërs en in elk geval 1 persoon van onze club heeft foto's genomen van de driemaster.

    http://www.kvij.nl/e107_files/downloads/2009oeverloodsnr4.pdf,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    fotomoment 1.1

    afbeelding

    Bron: Floris Looijesteijn
    ( CC BY 2.0 )

    vooraf gearrangeerd moment voor het nemen van foto's
    In Nederland vaak specifiek van toepassing op het fotomoment dat de koninklijke familie tijdens haar vakantie houdt in ruil voor een verder ongestoorde vakantie.

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een fotomoment…

    is een moment

    • [Functie] dient voor het nemen van foto's
    • [Tijd] vindt op een vooraf vastgestelde tijd plaats
    • [Betrokkene] dient vaak voor het nemen van foto's van beroemdheden
    • [Handelende persoon] wordt met name benut door persfotografen

    Hoofdsemagram: moment


    Algemene voorbeelden


    De koninklijke familie poseerde in de sneeuw voor een haag van enkele tientallen fotografen. Het fotomoment is bedoeld om de rest van de week ongestoord in Lech te kunnen zijn.

    De Telegraaf,

    Het nieuwe kabinet, Paars II, een coalitie van PVDA, VVD en D66: Paars 2. Na de beëdiging door Koningin Beatrix volgde het fotomoment op de trappen van het paleis.

    http://www.anp-archief.nl/page/237347/nl,

    Wie een persconferentie wil organiseren over zijn/haar activiteit kan dit best overdag doen. Indien dit onmogelijk is dan 's avonds tot 21 uur of als het echt niet anders kan op zaterdagvoormiddag [...]. Indien er een fotomoment voorzien is, precisieer dan wanneer want voor de persfotografen is het belangrijk te weten wanneer het fotomoment kan doorgaan.

    http://www.perskringoostende.be/enkeletips.html,

    Marlies heeft zich tijdens haar stage met uiteenlopende dingen bezig gehouden. "Mijn eerste taak was het organiseren van een persconferentie in de Nieuwspoort in Den Haag [...]. Ik heb alles gecoördineerd. Van de sprekers en de aankleding van het fotomoment tot de persmap."

    http://www.studenten.net/carriere/stage_lopen/1386/stage_een_koninklijke_stage,

    Het was de bedoeling dat de kroonprins en prinses de magische zonsondergang zouden bekijken. Er zou verder een fotomoment zijn voor de meegereisde fotografen. Daarna zou het koninklijke paar in de open lucht een diner hebben en praten over de ecologie van Uluru. Maar de plannen werden door het slechte weer gewijzigd: het paar ging rechtstreeks naar het hotel en liet zich niet meer zien aan de meegereisde fotografen en journalisten.

    http://broek250.home.xs4all.nl/page/recent/rec_06_10_24_wamaxuluru.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • het jaarlijkse fotomoment

    Vanochtend vond het jaarlijkse fotomoment plaats van de koninklijke familie. Na het fotomoment was er tijd om te skiën. En dat ging niet van een leien dakje voor prinses Ariane.

    http://nos.nl/video/612404-koninklijk-fotomoment-in-lech.html,

    • het traditionele fotomoment

    Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zouden morgen met hun kinderen poseren voor de toegesnelde pers. Maar na de vliegramp heeft de familie besloten het traditionele fotomoment af te gelasten. Het koningspaar zou met de prinsesjes poseren op het strand bij Meijendel bij Wassenaar. Daarna zouden de koning en koningin vragen beantwoorden van de media.

    http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/fotomoment-oranjes-gaat-niet-door,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding