fractal


fractal 1.0

afbeelding

Bron: AVM
( CC BY-SA 3.0 )

(wiskunde)

complexe meetkundige figuur of vorm, waarin eenzelfde motief zich op steeds kleinere schaal herhaalt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een fractal…

is een figuur

  • [Vorm] heeft een complexe vorm
  • [Deel] kan men steeds opsplitsen in stukken die gelijkvormig zijn aan het origineel
  • [Geheel] is een begrip uit de chaostheorie
  • [Functie] kent verschillende toepassingen in de techniek, wetenschap en de kunst, bv. in landschapsgenerators, in de beschrijving van bladstructuren, enz.
  • [Ontstaan] kan men genereren door herhaalde toepassingen van een vaak zeer eenvoudige wiskundige formule
  • [Plaats] vinden we ook terug in structuren die we in de natuur tegenkomen, bv. in bomen, bladstructuren, kustlijnen, golven, de bloemkoolstructuur, enz.
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] suggereert tegelijk chaos en orde, bv. een bloemkool heeft ogenschijnlijk volkomen willekeurige contouren, maar elk roosje heeft exact dezelfde structuur als de hele kool
  • [Voorbeeld of specimen] Bekende fractals zijn bv. de drakenkromme, de kromme van Koch, de Mandelbrodtverzameling

Algemene voorbeelden


Fractals zijn informatiepatronen, wiskundige zelfherhalingen in steeds grotere en ingewikkelder formaties [...]. Wij hebben deze fractals te danken aan de geleerde Mandelbrot. In de natuur zijn het bekende vormende principes: de ons welbekende varen heeft bijvoorbeeld een peervormige gedaante die overeenkomt met de vorm van elk van de aparte bladeren. Zo ook weerspiegelt elk esdoornblad de vorm van de hele bladerkroon.

http://home.wxs.nl/~amorc.nl/positio.html

Tot welke extreme mogelijkheden digitalisering van informatie kan leiden blijkt ook op verbluffende wijze uit de kennis, ontwikkeling en toepassingen van fractals, gecompliceerde meetkundige figuren, die gekenmerkt zijn door een bepaalde mate van gelijkvormigheid van elk willekeurig klein onderdeel van de fractal met het geheel. Men kan fractals onder meer construeren door een oneindigvoudige herhaling van een bepaalde, in principe zeer eenvoudige, wiskundige transformatie (of een combinatie van transformaties), waarbij dan op het scherm van de computer, afhankelijk van de toegepaste werkwijze, uiterst verrassende constructies ontstaan die doen denken aan boomstructuren, bladervormen, vlindermodellen, landschappen, wolkformaties, enz. met een verbluffende rijkdom aan details, vormen en kleuren. Omgekeerd is het ook mogelijk gebleken om allerlei vormen, die men in de natuur tegenkomt - (varenbladen, een verscheidenheid aan boomtypen, wolkenluchten, oceaangolven, zelfs willekeurige foto's, landkaarten, enz., en ook zogenoemde 'stochastische' processen als Brownse beweging en diffusie) - met behulp van fractals te beschrijven.

http://home.worldonline.nl/~sttdc/jrg4_nr5_p5060.htm

De fractal, een begrip uit de zogenaamde chaoswiskunde, is een meetkundige figuur waarin een zelfde motief zich op steeds kleinere schaal herhaalt. Zulke figuren beschrijven ogenschijnlijk chaotische natuurlijke configuraties, zoals kustlijnen, bloemkolen, de takken van een boom en dergelijke. Kenmerk van fractal-metafoor is dat zij tegelijk de volstrekte chaos suggereert (denk aan de ogenschijnlijk volkomen willekeurige contouren van een bloemkool) als een ultieme orde (elk roosje heeft exact dezelfde structuur als de hele kool).

Postmodernisme en leesstrategie, Thomas Vaessens,