fytoplankton


fytoplankton 1.0

verzameling van diverse microscopisch kleine waterorganismen zoals algen, wieren en bacteriën met chloroplasten die voor het verkrijgen van energie afhankelijk zijn van fotosynthese en zelf dienen als voedsel voor zoöplankton en grotere waterdieren; plantaardig plankton

Semagram (extra betekenisinformatie)


Fytoplankton…

is een verzameling

  • [Deel] bestaat uit diverse microscopisch kleine waterorganismen zoals algen, wieren en bacteriën met chloroplasten
  • [Functie] is de grootste producent van zuurstof op aarde; dient als voedsel voor zoöplankton en grotere waterdieren
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is voor het verkrijgen van energie afhankelijk van fotosynthese
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] produceert zuurstof

Algemene voorbeelden


Het was in de Zeventiende Eeuw dat Antonie van Leeuwenhoek (1632-1723) [...] als eerste een druppel slootwater onder een door hem ontworpen microscoop bekeek. Een wereld, niet met het blote oog zichtbaar, werd opengelegd. Hij ontdekte bacteriën en microscopisch kleine plantjes (fytoplankton of algen).

http://www.nioo.knaw.nl/CL/vo/OratieDonk.pdf,

In het begin dacht men vooral in termen van voedselketens, bijvoorbeeld: fytoplankton wordt gegeten door zoöplankton en zoöplankton weer door vissen. Later werd duidelijk dat we in de meeste wateren te maken hebben met veel ingewikkelder relaties, met een voedselnetwerk.

http://www.nioo.knaw.nl/CL/vo/OratieDonk.pdf,

Zowel bacteriën als fytoplankton gedijen erg goed in een dergelijk milieu, rijk aan organische koolstof en nutriënten. Ze zijn een belangrijke voedselbron voor heel wat kleine diersoorten (zoöplankton, wormen) die op hun beurt als voedsel dienen voor hogere niveaus in het voedselweb (kreeftachtigen, vis- en vogelsoorten).

http: //www. vliz. be/docs/Nieuwsbrief/12_het_labo_n3_2001. pdf,

De wetenschap is bang dat de massale hoeveelheden CO2 die onze industriële samenleving in de dampkring pompt, ervoor zorgen dat ons klimaat opwarmt [...]. De hoop bestaat dat plantaardig plankton een deel van dat kooldioxide kan wegvangen. Fytoplankton vormt de longen van onze planeet. Het verwerkt jaarlijks zo'n 43 miljard ton kooldioxide, veertig procent van het totaal.

De Standaard,

Toename van de externe nutriëntenbelasting van oppervlaktewateren vergroot het vermogen tot primaire productie en het handhaven van grote hoeveelheden fytoplankton (algen).

http://www.stichting-han.nl/organisatie.html

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen